Novosti
SAMO AKO SE U HRVATSKOJ NE POJAVI NOVI SOJ VIRUSA

Blago popuštanje mjera
u sportu, osnovnim
školama i ugostiteljstvu
Objavljeno 24. siječnja, 2021.
Ravnatelj HZJZ-a jamči da imamo dovoljne količine Pfizerovog cjepiva za docjepljivanje

Otvaranje sportskih aktivnosti za djecu, teretana i fitness centara te ujednačavanje ugostitelja kada je riječ o dozvoli izdavanja "kava za van", vjerojatno su dio blagog popuštanja epidemioloških mjera u Hrvatskoj nakon 1. veljače.


Te su mjere i potezi bili teme nedjeljnog međuresornog sastanka na kojem su sudjelovali premijer Andrej Plenković, dio


ministara te članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite i predstavnici HZJZ-a.


Moguće popuštanje mjera nakon sastanka potvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš rekavši kako se razmatra otvaranje sportskih dvorana i teretana te mogućnost nastave uživo za učenike viših razreda osnovnih škola. Sadašnje epidemiološke mjere na snazi su do 31. siječnja. "Ocijenjeno je kako je epidemiološko stanje u Hrvatskoj iznimno zadovoljavajuće, što dopušta razmišljanje i o nekoj relaksaciji, izjavio je ministar zdravstva. No, istaknuo je da će do popuštanja doći samo ako se nova varijanta koronavirusa ne pojavi u Hrvatskoj, jer, dodaje, tada sve pada u vodu i bit će potrebna nova prilagodba.


Najavio je i da će se pokušati ujednačiti mjere za ugostitelje. "Donijet ćemo mjere koje će biti primjerene trenutku, epidemiološkoj situaciji u Europi i Hrvatskoj te činjenici da su oko nas i neke nove varijante virusa", istaknuo je.


Na sastanku je, kaže, bilo riječi i o poremećaju s cijepljenjem protiv koronavirusa, jer proizvođači cjepiva nisu ispoštovali potpisane ugovore koji su definirali dinamiku i količinu isporuke. Usuglašeno je kako će Hrvatska i sama i u okviru Europske unije tražiti još jednom da nadležni razgovaraju s proizvođačima cjepiva i nađu način da se ranije dogovorene isporuke realiziraju. Dogovoreno je da se razradi strategija sekvenciranja genoma koronavirusa kako bi se detektirala eventualna pojava novih varijanti virusa u Hrvatskoj. Ministar zdravstva Beroš izvijestio je da je u sklopu Zaklade za znanost do sada napravljeno više od sto sekvenciranja genoma virusa, a prema preliminarnim rezultatima, među uzorcima iz županija sjeverne Hrvatske bilo je nekih elemenata sukladnim genskim promjenama virusa u Škotskoj. "To može i objasniti onako nagli porast broja novozaraženih u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji. No, u ovom trenutku nema takvih žarišta i može se vjerovati da takvog virusa nema u Hrvatskoj, no nismo izolirani", upozorio je. Podsjetio je i da se niz europskih zemalja zatvara u strahu od novih varijanti virusa te poručio kako će to sve biti uzeto u obzir prilikom donošenja novih mjera ovoga tjedna.


Upitan za dostatnost Pfizerovog cjepiva za docjepljivanje, odgovorio je kako ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak garantira da imamo dovoljne količine i da tu neće biti problema. No, poručio je i da s novim dozama cjepiva moramo biti krajnje racionalni, jer je dinamika dostave nešto smanjena. Cilj je procijepiti sve koji su dobili prvu dozu, no u ovom trenutku neće se širiti obuhvat cijepljenja, objasnio je. Ministar Beroš potvrdio je da je na međuresornom sastanku članova Vlade, epidemiologa i Nacionalnog stožera civilne zaštite bilo riječi i o nabavi cjepiva iz drugih izvora, no, kaže, nije donesena nikakva definitivna odluka o tome.


"Suglasni smo da ćemo tražiti ono što je dogovoreno i što je Europa očekivala od proizvođača", istaknuo je.
U Hrvatskoj su u 24 sata zabilježena 352 nova slučaja zaraze koronavirusom, a od posljedica zaraze koronavirusom umrlo je 28 osoba, izvijestio je u nedjelju Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske. Trenutačno je u Hrvatskoj 2996 aktivnih slučajeva zaraze, među njima su 1474 pacijenta na bolničkom liječenju, a na respiratoru je 138 pacijenata. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do 24. siječnja, ukupno je zabilježeno 228.920 osoba zaraženih novim koronavirusom. Od posljedica bolesti COVID-19 do sada je umrlo 4827 osoba, a ukupno se oporavilo 221.097 osoba, od toga njih 560 u zadnja 24 sata. U samoizolaciji trenutačno je 15.729 osoba. Do sada su testirane ukupno milijun i 154.033 osobe, a od toga 4342 u zadnja 24 sata.


D.Pavlović/Hina