Sport
ČETVRTFINALE SP-A

Svi favoriti su tu,
samo nas nema
Objavljeno 26. siječnja, 2021.
“Pravi turnir tek počinje”, najavio je četvrfinale Svjetskog rukometnog prvenstva izbornik Francuske Guillaume Gille. Francuzi su opet tu, nakon što prošle godine nisu uspjeli proći ni skupinu Europskog prvenstva, što je "glavom" platio Didier Dinart, a na njegovo mjesto došao njegov tadašnji pomoćnik, još jedan iz generacije trofejnih "Les Experts" Guillaume Gille. Tu je opet i Danska. I oni kao Francuzi nisu prošle godine prošli skupinu. Još uvijek aktualni i svjetski i olimpijski prvaci bez poteškoća su se plasirali u četvrtfinale, a onda u susretu koji im je bio nebitan, s "trčkavicom" doslovce poderali Hrvatsku. Zapravo, kada bolje pogledamo, u tom društvu od najužeg kruga kandidata za medalje jedino nema Hrvatske. I Njemačke, koja je u Egipat stigla oslabljena jer je nekolicina reprezentativaca otkazala poziv zbog straha od zaraze COVID-19. Bez obzira na to što je čak 12 igrača iz šireg kadra bilo pozitivno, četvrtfinale je, i to kao prva u skupini, ostvarila Švedska. Tu su i europski prvaci Španjolci i brončani s EP-a i svjetski viceprvaci Norvežani. Tu je i Mađarska, uvijek blizu, ali još uvijek bez konačnog iskoraka. Među osam reprezentacija uz šest europskih, plasirale su se i dvije neeruopske momčadi. Domaćin Egipat, koji tako drugi put zaredom ostvaruje plasman među osam najboljih na svijetu, te Katar. Svjetski viceprvaci iz 2015. iskrčili su put do četvrtfinala prvo pobjedom nad Argentinom, a onda su im pomogli Danci sramoćenjem Hrvatske.

Sve polufinaliste doznat ćemo u srijedu. Četvrtfinalni krug otvara domaćin Egipat i aktualni svjetski prvaci Danci, koji nekako djeluju najuvjerljivije. Derbi četvrtfinala, bar prema ranijem ugledu, pa i kvaliteti, mogli bismo nazvati susret Španjolska - Norveška. Otvoren susret bit će onaj između Katara i Švedske. Pitanje je koliko mogu još hendikepirani Šveđani. Dosad su djelovali jako dobro, pa su ipak blagi favoriti. Favorit je i Francuska u susretu s Mađarskom, premda Mađare ne treba otpisati.

Polufinala su na rasporedu 29. siječnja, svjetskog prvaka doznat ćemo 31. siječnja. Posljednjeg dana rukometnog mjeseca. Bar je tako bilo posljednjih 18 godina u Hrvatskoj.
K.Lacković

Krešimir Lacković
F
Četvrtfinale - 27. siječnja: 17.30 sati: Danska - Egipat; 18.30 sati: Španjolska - Norveška; 20.30 sati: Katar - Švedska i Francuska - Mađarska
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike