Kultura
POŽEŠKI PLESAČI OSTVARILI MNOGO PLANIRANOGA

I uz brojna otkazivanja, za kraj godine izvedba uživo
Objavljeno 30. prosinca, 2020.
Sada su okolnosti posve drukčije, kao i budućnost, višestruko neizvjesnija

Krajem 2019., u vrijeme kada se donose planovi i programi, nismo mogli očekivati da će nam se već u ožujku dogoditi lockdown. To nas je zateklo pa smo dio ožujka, travanj i veći dio svibnja bili zatvoreni. Tada smo morali razmišljati o tom kako nastaviti dalje i preživjeti u novim okolnostima, kako ostvariti sve što smo planirali - "vratila je film" 12 mjeseci unatrag Ilijana Lončar. Njezina Umjetnička organizacija Plesna radionica ovih je dana pred istim zadatkom. No sada su okolnosti drukčije, kao i budućnost, višestruko neizvjesnija.

Razmišljajući o podvlačenju crte i rezimiranju posljednjih 365 dana, pomislila je: pa što su uopće mogli odraditi? Ipak, veći su dio planiranih programa uspjeli ostvariti, neke u skromnijoj, reduciranoj varijanti. Za početak, djelovanje su raščlanila na nekoliko sastavnica: organizacija projekata koje su sami osmislili i koji se realiziraju u Požegi, gostovanja diljem Hrvatske i u inozemstvu, projekti u kojima pozivaju gostujuće profesionalne plesne predstave (Svi na plesnu predstavu), radionice uglednih autora suvremene plesne scene te one koje je osobno vodila Ilijana Lončar, kao i stručna povjerenstva u kojima je sudjelovala.

20. godišnja produkcija
- Godina je započela 14. zimskom produkcijom Maštajmo zajedno koja je vrlo važna, upravo su se te koreografije plesale do kraja 2020. jer u lipnju nismo mogli odraditi svoju 20. godišnju produkciju. Krajem siječnja vodila sam seminar suvremenog plesa na poziv Hrvatskog twirling saveza, a nakon gostovanja u ZeKaeMu prionuli smo završnim pripremama za 19. požeški Plesokaz koji je i održan u punom kapacitetu - prisjetila se plesna pedagoginja događaja na kojem je bilo 48 ansambala, oko 500 gostiju, otplesano 56 koreografija, a gosti su došli iz 28 gradova.

U sklopu Plesokaza započeo je i projekt Svi na plesnu predstavu koji je donio i gostovanje profesionalne predstave Viola, ja i nas dvije. Održan je i Lidrano, a nakon toga nastupila je serija odgađanja i - otkazivanja gostovanja.

- U Šibeniku smo se predstavili i izložbom fotografija, a ja sam tamo vodila petodnevnu radionicu kreativnog plesa za šibensku djecu. U rujnu smo obavili upise te započeli 21. sezonu Plesne radionice uz gostujući plesni seminar Tehnologija i ples s Martom Krešić i radionicom Jednom nogom u plesu. U sklopu Dječjeg tjedna održala sam radionicu na otvorenom Najljepše je biti dijete u suradnji s udrugom Ples i dijete DaCi Hrvatska, a u sklopu njihova projekta Interakcija - naglašava Ilijana Lončar.

Sudjelovali su na plesnim susretima Budućnost u nama u Zagrebu u listopadu i to je bilo njihovo posljednje putovanje. Tamo su osvojili puno nagrada, a jednu od najzanimljivijih osvojila je Marta Matošević kao pobjednica cijelog natjecanja. Studeni je protekao uz radionicu Aleksandre Mišić te Misli u boji Plesnog centra Tala za predškolsku djecu, a snimili su tri koreografije koje je stručni žiri odabrao i koje su 28. studenoga izvedene u sklopu 30. susreta plesnih ansambala u online varijanti. Na isti taj dan online su sudjelovali i na Festivalu malih plesnih formi Udruge Ples i dijete.

- To je bio jedan izniman čudesno čudan doživljaj jer i umjetnici i ja kao organizator bili smo ispunjeni i sretni što ovu godinu ipak završavamo uživo izvedbom - sa smiješkom, pomalo u čudu, kaže Ilijana Lončar. Uza sve to, uspjeli su, recimo tako, održavati svakodnevni rad Plesne radionice.

Kreativnost u pokretu
varijantu - realna je Ilijana, koja od 2021. očekuje još veće prilagodbe tehnologijama i platformama. Dugo im se opirala i na kraju popustila, no potvrdilo se da Zoom nije najbolje rješenje za kreativni plesni izričaj.

- Najmanje što očekujem od plesača je kopiranje. Protiv svih, i pedagoških metoda rada i uopće razvijanja umjetničkog stvaralaštva kod djeteta, da mora stalno gledati u jednu točku, a to je taj ekran. Produže li se mjere, moram smisliti kako zadati zadatke kojima ću zadržati motivaciju djece, da oni stvaraju, a ne da kopiraju - spremna je za nove izazove Ilijana Lončar.

Narcisa Vekić
Ilijana Lončar

plesna pedagoginja i voditeljica PU

DJECA SE JEDVA ČEKAJU VRATITI U DVORANU UZ POŠTIVANJE SVIH EPIDEMIOLOŠKIH MJERA

- Projekt Svi na plesnu predstavu trebao je donijeti predstavu Patka, smrt i tulipan, no to je odgođeno, a 6. travnja trebala je biti i velika izložba naših stotinu fotografija autora Mladena Božičkovića u Gradskom muzeju. Ni to nije ostvareno, a planovi su da u nekom drugom vremenu to postavimo u novom prostoru Gradske knjižnice Požega. Ove godine, prvi put nakon dugo godina, nismo održali projekt Go out and dance, a u svibnju smo prvi put gostovali online na produkciji naših prijatelja iz Zagreba, Plesnog kluba JazzElle, i tu je krenula online prilagodba - dodaje Ilijana Lončar, sretna što su se nakratko u lipnju vratili u dvoranu. To je bilo predivno, radili su uz poštovanje svih epidemioloških mjera, a bilo je to vrlo značajno u kondicijskom smislu. Sudjelovali su potom na Šibenskom plesnom festivalu, posebnom izdanju, a predstavljala ih je Anamarija Jakoubek koreografijom koja je prošla i strogu selekciju na međunarodnom natjecanju Opusu u Ljubljani, ali to je ove godine odgođeno. Njezina prijava vrijedi za 2021.
Lončar: Preostaje nam samo nadati se
- Nadam se da će se država pobrinuti za nas kao i u prvom lockdownu, da će u sljedećim mjerama obuhvatiti i umjetničke struke. Sama UO ima dobru, kvalitetnu suradnju s Ministarstvom kulture i medija. Trenutačno smo u iščekivanju rezultata natječaja na koje smo se prijavili za 2021. i lokalnoj zajednici, Gradu i Županiji, ali i javnim potrebama u kulturi na nacionalnoj razini. Sretni smo jer smo se prijavili na natječaj MKM-a za programe digitalne prilagodbe i UO Plesna radionica je prihvaćena s programom Dance on net, dobili smo 40.000 kuna za 2021. kako bismo sve svoje programe digitalno prilagodili. I 20. će plesokaz najvjerojatnije ići online i upravo će dio tog novca biti i za Plesokaz, no riječ je o projektu koji će trajati cijelu godinu. Drago nam je da nas je prepoznalo ministarstvo. Preostaje nam samo nadati se kako će godina pred nama donijeti doista ponajprije puno zdravlja - ističe Lončar.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike