Novosti
MINISTRI TVRDE

Bolji odnosi BiH i Hrvatske
Objavljeno 15. travnja, 2021.
Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković u Sarajevu su, u prijateljskom ozračju, dogovorili jačanje suradnje dviju zemalja i postupno rješavanje otvorenih pitanja, dodavši da dobrosusjedski odnosi nemaju alternativu.

Grlić Radman se s Turković sastao tijekom posjeta BiH, a njihov sastanak trajao je dvostruko duže od planiranog, što su opisali kao dokaz koliko je bio uspješan. Grlić Radman je kazao kako nema dvojbe da je Hrvatska prijatelj BiH i da će tako i nastaviti djelovati. Dokaz vidi i u odluci hrvatske Vlade o donaciji cjepiva protiv koronavirusa BiH, čime se želi pokazati solidarnost s potrebama njezinih stanovnika. “Uskoro ćemo to cjepivo dostaviti”, najavio je Grlić Radman, a o količinama će se naknadno odlučiti. Ponovio je potporu cjelovitosti BiH kao državi triju konstitutivnih naroda i svih građana, uz konstataciju da Hrvatska ostaje odlučan zagovornik euroatlantskog puta BiH. Stoga je Vijeću za vanjske poslove EU predstavio hrvatsku inicijativu, čiji je cilj pomoći BiH da stekne status kandidata za članstvo u EU-u. “Ministrici sam objasnio o čemu se radi”, kazao je, odbacivši tvrdnje novinara iz BiH da se Hrvatska na bilo koji način pokušava miješati u unutarnja pitanja BiH.

Ministrica Turković kazala je kako je jasno da je Slovenija zanijekala postojanje navodnog non papera o podjeli BiH. “Za sada bih smatrala taj papir nepostojećim ili neozbiljnim pokušajem da se unese smutnja”, dodala je. Vjeruje kako su dogovorili kompromisne formule o načinu rješavanja otvorenih pitanja. Kazala je i da su predložili nov način suradnje u borbi protiv pandemije, uključujući cijepljenje te olakšavanje uvjeta za prelazak granice sa RH za državljane BiH, posebice ljeti.

Grlić Radman sastao se i s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom, koji je kazao kako ta zemlja ima brojne prijatelje, no rješavanje njezinih problema zadaća je prije svega za domaće političare. H
Možda ste propustili...

IVAN ANUŠIĆ SLAVONSKI LIDER HDZ-A O POSTIZBORNIM PREGOVORIMA

Formirat ćemo novu vladu, pregovori neće dugo trajati

GODIŠNJE IZVJEŠĆE O STANJU LJUDSKIH PRAVA ZA 2023.

Amnesty: Hrvatska i dalje nasilno vraća migrante i ograničava pobačaj