Kultura
MARINA VUJČIĆ, RAVNATELJICA SPLITSKE DRAME

Donio nam je u teatar “ono nešto”što samo veliki umjetnici imaju
Objavljeno 6. svibnja, 2021.
Netom prije prerane smrti Saša Anočić vratio se iz Splita, gdje je uskoro trebao imati premijeru predstave "Iz života kukaca", prema drami braće Čapek, koju je počeo pripremati prije tri mjeseca.

- Još jučer je uživao na probi s ansamblom u Splitu, poveo je i neke glumce do Zagreba, parkirao se ispred kuće i nije izišao iz auta. Što reći? Pregolema tuga. Bio je neviđeno topla, skromna i zahvalna osoba. Nisam ga prije poznavala, a u ovih nekoliko mjeseci baš mi se uvukao u srce - kazala je za Gloria.hr Marina Vujčić, ravnateljica splitske Drame, koja je talentiranom redatelju posvetila i post na svom Facebook profilu:

- Kada je Saša Anočić u veljači započeo rad na predstavi ‘Iz života kukaca‘ u HNK-u Split, od prvih nam je proba bilo jasno da se događa nešto veliko, lijepo i važno. Donio nam je u teatar ‘ono nešto‘ što samo veliki umjetnici i veliki ljudi mogu, jer jedino oni to i imaju. Oko tog Sašinog unikatnog sadržaja svi smo se okupili kao kukci oko glavnog u roju, kao leptiri oko lokvice poslije kiše, kao mravi u svojoj mravinjačkoj zadruzi u kojoj sve funkcionira onako savršeno kako je priroda stvari, i priroda kazališta, zamislila. Još jučer sam svjedočila tom zanosu, o kojem je bilo nemoguće povjerovati da se može ugasiti. Još jučer smo vjerovali da Saša samo nakratko putuje u Zagreb, i nemoguće je bilo povjerovati da nam se iz njega nikad neće vratiti. Pa ako tako zastrašujuće nemoguće stvari mogu postati moguće, onda je možda moguće da i Sašini ‘Kukci‘, u spomen na njega i njegovu kazališnu i ljudsku predanost, zažive na pozornici unatoč njegovoj strašnoj i neshvatljivoj odsutnosti. U ovom času ne znam dugujemo li mu baš to, ili možda potpuni muk u kojem se bez njega ništa ne smije dogoditi. Pretužna sam da bih znala. Hvala ti na svemu, divni, veliki, nezaboravni Čovječe! Adio, Kauboju! Počivaj u miru!‘ - napisala je Vujčić. D.M.
Možda ste propustili...

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

Najčitanije iz rubrike