Kultura
NOVI BROJ MEĐUNARODNOG DIGITALNOG ČASOPISA “ALTAZOR”

Hrvatski književnici i svijet - Čile
Objavljeno 16. siječnja, 2021.
U prvome ovogodišnjem broju međunarodnoga digitalnog časopisa "Altazor", koji već tri godine u Čileu izdaje Zaklada Vicente Huidobro, objavljeni su radovi troje hrvatskih autora: pjesnika Drage Štambuka i pjesnikinja Lane Derkač i Ružice Cindori. Prijevod potpisuje hispanistica i dopisna članica Hispanoameričke književne akademije Željka Lovrenčić, a pjesme je odabrao jedan od urednika časopisa i član Međunarodnog odbora Zaklade, panamski književnik Javier Alvarado.

Naši su se pjesnici tako našli u društvu svojih mnogobrojnih kolega, suvremenih svjetskih pjesnika iz SAD-a, Brazila, Italije, Nigerije, Australije, Bangladeša itd.

Osim u međunarodnoj poeziji prevedenoj na španjolski jezik, čitatelji na stranicama ovoga časopisa mogu uživati i u suvremenome čileanskom i latinskoameričkom pjesništvu. Poseban je pak dio posvećen klasicima latinskoameričke i svjetske književnosti poput Pabla Nerude, Gabriela Garcíje Márqueza, Fernanda Pessoe i drugih.

U njemu se također mogu pročitati tekstovi o Vicenteu Huidobru, vijesti o raznim književnim događajima koje organizira Zaklada (nagrada V. Huidobro, pjesnički festival) o njezinim izdanjima i Katedri "Vicente Huidobro" te o Muzeju posvećenome tome glasovitome čileanskom pjesniku.

Osim na stranicama Zaklade, hrvatski su književnici u prijevodu Željke Lovrenčić prisutni i na web-stranici "Croacia"/"Chile" koju uređuje pjesnik i akademik Andrés Morales Milohnic, na njoj su nedavno objavljene dvije pripovijesti Antuna Paveškovića. T.K.
Možda ste propustili...

U ZAGREBAČKOJ GALERIJI ULUPUH

“Plakati - Prva lica izložbi”

KNIFER: IZLOŽBA MARINA BALAIĆA “DESIGN OR DIE”

Forma, funkcija i emocija

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana