Regija
KOMUNALNA INFRASTRUKTURA U ŽUPANJI U 2021.

Izostale veće investicije
Objavljeno 31. prosinca, 2020.
Nisu u planu veći, kapitalni projekti, održavanje infrastrukture je pojačano
ŽUPANJA

Programom gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2021. na području Županje nisu planirani veći kapitalni projekti. Sve će se uglavnom svoditi na redovno održavanje komunalne infrastrukture, kao i u ovoj godini. Najveća investicija bila je sanacija gradskog deponija, a nedavno je završena i rekonstrukcija Ulice Bartola Kašića.

U Program za 2021. uvrštena je gradnja ceste u Ulici ilirskog preporoda i rekonstrukcija Ulice Vojne krajine. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i geodetske poslove Grada Županje, Josip Nikolozo, napominje da je Ulica Vojne krajine u dosta lošem stanju i da vapi za obnovom. Njome su u posljednje vrijeme prolazila vozila s teškim teretom za potrebe obavljanja radova na modernizaciji savskog nasipa i izgradnji berme kojom je on dodatno ojačan. Ondje je bilo i stovarište rasutog materijala i sve je to ostavilo traga.

Za 2021. je predviđena i izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju Vinkovačke i Ulice braće Radića, Pozajićeve te gradnju kružnih tokova u Ulici dr. Franje Račkog i u Gundulićevoj, koji su se nametnuli kao najbolje prometno rješenje za tamošnja vrlo frekventna raskrižja. Redovno održavanje bit će pojačano u odnosu prema 2020. godini. U planu je obnova nogostupa u Ulici Mladena Pozajića, od raskrižja s Gruberovom do Reljkovićeve ulice, za što se moralo prethodno otkupiti zemljište od privatnih vlasnika kako bi se moglo pristupiti radovima. Pješačke staze obnovit će se i u Ulici Ivana Gundulića – od Starčevićeve do Ulice Franje Hanamana te dijelovima naselja Zlatodol i Ulice Ljudevita Gaja. U sljedećoj bi se godini trebao sagraditi i nogostup između Starčevićeve i Dubrovačke ulice kako bi se učenicima skratio put do škole.

Što se tiče održavanja nerazvrstanih cesta, pročelnik Nikolozo ističe da su za 2021. predviđeni obnova kolnika u ulicama dr. Franje Hanamana i Ivana plemenitog Zajca, koje će biti presvučene novim asfaltom.

- Nastavljamo i sa zamjenom rasvjetnih tijela. Izašao je novi Pravilnik o zaštiti od svjetlosnog zagađenja i moramo se malo više potruditi i smanjiti intenzitet svjetla tijekom noći i gasiti rasvjetu tamo gdje nije potrebna. To ćemo vjerojatno činiti na savskoj šetnici i na sportskim terenima kako bi se došlo do dodatne uštede električne energije - pojašnjava.

U programu je i održavanje cvjetnih sadnica tijekom cijele godine, nabava sadnica drveća, urbane opreme, novih elemenata i opreme za dječja igrališta, sufinanciranje nabave novih štandova na gradskoj tržnici…

Za Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture proračunom za 2021. predviđen je iznos od 4.380.000 kuna, a za Program održavanja komunalne infrastrukture 5,6 milijuna. Prihodi od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta u iznosu od 800 tisuća kuna utrošit će se za održavanje poljskih putova i kanalske mreže, to su namjenska sredstva koja se ponovno vraćaju u poljoprivredu.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike