Kultura
ANA RUCNER U KAMPANJI #ZAJEDNOZAGLAZBENU

Prikupljanje sredstava za izgradnju nove zgrade Glazbene škole u Sisku
Objavljeno 17. veljače, 2021.
Krajem prosinca prošle godine Sisak, Petrinju i okolna mjesta pogodio je jak potres koji je u samo dvadesetak sekundi srušio brojne građevina na tim područjima. Jedna od njih je Glazbena škola Frana Lhotke u Sisku, odmilja zvana kuća glazbe i ljubavi, drugi dom 360 učenika i 40 učitelja, dom bez kojeg su tako naglo i nenadano ostali. Biser arhitekture grada Siska, nekadašnja sinagoga, posljednje 53 godine glazbena škola, bila je ispunjena zvukovima glazbe i dječjeg smijeha. Tisuće mališana zajedno s učiteljima ovdje su prvi put zasvirale instrumente, naučile prve note, pjevale u zboru prvi put, razbile svoje strahove i ostvarile svoje prve javne nastupe. Početkom siječnja pokrenuta je crowfunding kampanja pod nazivom #Zajednozaglazbenu, čiji je cilj obnova Glazbene škole u Sisku, koja će trajati do kraja veljače. Idejni začetnik kampanje je Danijel Majcen, profesor klarineta u Glazbenoj školi Frana Lhotke, koji je izjavio: "Zadovoljstvo mi je da kao profesor na školi na kojoj radim već 20 godina imam priliku pomoći i na ovaj način. Za djecu i grad Sisak važno je da kultura nastavi živjeti, a upravo ovim videom željeli smo motivirati djecu da prigrle svoje instrumente i s veseljem nastave rad. Velika hvala Ani Rucner, kao i njezinim roditeljima i svim ostalim dobrim ljudima koji su se priključili inicijativi #Zajednozaglazbenu.

Ovoj divnoj i hvalevrijednoj akciji pridružila se i naša poznata violončelistica Ana Rucner, koja je došla na ideju da snimi video s djecom, popularnu obradu pjesme "Memories" na temu Pachlebelova kanona. Učenici Glazbene škole Frana Lhotke zajednički s Anom odsvirali su spomenutu skladbu u studiju i ispred razrušene škole, na taj način su senzibilizirali javnost te tako poslali poruku o potrebi za pomoć u obnovi škole.

- Kad sam ugledala malenu čelisticu Saru i početak kampanje, kontaktirala sam ravnatelja škole Tomislava Ivšića te Danijela Majcena s idejom da s dječicom snimim video kojim bi djeca sama svojim radom i zalaganjem poslala pozitivnu poruku ljudima te sam željela da iskuse studijsko snimanje kao i snimanje na terenu poput videospota. Opčinio me Sarin talent i ljepota, nada u njezinu pogledu... Toliko me ta djevojčica dirnula. U njoj sam osjetila i vidjela sebe malenu, tu želju i strast za glazbom. Osjetila sam silnu potrebu da se svim srcem što prije uključim u bilo kakav oblik pomoći za obnovu škole. Ovo je moj najljepši rođendan jer sam mogla darovati, nadam se, nešto uistinu vrijedno! - rekla je Ana Rucner.

- Izuzetno sam ponosan na cijeli kolektiv koji se u vrlo kratkom roku organizirao i pokrenuo niz inicijativa za obnovu škole. Uz takvu ekipu uopće se ne bojim za budućnost glazbenog obrazovanja u Sisku i Petrinji! - izjavio je ravnatelj glazbene škole, Tomislav Ivšić.

U ponedjeljak su učenici glazbene škole održali nastup u novoj dvorani glazbene škole - Rafinerijskom domu, kao svojevrsnu zahvalu za kampanju, a pridružili su im se Ana Rucner i njezin kolega Matej Meštrović. Uz glazbenu školu u Sisku, novac se također prikuplja i za područnu školu u Petrinji, koja je također nastradala. Dosad je prikupljeno 60.000 eura, a cilj je doći do 200.000 eura. Kampanja traje do kraja veljače, stoga se uključite i vi te postanite dijelom nečeg većeg i posebnog. Jer glazba je, doista, esencija života. T.K.
360

učenika ostalo je bez glazbene škole nakon potresa u Sisku
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike