Novosti
PADA BROJ OBOLJELIH, NASTAVAK IMUNIZACIJE

Dosad cijepljeno 46.000 ljudi, kreće docjepljivanje
Objavljeno 17. siječnja, 2021.
Optimalan razmak između prve i druge doze Pfizerova cjepiva je 21 - 28 dana

Do sredine siječnja prvu dozu cjepiva protiv COVID-19 u Hrvatskoj je primilo 45.906 osoba, a od 18. siječnja počinje docjepljivanje drugom dozom, priopćeno je iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Docjepljivat će se osobe koje su od 27. prosinca cijepljene diljem Hrvatske, oni koji su već primili prvu dozu cjepiva tvrtke Pfizer/BioNTech, prvog registriranog cjepiva na tržištu Europske unije.

Tri tjedna
Cijepljenje drugom dozom organizirat će se na istom mjestu, odnosno jednako kao i prvo cijepljenje. Kako je priopćeno, točne termine za docjepljivanje odredit će zdravstvene ustanove i domovi za starije i nemoćne koji su proveli i prvo cijepljenje. Svi koji zbog opravdanih razloga neće moći pristupiti cijepljenju drugom dozom u predviđenom terminu trebaju se javiti izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom zavodu za javno zdravstvo radi dogovora o drugoj dozi. Sve osobe cijepljene cjepivom Pfizer potrebno je docijepiti istim cjepivom za tri tjedna. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da optimalan razmak između primitka prve i druge doze tog cjepiva bude od 21 do 28 dana. Prema kliničkim studijama, najveći razmak između primitka prve i druge doze ne bi trebao biti duži od šest tjedana, bar dok se ne prikupe znanstveni dokazi koji bi potvrdili opravdanost možebitno većih razmaka. Na potresom pogođenom području u Sisačko-moslavačkoj županiji do 17. siječnja cijepljeno je 4757 osoba. Osim građana kojima je potres pogoršao životne uvjete, ondje su cijepljeni pripadnici žurnih službi i volonteri koji su boravili na tom području.

Docjepljivanje građana u Sisačko-moslavačkoj županiji organizirat će se na istim mjestima za tri tjedna od primitka prve doze.

Pripadnici žurnih službi, kao i volonteri, koji u vrijeme određeno za primitak druge doze neće biti u Sisačko-moslavačkoj županiji trebaju se javiti nadležnom zavodu za javno zdravstvo u županiji u kojoj žive. Cijepljenje cjepivom proizvođača Moderna počelo je 13. siječnja u Sisačko-moslavačkoj županiji te među pripadnicima žurnih službi prije odlaska na potresom pogođeno područje. To se cjepivo primjenjuje također u dvije doze, ali s razmakom od najmanje četiri tjedna.

Cijepljenje u Hrvatskoj počelo je 27. prosinca, a prva cijepljena osoba korisnica je zagrebačkog Doma za starije osobe Trešnjevka, Branka Aničić.

Manje zaraženih
U Hrvatskoj je zabilježeno 379 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a umrlo je 28 osoba, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite. U 24 sata testirano je 4669 osoba. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj sada je ukupno 4058, od kojih je na bolničkom liječenju 1761 pacijent, 147 na respiratoru. U samoizolaciji su 17.382 osobe. Od 25. veljače do 17. siječnja ukupno su zabilježene 224.954 zaražene osobe, od kojih je 4616 umrlo. Dosad se oporavilo 216.280 osoba.

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije izvijestio je u nedjelju kako su u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u 24 sata na koronavirus testirana 163 uzorka, od kojih je 16 bilo pozitivno.

"Na bolničkom liječenju nalazi se 111 osoba oboljelih od COVID-19, i to 79 u KBC-u Osijek (18 na respiratoru) te 32 u Općoj županijskoj bolnici Našice. Preminule su tri osobe, u dobi od 71 do 84 godina", poručuju iz Stožera. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji su 772 osobe.

Hina/I.Solar
žrtve
OD 25. VELJAČE UMRLO JE 4616 OSOBA