Ekonomija
NAJVIŠE POSKUPJELE NEKRETNINE U LUKSEMBURGU I POLJSKOJ

Hrvatska i dalje iznad prosjeka EU-a po rastu
Objavljeno 27. siječnja, 2021.
Hrvatska je i u trećem kvartalu 2020. godine bilježila rast cijena nekretnina na godišnjoj razini iznad prosjeka EU-a, ali je bila i među četiri zemlje u kojima su pale u odnosu prema prethodnom tromjesečju, prema izvješću Eurostata. Cijene stambenih nekretnina u Europskoj uniji, mjerene odgovarajućim indeksom, u trećem su tromjesečju porasle za 5,2 posto u odnosu prema istom razdoblju godinu prije, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda. Isti postotni rast zabilježen je i u drugom tromjesečju.

U eurozoni su cijene stambenih nekretnina istodobno porasle za 4,9 posto, kao i u drugom tromjesečju, prema blago naniže revidiranom postotku, pokazuju najnoviji podatci. Među zemljama EU-a čijim je podatcima Eurostat raspolagao najviše su ponovno u trećem prošlogodišnjem tromjesečju porasle cijene stambenih nekretnina u Luksemburgu, za 13,6 posto, i u Poljskoj, za 10,9 posto. Slijedi Austrija s rastom cijena od 8,9 posto. U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u trećem kvartalu 2020. porasle za 6,9 posto u odnosu prema istom razdoblju u prethodnoj godini. U drugom su tromjesečju porasle za 8,3 posto, a u prva tri prošlogodišnja mjeseca za 9,1 posto. Pad cijena stambenih nekretnina na godišnjoj razini bilježili su u trećem tromjesečju 2020. samo Cipar i Irska, za 1,4 odnosno za 0,8 posto. Eurostat nije raspolagao samo podatcima za Grčku. U odnosu prema prethodna tri mjeseca, cijene stambenih nekretnina u EU-u porasle su u trećem prošlogodišnjem tromjesečju za 1,4 posto, kao i u drugom tromjesečju, prema blago naniže revidiranom postotku. U eurozoni su bile 1,3 posto više nego u prethodna tri mjeseca kada su porasle za 1,6 posto, čime je Eurostat također blago revidirao prvu procjenu. Među zemljama EU-a, prema raspoloživim podatcima Eurostata, najviše su u razdoblju od srpnja do rujna 2020. porasle cijene stambenih nekretnina u Mađarskoj, za 5,2 posto, prema provizornoj, uvelike nepouzdanoj procjeni, kako napominju u statističkom uredu. Slijede Danska i Latvija, s cijenama višim za 4,2 odnosno 3,7 posto u odnosu prema prethodnom tromjesečju. H

Zdenka Rupčić
U društvu Cipra, Italije i Rumunjske
U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u trećem tromjesečju 2020. pale prema prethodna tri mjeseca prvi put u nešto više od dvije godine, i to za 0,6 posto. U drugom su tromjesečju bile porasle za 1,8 posto, a u prvom za 2,7 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće. U skupini zemalja s padom cijena nekretnina još su Cipar, s padom cijena za 4,8 posto, te Rumunjska i Italija, gdje su one smanjene za 2,6 odnosno za 2,5 posto u odnosu prema prethodna tri mjeseca, navodi se u priopćenju statističkog ureda.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREORIJENTIRALI SE NA PRODAJU DOSTAVOM

Pivarska industrija pretrpjela je u godinu dana velike gubitke

2

NOVI IZAZOVI ZA PODUZEĆA

Sve stroži standardi za uštedu energije

3

UBLAŽAVANJA POSLJEDICA PANDEMIJE COVID-19

Dodatnih 200 mil. kn pomoći pogođenima krizom