Novosti
NEMA MIRA

Nove štete na kućama
Objavljeno 19. siječnja, 2021.
Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su u utorak ujutro u 5.44 sata prilično jak potres magnitude 3,8 prema Richteru, s epicentrom deset kilometara sjeveroistočno od Gline, kod Glinske Poljane, na petrinjskom području.


Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović izjavio je da je taj potres izazvao nove štete, posebno na glinskom području, ali nije bilo ozlijeđenih osoba. "Potres je pokazao svoju moć i sve što je preostalo u gradu, što ima pasti, osjetilo se i čulo. Čuli su se crjepovi i ostaci crjepova i građa koji su padali po ulicama s kuća", rekao je Dumbović u emisiji "Hrvatski radio za Banovinu". Istaknuo je da su teško stradale Glinska Poljana i okolna sela, gdje je oštećeno "izuzetno puno kuća". "Toliko kuća je devastirano da je to prestrašno", poručio je Dumbović. Izvijestio je da su velike štete prijavila 52 mjesna odbora na tom području pa se, naglasio je, na tom području trebaju odrediti prioriteti u devastiranoj gospodarskoj, socijalnoj i društvenoj infrastrukturi. "Nama treba mir i strpljivost i država treba dati sve od sebe da čovjek ostane na ovom prostoru", naglasio je. Dumbović je pozvao državu da ovu županiju više ne gleda kao područje od posebne državne skrbi, "jer je to u precentraliziranoj državi bio živi primjer da ovdje nema pomoći. "Država nas nikada nije vidjela u pravom obliku gdje se stvarala domovina", ustvrdio je.
Ravnateljica Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva Kristina Čelić naglasila je da HEP-ovi djelatnici rade koliko mogu kako bi sanirali električnu mrežu na potresom pogođenom području, pa tako nije bilo eksplozija plina i strujnih udara. Čelić je navela kako su na tom području oštećeni brojni energetski objekti i distribucijske stanice, a cijena njihove sanacije bit će visoka. Napomenula je kako su Vlada i Skupština HEP-a odlučili da se u sljedeća tri mjeseca građani na potresom pogođenim područjima oslobode plaćanja struje. H/D.Pav.
Možda ste propustili...

HPK UPOZORAVA NA OBMANU POTROŠAČA:

Uvozno mlijeko ima hrvatske oznake

DVIJE PRITUŽBE HDZ-A I JEDNE PRIVATNE OSOBE ZBOG OBJAVE SPORNOG POP-UPA

Vijeće zaprimilo tri pritužbe protiv Indexa

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana