Novosti
ŽELE SABORSKO POVJERENSTVO

Oporba traži istragu o poslijeratnoj obnovi
Objavljeno 11. siječnja, 2021.
Saborski oporbeni klubovi dogovorili su iniciranje osnivanja istražnog povjerenstva o poslijeratnoj obnovi nakon što se poslije potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji pokazalo da kuće nisu adekvatno obnovljene, a očekuju i potporu HDZ-a.

"Složili smo se da je potrebno obuhvatiti čitavo područje Hrvatske, jer nisu samo Petrinja, Sisak i Glina područja na kojima se događala obnova, a koja su seizmički aktivna", izjavio je čelnik SDP-a Peđa Grbin. "Smatramo da je povjerenstvo potrebno ne samo da bi se utvrdila odgovornost i da bismo naučili lekcije za budućnost nego kako bismo vidjeli postoji li i na tim područjima potreba za ojačavanje građevina koje nisu napravljene na adekvatan način", poručio je Grbin.

Što se tiče osoba koje bi trebale odgovarati, kazao je, riječ je o osobama poput sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića "koji sada na sve načine pokušava sa sebe skinuti odgovornost, međutim, evidentno je da on odgovornost ima". Dodaje da su u fokusu SDP-a su i robne zalihe jer se pokazalo da nešto u tom sustavu ozbiljno ne funkcionira jer kontejnera nema. Od vladajućih očekuje odgovornost te da shvate da istražno povjerenstvo nije usmjereno ni protiv koga osobno, nego je riječ o tome kako pomoći građanima da se ovo ne ponovi.

Osnovana je i radna skupina u kojoj su Arsen Bauk (SDP), Zvonimir Troskot (Most), Sandra Benčić (Možemo), Anka Mrak Taritaš (Glas), Dalija Orešković (Centar) i Stjepo Bartulica (DP).

Hrvoje Zekanović (Suverenisti) kolegama je poručio da ne zaborave kako su i mnogi SDP-ovi načelnici participirali u obnovi te da je obnova išla i u vrijeme vlade premijera Ivice Račana.

"Treba se sve rasvijetlili oko poslijeratne obnove. Od svih službi s terena tražio sam da se precizno ustanovi koliko je zgrada u potresom pogođenom području onih koje su bile sanirane ili obnavljane u poslijeratnoj obnovi. Kada se to ustanovi, zauzet ćemo stav", rekao je Andrej Plenković, premijer i predsjednik HDZ-a, o oporbenoj inicijativi. I.Bošnjak/H
Možda ste propustili...