Novosti
SEZONA U SLAVONIJI I BARANJI

Cjepivo i za turističke radnike na kontinentu?
Objavljeno 19. travnja, 2021.
Punktovi za testiranje turista na koronavirus u Baranji nisu planirani, osim ako se ne dogodi veći rast broja posjetitelja

Turistički djelatnici, kao što je najavljeno, počet će se cijepiti ovih dana, a prioritetnu skupinu čini operativno osoblje, odnosno oni koji dolaze u izravni doticaj s gostima. Procjenjuje se kako je riječ o 70 do 90 tisuća turističkih djelatnika te da će osim stalno zaposlenih u turističkom sektoru u prioritetno cijepljenje biti uključeni i sezonski radnici.

Dvije skupine
- Hrvatska među prvima počinje cijepljenje turističkih djelatnika i to nam je izuzetno važno kako bismo se još snažnije pozicionirali kao sigurna destinacija. Uz projekt Safe stay in Croatia, ovo je dodatno jamstvo turistima kako Hrvatska ispunjava sve preduvjete za sigurno ljetovanje svakog gosta koji našu zemlju izabere kao svoju turističku destinaciju - naglasila je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta najavljujući cijepljenje.

Podsjetimo, Ministarstvo turizma je od članica strukovnih udruga u turizmu zatražilo da prikupe podatke za zaposlenike koji se žele cijepiti, i to tako da se razvrstaju u dvije prioritetne skupine. Prva prioritetna skupina su zaposlenici koji ostvaruju veći broj kontakata s gostima ili djelatnicima u objektu, uzimajući u obzir one djelatnike kojima je mogućnost pridržavanja fizičke distance smanjena, poput radnika u kuhinji, a druga su skupina osobe koje ne ostvaruju znatnije kontakte, kao što su razna servisna zanimanja, uredski poslovi i slično.

Početak turističke (pred)sezone u Hrvatskoj obično se veže uz blagdan Uskrsa, a kako turizam u Hrvatskoj više ne uključuje samo Jadran, postavilo se pitanje hoće li u tim prioritetima biti i turistički djelatnici kontinentalnog turizma, pa tako i u Slavoniji i Baranji.

- Nema ni jednog razloga da ne budu uključeni - odgovara na naš upit Ivan Hampovčan, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, ali iskreno drži kako u prioritete vezano uz turističku sezonu kontinentalci neće biti uključeni baš pod broj jedan, ali svakako će biti uključeni.

Pitanje je s razlogom jer upravo su proljeće i jesen udarna razdoblja, Osijek te Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija tada bilježe najveći turistički posjet. Slavonija i Baranja isprofilirale su se kao područje kongresnog turizma, a posljednjih godina bilježi se i znatan dolazak gostiju s riječnih kruzera te pojedinačnih, manjih skupina turista, posebice iz Mađarske i Njemačke. No zbog pandemije sve je zastalo ili se traže novi modeli. Primjerice, još uvijek nije otkazana mogućnost da Osijek, odnosno njegovo putničko pristanište, bude mjeseca dana domaćin kruzer-hotela. Dakle, broda koji bi se ondje usidrio i s kojeg bi gosti odlazili u razgledanje znamenitosti kraja i vraćali se.

Prednosti
No hoće li radi privlačenja većeg broja gostiju na kontinent, jednako kao što se predlaže uspostava dodatnih punktova za testiranje gostiju u turističkim mjestima na Jadranu, ali i u hotelima, kampovima, marinama, takvih punktova biti, primjerice, u Baranji?

- Punktova za testiranje turista u Baranji neće biti. Sada se testiranja obavljaju na dvije lokacije u Osijeku i na jednoj u Đakovu. Mi smo određena testiranja obavljali i u drugim mjestima preko mobilnih timova, no to se pokazalo poprilično zahtjevno. Neka procjena ja da će strani turisti koji dođu k nama ili imati negativan test ili će biti cijepljeni te je ocijenjeno da ne bi bilo svrhovito operativno, logistički ili na bilo koji drugi način imati i posebne punktove za testiranje u Baranji - kaže Hampovčan. Međutim, dodaje, ako se pokaže velik porast broja turista, "možemo i o tome pričati".

Rast broja gostiju nije nemoguć jer je Baranja, kao i Istra, autodestinacija koja može privući veći broj gostiju i obitelji željnih bijega od gužve i od destinacija masovnog turizma.

Dario Kuštro
TKO ĆE SVE U PRIORITETNE SKUPINE?
Osim turističkih djelatnika u prioritete za cijepljenje uključeni su i prosvjetari. Međutim, iz sve više sektora stižu apeli da se njihovi djelatnici uvrste među one kojima će cjepivo biti što prije na raspolaganju. Tako HGK traži da se na listu za prioritetno cijepljenje uvrste djelatnici u trgovini i graditeljstvu te oni koji rade sa zaraznim medicinskim otpadom i na grobljima. “Zaposleni u trgovini, a posebno oni koji rade u prodavaonicama, puno su izloženiji mogućnosti zaraze koronavirusom. Dolazi turistička sezona, a trgovci su itekako važni u ukupnoj turističkoj ponudi zemlje, posebno kada znamo da će postotak procijepljenosti populacije turistima biti jedan od važnijih podataka u procjeni sigurnosti destinacije”, poručio je potpredsjednik HGK-a za trgovinu i financije Josip Zaher.
Možda ste propustili...