Novosti
PRIMANJE MITA I NEZAKONITO POGODOVANJE

Kovačević mjesec dana u zatvoru
Objavljeno 8. travnja, 2021.
Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor bivšem čelniku Janafa Draganu Kovačeviću, koji je osumnjičen za primanje mita i nezakonitog pogodovanja, kao i trojici njegovih suosumnjičenika. Kovačeviću i vlasniku tvrtke Cefis Ivanu Širiću, bivšem direktoru Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vladi Zoriću i direktoru tvrtke M.G.S. Edi Seifriedu određen je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, precizirao je glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Uskok, koji je donio rješenje o istrazi, tereti Kovačevića da je kao predsjednik Uprave Janafa od ožujka 2012. do 16. rujna 2020. u namještenom natječaju osigurao Širićevoj tvrtki dodjelu niza informatičkih poslova, vrijednih 18,2 milijuna kuna, u zamjenu za stanove u zagrebačkom Ban centru i splitskom Žnjanu te za automobil Alfa Romeo Giulietta i najam automobila marke Lexus. Pritom je Kovačević, dodaju, dogovorio sa Širićem da prikrije vlasništvo nad nekretninama i pokretninama vrijednim 2,8 milijuna kuna tako da ih uknjiži na Širićevu tvrtku.

Uskok sumnja i da je Kovačević od rujna 2018. do svibnja 2020. osigurao tvrtki Ede Seifrieda dodjelu nabave dva specijalna vatrogasna vozila s artikuliranom rukom u vrijednosti 15,5 milijuna kuna. Smatraju da je nabavu osigurao pod uvjetom da Seifried angažira Širićevu tvrtku i za to mu isplati 4,1 milijun kuna, na što je pristao.

Kovačević je pritom, tvrdi Uskok, naložio Zoriću, u čijoj nadležnosti je bilo pokretanje i provođenje postupka nabave, da prepusti Seifriedu izradu tehničke dokumentacije i određivanje uvjeta koje ponuditelj mora ispuniti. Nakon nekoliko provedenih postupaka u srpnju 2019. zaključen je ugovor sa Seifriedovom tvrtkom na iznos od 15,5 milijuna kuna, dok je Seifried u rujnu, prema ranijem dogovoru, angažirao Širićevu tvrtku kao podizvođača isporuke vatrogasnih vozila, s kojim je zaključio ugovor o softveru.

Ravnateljstvo policije navodi da je Kovačević namještanjem poslova Širićevoj tvrtki i njegovim poslovnim partnerima omogućio dodjelu nabave usluga i proizvođačke ugovore u vrijednosti od 37,5 milijuna kuna. Kovačević je ponovno uhićen u srijedu. H