Novosti
INCIDENT U CENTRU U IVANIĆ-GRADU

Zaštitarka spriječila napad oca na socijalne radnike
Objavljeno 8. travnja, 2021.
Povećan je broj prijetnji smrću i uvreda prema socijalnim radnicima

U Centru za socijalnu skrb u Ivanić-Gradu u četvrtak oko 10 sati spriječen je pokušaj napada. Naime, kako je priopćila policija, stručni tim za obiteljsko-pravnu zaštitu toga centra donio je odluku o izricanju žurne mjere izdvajanja i smještaja dvoje djece izvan obitelji. Majci je izrečena mjera nakon čega je otac otišao u Centar i počeo vikati s namjerom nasrtaja na stručne radnike, u čemu ga je spriječila zaštitarka. Otac je uništio dio imovine Centra i ozlijedio zaštitarku koja ga je uspjela zadržati do dolaska policajaca. Oni su ga priveli u postaju i nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Ivanić-Grad Martina Cuvaj istaknula je za Dnevnik.hr kako je nakon izvršenja mjere majka s djecom bila u Centru, a potom napustila prostorije, pa su ih napustili i policajci koji su preventivno bili pozvani. "U prostorije Centra navalio je i fizički nasrnuo otac djece koji je zaustavljen pribranošću zaštitarke. Ona ga je sprječavala ući. Razvalio je vrata i detektor metala, bacio je zaštitarku na njezin stol koji je i razbio, a ona ga je zadržavala da ne uđe u urede", dodala je Cuvaj.

Napad se dogodio u tjednu koji je obilježila tragedija u kojoj je preminula djevojčica iz Nove Gradiške nakon što ju je pretukla majka, a socijalni radnici počeli dobivati razne prijetnje. Oglasila se i Hrvatska komora socijalnih radnika inzistirajući na hitnom prekidu govora mržnje prema socijalnim radnicima. "Apeliramo i na javne osobe te visokopozicionirane predstavnike Ministarstva obitelji i socijalne politike da osvijeste kako njihova javno izgovorena riječ, a posebice prozivanje djelatnika sustava socijalne skrbi nekompetentnima, krivcima i odgovornima za sve loše u sustavu, ima dodatno negativan učinak. Posljednjih dana zaprimamo obavijesti o povećanju broja prijetnji smrću i uvreda. Osuđujemo svaki oblik nasilja te pozivamo sve nadležne institucije da zaštite djelatnike sustava socijalne skrbi, posebice socijalne radnike koji su najizloženiji", ističu u toj komori. Iz Ministarstva su poručili kako će fokus rada i dalje biti na zaštiti korisnika, neovisno u koju skupinu pripadaju, bilo da se radi o starijima i nemoćnima ili djeci, kao i zaštiti radnika "koji vrijedno rade u sustavu socijalne skrbi".

I ministar rada, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović najoštrije je osudio pokušaj napada te izjavio kako je prema prvim informacijama okidač bilo izdvajanje djece iz obitelji. "Na sreću, trudom zaštitarke, taj napad je spriječen", kazao je Aladrović, upozorivši da posljednjih dana u sustavu socijalne skrbi postoje visoke društvene tenzije te kazavši da fizički napadi i nasrtaji nisu prihvatljivi, kao i da se nijedan društveni izazov ne može riješiti silom.

- Izolirani slučajevi i tragedije ne mogu biti povod za napad na cijeli sustav, a pogotovo ne za fizički slučaj na radnike koji vrijedno rade svoj posao - istaknuo je Aladrović.

Igor Bošnjak
CUVAJ: NAMA SE CRTA META NA LEĐIMA
Prema riječima ravnateljice Martine Cuvaj, reakcija policije bila je vrlo brza, a minute su ih dijelile od toga da se dogodi veliko zlo. “Kolegice su bile zaključane u prostorijama Centra. Mi smo svi u šoku, potreseni, unezvjereni i svjesni smo da je ovo posljedica poruka koje su poslane u javnost, a u kojima se socijalne radnice karakterizira kao otimače djece i ubojice. Ovo je nešto što smo mi očekivali na neki način. Nadam se samo da se neće ponoviti ono što se dogodilo u Đakovu, što se sada moglo ponoviti. Naviknuli smo na ljutite i nesretne stranke jer je svrha ove službe da radi s takvim ljudima. No, porukama koje se šalju, nama se crta meta na leđima. Ovo je izravna posljedica toga što se dogodilo”, rekla je Cuvaj, dodavši da zaštitarka ima lakše ozljede ruke. Prema navodima policije, nitko od djelatnika Centra nije ozlijeđen. Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike ističe da fizičke napade i nasrtaje ne mogu prihvatiti, neovisno o kojoj društvenoj skupini se radi.