Novosti
OBLJETNICA MEĐUNARODNOG PRIZNANJA I MIRNE REINTEGRACIJE

Plenković: Veliki datumi u hrvatskoj povijesti, obilježavamo ih s ponosom
Objavljeno 15. siječnja, 2021.

U poruci u povodu 29. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, premijer Andrej Plenković je u petak istaknuo kako te datume Hrvatska obilježava s ponosom na sva naša postignuća te sa zahvalnošću hrvatskim braniteljima i svima koji su podnijeli žrtvu za slobodu i samostalnost RH. "To su veliki datumi u hrvatskoj povijesti", istaknuo je Plenković.

Naglasio je da se Hrvatska, u protekla tri desetljeća, nakon što se uspješno izborila za međunarodno priznanje i primitak u UN, na međunarodnoj razini politički afirmirala kao članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza i danas je relevantan partner u brojnim globalnim i regionalnim organizacijama. "Nastavljajući osnaživati međunarodni položaj Hrvatske, Vlada predano radi na ostvarivanju i preostala dva strateška cilja: ulasku u europodručje i u schengenski prostor‘‘, poručio je Plenković. Osvrnuo se i na pandemiju koronavirusa i razorni potres koji je krajem prošle godine pogodio Hrvatsku, rekavši kako je suočen s tim neviđenim izazovima hrvatski narod pokazao zajedništvo, otpornost i snagu u najtežim okolnostima.

Predsjednik Zoran Milanović istaknuo je pak kako je žrtva hrvatskih branitelja najveći doprinos slobodi i međunarodnom priznavanju RH. Datum međunarodnog priznanja treba biti podsjetnik na sposobnost za opstanak kada je najteže, dodao je.

"Spomendan je to na važan trenutak u novijoj hrvatskoj povijesti kada je i svijet prihvatio i priznao samostalnost i neovisnost hrvatske države", napisao je Milanović u poruci u povodu obilježavanja dva važna datuma. Podsjetio je kako je međunarodna zajednica dobila sve demokratske argumente za priznavanje nepovratne neovisnosti RH. "A najsnažnije argumente dali su hrvatski branitelji koji su svoju želju da žive u slobodnoj i samostalnoj državi pokazali nesebičnom spremnošću na žrtvu u Domovinskom ratu", istaknuo je Milanović dodajući pak kako je mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja, koja je uslijedila 1998. godine, primjer uspjeha u građenju mira i demokratskog razvoja Hrvatske.

I.Bošnjak/H
Milanović istaknuo kako je žrtva branitelja najveći doprinos slobodi i međunarodnom priznanju