Novosti
SVJETSKI DAN KASTRACIJE PASA I MAČAKA

Prekomjerno razmnožavanje je glavni uzrok napuštanja životinja
Objavljeno 23. veljače, 2021.
Kako bi se upozorilo na problem nekontroliranog razmnožavanja pasa i mačaka, posljednjeg utorka u veljači u više od 70 zemalja obilježava se Svjetski dan kastracije pasa i mačaka. Njime se želi upozoriti na važnost kastracije pasa i mačaka kako bi se smanjio broj napuštenih životinja i općenito poboljšalo njihovo zdravlje. Naime, osim neželjenih štenaca i mačića, nekontroliranim razmnožavanjem među životinjama prenose se i mnoge bolesti.

Prizori štenaca ostavljenih u kutijama pokraj skloništa, ranjenih, bolesnih i pothranjenih životinja, mačića bez očiju i slične strahote čine svakodnevicu udruga Mreže za zaštitu životinja i njihovih volontera. Zbrinjavanjem odbačenih štenaca i mačića oni rješavaju problem koji su stvorili pojedinci koji ne kastriraju svoje pse i mačke, a njihovo potomstvo ostavljaju na milost i nemilost hladnoći, vrućini, gladi, žeđi i kotačima automobila. Da u Osijeku postoji visoka svijest o potrebi kastracije pasa i mačaka svjedoči podatak da su volonteri Udruge Pobjede, preko partnera, doprinijeli da se besplatno kastrira gotovo 900 pasa. To su psi građana koji si iz bilo kojeg razloga nisu mogli priuštiti kastraciju svoje životinje.

"Prošle godine sam preko Udruge Pobjede besplatno kastrirala svoju kujicu. Glavni problem bila je sve veća cijena kastracije koja je dosegnula takav iznos da si to nisam mogla priuštiti. Sada imam zdravog, veselog psa koji se ni na koji način nije promijenio nakon kastracije", kazala nam je Osječanka.

Upravo je prekomjerno razmnožavanje pasa i mačaka glavni uzrok napuštanja životinja. "Unatoč dugogodišnjoj zakonskoj obvezi skrbnika pasa i mačaka da kontroliraju razmnožavanje svojih ljubimaca, u Hrvatskoj i dalje postoji golem problem njihova nekontroliranog razmnožavanja, a onda i napuštanja štenaca i mačića. Osim velike patnje odbačenih životinja, posljedice njihova odbacivanja nikada ne snose oni koji su ih odbacili, nego prvenstveno lokalne zajednice koje plaćaju njihovo zbrinjavanje u skloništu i udruge za zaštitu životinja kojima se građani često obraćaju kada pronađu napuštene životinje. Stoga je očita nužnost kastracije i napuštenih i skrbničkih životinja", ističe Luka Oman iz Prijatelja životinja. Navodi da psi i mačke ne mogu kontrolirati svoje nagone, a mogu imati jako puno potomaka – tijekom sedam godina samo jedna ženka psa i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet 67.000 štenaca, a samo jedna mačka i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet čak 420.000 mačića, što stvara golem pritisak na skloništa, lokalne zajednice i udruge za zaštitu životinja. "Kastracija učinkovito utječe na rješavanje uzroka problema i sprječava patnju i smrt životinja. Imamo primjere više od 100 lokalnih zajednica koje financiraju ili subvencioniraju kastraciju skrbničkih pasa i mačaka, a to je rezultiralo i smanjenjem broja napuštenih životinja, kao i značajnim uštedama u proračunu", kažu iz Prijatelja životinja. Pozivaju sve na obilježavanje Svjetskog dana kastracije – lokalne zajednice na propisivanje trajne sterilizacije kao obaveznog načina kontrole razmnožavanja pasa i mačaka i na subvencioniranje kastracije, a skrbnike životinja da se informiraju o prednostima kastracije i da pomognu psima i mačkama pod svojom skrbi.

Od kada je Udruga Pobjede preuzela brigu za osječki Azil za napuštene pse, 2010. godine, preko njih je udomljeno 2930 pasa. Iz Udruge Pobjede pozivaju na prijave za besplatne kastracije pasa. S.Lacić

Sandra Lacić
900

pasa je u Osijeku besplatno kastrirano zahvaljujući angažmanu Udruge Pobjede
Možda ste propustili...

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine