Kultura
SLATINČANIN OLIVER JUKIĆ NOVI JE ČLAN DJK-A

Nagrada za književni rad u proteklih osam godina
Objavljeno 30. travnja, 2021.
Autor nekoliko zapaženih romana i pripovijedaka, ali i knjiga dokumentarnog sadržaja

Upravni odbor Društva hrvatskih književnika donio je odluku da se u članstvo te udruge primi Slatinčanin Oliver Jukić, autor nekoliko zapaženih romana i pripovijedaka, ali i knjiga dokumentarnog sadržaja, informatičkih udžbenika, znanstvenih i stručnih radova.

Taj svestrani autor, doktor elektrotehnike, profesor, istraživač, glazbenik i zaljubljenik u sport, rođen je 10. lipnja 1974., u Osijeku, diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, diplomirao je Sustavni studij duhovnosti Papinskog instituta Teresianum iz Rima, a trenutačno je dekan Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici Veleučilišta u Virovitici.

Primanje u članstvo Društva hrvatskih književnika doživljava kao veliku čast i kao svojevrsnu nagradu za književni rad u proteklih osam godina.

– Lijepo je biti u društvu velikih književnih imena, ali dojam je još jači ako se pogleda tko su sve bili članovi ovog društva u prošlosti. Mislim da je dolaskom na mjesto predsjednika Zlatka Krilića DHK na neki način i prepoznatljiviji u javnosti, pa se nadam da će to rezultirati i većom prepoznatljivošću članova i njihova rada.

Ocjenjujući proteklu godinu na književnom planu, Jukić spominje koronavirus koji je poremetio mnogo toga, ali kaže da se i nešto dobroga događalo.

– Krajem 2019. godine iz tiska mi je izišla knjiga kratkih priča „Sto lica oporbenog psa“, a nemogućnost promocije zbog novonastale epidemiološke situacije nadoknadili smo izdavanjem audioverzije te zbirke s virovitičkim glumcem Draškom Zidarom. Audioknjiga je dostupna na YouTube kanalu marinianis.tv, a dio izdanja na USB-u doniran je udrugama slijepih i slabovidnih osoba. Do kraja godine održali smo jednu online promociju putem platforme Zoom, a na natječaju za kratku satiričnu priču „Slavko Kolar“ osvojio sam drugo mjesto s pričom „Unplugged“. Kratku priču „Rokovnik“ pohvalila je Matica hrvatska u Slatini na natječaju u sklopu Dana Mirka Jirsaka.
Petar Žarković
Planira izdavanje nove knjige kratkih priča, koja je već pri kraju
U povodu stote obljetnice prikazivanja filmova u Slatini Oliver Jukić počeo je pripremati „Almanah slatinske kinematografije“, ali je tijekom rada otkriveno da je kino u Slatini postojalo još i ranije.

– Istražujući povijest gradnje župne crkve svetog Josipa u Slatini, dr.sc. Žarko Španiček, pročelnik Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Požegi, pronašao je jedan novi dokument koji naizgled nema nikakve veze s kinom, ali se u knjigama milodara među darovateljima za 1912. godinu navodi Elektro-Bioskop M. Bröder iz Slatine, s darom od 10 kruna. Time je dokumentirano djelovanje kina u Slatini već u 1912. godini. Važan je to podatak za jasniju sliku o razini gradskog života Slatine u to vrijeme. Nadam se da će ovaj Almanah svjetlo dana ugledati u idućih nekoliko mjeseci.

Jukić nam otkriva da bi se volio vratiti radu na nekom novom romanu, ali prije toga planira izdavanje nove knjige kratkih priča, koja je već pri kraju.
Možda ste propustili...

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike