Novosti
IPAK SMO BOLJI OD EU PROSJEKA

Jaz u plaćama između muškaraca i žena problem je cijelog društva
Objavljeno 24. studenog, 2020.
Završna konferencija EU projekta "Jednaka prava - jednake plaće - jednake mirovine" upozorila je u utorak kako bi se smanjio rizik od siromaštva za žene, na društveni problem jaza među plaćama i mirovinama muškaraca i žena koji u Hrvatskoj iznosi 12,74 posto.


Prema dostupnim podacima Državnog zavoda za statistiku o prosječnim brutoplaćama zaposlenih u pravnim osobama u 2018. godini, muškarci u Hrvatskoj prosječno mjesečno zarađuju 8837 kuna, a žene 7711 kuna. Navedeni podaci ukazuju na prosječni jaz u plaćama od 12,74 posto, iznijela je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i nositeljica projekta Višnja Ljubičić na početku online konferencije.


Konferencija se održava u mjesecu u kojem se obilježava i Dan jednakih plaća. Ove godine taj dan je bio 10. studenoga, od kada se simbolično računa da u prosjeku žene, za razliku od muških kolega, do kraja godine više ne primaju plaću, jer rade "besplatno".


Projekt "Jednaka prava - jednake plaće - jednake mirovine" provodi se od 1. listopada 2018. do 31. prosinca 2020., a kroz istraživanja i analize dobivena su nova znanja kojima se teži boljem razumijevanju uzroka i posljedica jaza u plaćama i mirovinama. Kreiran je edukacijski program, kao i standardi i mjere za smanjivanje jaza u plaćama i mirovinama.


Tako je potrebno donijeti i primjenjivati standarde poput mjera transparentnosti plaća u svim djelatnostima, definiranja i ujednačenja mehanizama praćenja plaća, dok je pitanje rodnog jaza u plaćama potrebno standardizirano koristiti u procesima kolektivnog pregovaranja. Potrebno je i uvoditi pozitivne mjere, poput promicanja rodno uravnotežene strukture zaposlenika radi uklanjanja horizontalne i vertikalne segregacije, odnosno uvoditi rodne kvote u praksama zapošljavanja, prilikom napredovanja te povećanja plaća u dominantno ženskim zanimanjima.


Između ostaloga, potrebno je uvesti i "očev" dopust te unaprjeđenje sustava roditeljskog dopusta i kreiranje politika radi ravnopravnog angažiranja očeva u roditeljstvu i osiguranje međuresornog pristupa.
Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je kako prema Eurostatovim podacima, Hrvatska po pitanju jaza u plaćama stoji mnogo bolje od europskog prosjeka. U Hrvatskoj je taj jaz 10,5 posto, a europski prosjek je 14,8 posto.H
Između ostalog, potrebno je uvesti i "očev" dopust te unaprjeđenje sustava roditeljskog dopusta
Možda ste propustili...