Ekonomija
KAROLINA ŠTANDER, VLASNICA TVRTKE STANDER

Znanje stranog jezika pretvorila u posao - samostalno zastupa inozemna i domaća poduzeća
Objavljeno 17. veljače, 2021.
Sposobnost govora francuskog i engleskog jezika velika je prednost na međunarodnom tržištu rada. To odlikuje Karolinu Štander, osnivačicu i vlasnicu tvrtke Stander j.d.o.o. Miholjački Poreč, čija je ideja ‘’Hrvatski proizvođači i pružatelji usluga u fokusu stranih kupaca’’ proglašena jednom od najboljih poduzetničkih ideja 2020. na natječaju Osječko-baranjske županije.


Kroz trgovačko društvo koje je otvorila u lipnju prošle godine samostalno zastupa inozemne i domaće tvrtke te posreduje u trgovini, posebno proizvodima drvne i metalne industrije.


- Fokusirana sam na drvnu i metalnu industriju, te internacionalizaciju brandova, jer su to segmenti u kojima sam radila. No moje djelovanje nije ograničeno, i to mogu biti razne vrste usluga i proizvoda - govori Karolina, koja uživa za sada u virtualnom radu na kućnoj adresi.


Prije nego što je ušla u poduzetništvo, radila je u tvrtkama, gdje je puno bila u kontaktu s ljudima. Često je razmišljala kako bi stvari mogle biti drukčije, bolje i trudila se dati svoj maksimum. Znala je da želi posao gdje će se prije svega osjećati kao ‘’svoja na svome’’. Višegodišnje iskustvo i znanje stranih jezika odlučila je pretvoriti u svoju komparativnu prednost.


- Aktivno govorim francuski i engleski, a služim se i njemačkim jezikom. Zadivljujuće je koliko znanje stranog jezika može dovesti do poslovnih prilika - kaže ova rođena Parižanka, koja se školovala i radila u Francuskoj, a onda je 2004. došla u Hrvatsku i zbog ljubavi ostala. U dvjema tvrtkama radila je na rastu trgovačkih odnosa s Francuskom. No onda se odvažila na poduzetnički pothvat.


Iako je u samim poduzetničkim počecima, zadovoljna je postojećim stanjem i svojom odlukom o ulasku u poduzetništvo. ‘‘Moje je iskustvo vrlo pozitivno. Jedna poslovna prilika vuče drugu. Začuđujuće je kako su vanjski suradnici zainteresirani za znanje stranog jezika. Prvo što me pitaju je to koji jezik govorim, a onda što znam raditi, u kojem sektoru‘‘, kaže Karolina.
Gospodarski odnosi između Hrvatske i Francuske postoje, a, kako ističe, još više se mogu oplemeniti poznavanjem francuskog jezika, koji je slabo zastupljen u Hrvatskoj. ‘’Zbog neznanja francuskog jezika u Hrvatskoj, ali i obrnuto, jer činjenica je da Francuzi nisu skloni stranim jezicima, komercijalni i trgovački odnos ne možete dovesti do maksimuma’’, naglašava Karolina, koja se iznimno veseli svim suradnjama u budućnosti.


- Upiti za suradnju stižu, postoje potrebe u raznim branšama i s raznim klijentima. Većina upita je interesantna i može se očekivati umnoženje klijenata, zbog čega planiram zaposliti za svaki sektor po jednu osobu. Bilo bi mi drago imati suputnika ili više njih u ovoj virtualnoj poslovnoj pustolovini. Pružiti priliku za zaposlenje, ali i dobro platiti. Ne želim nikoga izrabljivati da bih promet razmnožavala za sebe. Želim pružiti nekome mogućnost zadovoljstva. Znači, dobiti posao i biti dobro plaćen – zaključuje ova predana i pedantna poduzetnica koja se maksimalno trudi svojim klijentima osigurati najbolju kvalitetu usluge. S. Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike