Ekonomija
ULAGALI, A GUBE ZEMLJU?

Velike tvrtke tište i veliki problemi
Objavljeno 26. veljače, 2021.
Pojedine firme dobivaju visoke iznose za komunalne usluge, što im jako opterećuje poslovanje, rekao je Čondić Galiničić

Nezadovoljni smo Zakonom o poljoprivrednom zemljištu jer dosadašnji su korisnici, koji su radili korektno, plaćali državi svoje obveze, zapošljavali i investirali, dovedeni u poziciju da nisu u nekoj vrsti prioriteta da zadrže taj resurs. Naime, pojavio se limit u općinama, gdje bi za određeno vrijeme tvrtke članice Hrvatske gospodarske komori (HGK) mogle izgubiti taj resurs.


Izjavio je to, između ostalog, Vlado Čondić Galiničić, predsjednik Vijeća Udruženja poljoprivrede HGK-a, na koferenciji za novinare. Konferencija je održana na inicijativu poljoprivrednih poduzeća i HGK-a Županijske komore Osijek, rekao je viši stručni suradnik HGK-a ŽK Osijek Igor Mikulić.


"Mi tražimo da proizvođači koji korektno rade ostanu u tom statusu, da se mogu razvijati, jer postoji velik prostor da do 2027. od EU-a dobijemo toliko sredstava da poljoprivrednu proizvodnju bar vratimo na nekadašnje grane. Naime, silovito je pala proizvodnja, s 30 milijardi na 17 milijardi kuna, a kroz te bismo programe mogli vratiti proizvodnju. No ako postoji neizvjesnost oko poljoprivrednog zemljišta i nesigurno okruženje, nitko neće investirati. Odlučili smo se stoga obratiti Ministarstvu poljoprivrede, ali i drugim institucijama", izjavio je Čondić Galiničić.
Objasnio je i kako poljoprivredna poduzeća tišti i konkurentnost poljoprivrede, a razgovaralo se i o prijedlogu za pokretanje izmjena Zakona o komunalnom gospodarstvu.


- Ta je tema iskrsnula kao jako važna članicama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori jer pojedine firme dobivaju iznimno visoke iznose koje moraju platiti za komunalne usluge, a što im jako opterećuje poslovanje - rekao je Čondić Galiničić.


Na sastanku je bio i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, koji je na konferenciji za novinare izvijestio da su raspravljali i o novostima u pripremi za programsko razdoblje korištenja fondova EU-a.

- Izvijestili smo okupljene u kojoj smo fazi pripreme zakonske regulative i potpora za 2021. i 2022. godinu te o novostima u zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije u razdoblju 2021. - 2027., odnosno strateškog plana, kao i o nacionalnom planu za oporavak poljoprivrede. Strateški plan nam dolazi 2023. godine, u fazi su pripremne mjere koje ćemo provoditi do lipnja, obavit ćemo konzultacije sa svim dionicima i nastavljamo financirati poljoprivredu kao što smo radili i do sada. Više od 4,5 milijardi nam je na raspolaganju, važno je spomenuti da ove godine iz dodatnih sredstava za ruralni razvoj kao i iz EU sredstava stavljamo na raspolaganje 600 milijuna eura u ruralnom razvoju - dodatnih, kao i 201 milijun eura iz EU sredstava, a fokusirat ćemo se na investicije koje će pridonijeti zelenoj tranziciji, digitalizaciji i unaprjeđivanju gospodarstva - poručio je Tušek.


Darko Pejić
KOMUNALIJE VEĆI TROŠAK OD TROŠKA RADNIKA I ENERGIJE
- Kada govorim o komunalnim naknadama, ne bih o firmama i načelnicima, ali su u cijeni proizvoda već na 18 posto i čine najveći trošak, veći trošak nego trošak radnika, veći trošak nego trošak energije. Proizvodnja se ne može održati, ona je preskupa, a nemamo ni jedan mehanizam, kao ni mogućnost žalbe i intervencije. Lokalna samouprava ima mogućnost odrezati koeficijent koji odrede, donijeti takvu odluku, poslati ugovor, ne morate ga ni potpisati, dobit ćete fakturu i ako ne platite, ovršit će vas da se ne možete obraniti - požalio se Čondić Galiničić.
Zdravko Tušek

državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede

"Pripremamo se za nacionalni oporavak poljoprivrede i zajedničku poljoprivrednu politiku EU-a u razdoblju 2021.- 2027. Više od 4,5 milijardi eura bit će nam raspolaganju"
Možda ste propustili...

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

Najčitanije iz rubrike