Novosti
ZASTUPNIK HDZ-A U SABORU UPOZORIO NA PROBLEM

Radić: Podvožnjak na “Čepinskoj” riješio bi prometne probleme Osijeka
Objavljeno 8. travnja, 2021.
Na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru Ivan Radić, saborski zastupnik HDZ-a iz Osijeka, govorio je o mogućnosti realizacije projekta gradnje podvožnjaka u Ulici svetog Leopolda Bogdana Mandića. Naime, gradnjom tog podvožnjaka, prema Radićevu pojašnjenju, riješili bi se mnogi prometni problemi u Osijeku uz značajno unaprjeđivanje autobusnog gradskog prijevoza. Istaknuo je da projekt ima sve potrebne dozvole, ali da nedostaju financijska sredstva zbog čega je otvoreno pitanje kako zatvoriti financijsku konstrukciju i riješiti gorući problem te iznimno prometom opterećene prometnice.


U ime Vlade, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak pojasnila je kako je upoznata s problemom zapadnog ulaza u Osijek s obzirom na to da je ondje i prometno najopterećenija transverzala. Projektna dokumentacija je spremna, a rješenje je gradnja podvožnjaka ispod željezničke pruge Osijek - Zagreb što je projekt ukupno vrijedan 94 milijuna kuna. Iznos od 80 milijuna kuna zatražen je iz fondova Europske unije, a Operativni program Konkurentnost i kohezija već je izmijenjen kako bi se pronašla potrebna sredstva.


​Ministrica Tramišak dodatno je napomenula kako je spreman i ograničen poziv koji će uskoro biti raspisan kako bi se krenulo u realizaciju za što će potrebno biti dvije i pol do tri godine prije no što projekt bude potpuno završen. Saborski zastupnik Radić, ujedno i kandidat za osječkog gradonačelnika, iskoristio je priliku pozvati i Olega Butkovića, ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, na pomoć pri osiguravanju preostalih 15 posto novca koji nije iz EU-a. Naime, ovaj dio financijske obveze trebao bi snositi Grad Osijek što je veliko opterećenje za sam gradski proračun, a suradnja s ministarstvima čini se odličnom prilikom za njegovo rasterećenje.


O ovom smo Radićevu istupu i prijedlogu za komentar upitali osječkog gradonačelnika Ivana Vrkića.
- Veseli me da je zastupnik Radić to pitanje postavio. Očekujem da ​Vlada objavi pozivni natječaj na koji će se Grad Osijek javiti - rekao je Vrkić za naš list. D.Kuštro
VRKIĆ: PROJEKT SPREMAN DVIJE GODINE
Grad Osijek više od dvije godine radi na “papirologiji” i ima pripremljen projekt, studiju utjecaja na okoliš i građevinsku dozvolu, ostaje još zatvoriti financijsku konstrukciju. “Projektom podvožnjaka Osijek bi riješio najveći problem zapadnog prometnog ulaza. Nakon što smo završili južnu obilaznicu, nakon ovog podvožnjaka na ‘Čepinskoj’, a nadam se i onog na Vukovarskoj, Osijek će biti s najboljom prometnom infrastrukturom. ​Zaključno nemam ništa protiv, veselim se da jedan od kandidata za gradonačelnika prihvaća tu ideju, uzima je kao svoju i da zajedno s Gradom završimo taj posao”, rekao je osječki gradonačelnik Vrkić.
Možda ste propustili...

KONFERENCIJA “OBRAZOVANJE U FOKUSU”

O izazovima u obrazovanju

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece