Novosti
STOŽER OBŽ: POZITIVNO 166, PREMINULO ŠEST OSOBA

Dr. Šego: Stanje je katastrofično i nisam siguran hoćemo li moći bez dvorane Gradski vrt
Objavljeno 20. studenog, 2020.
Još se čeka odgovor Nacionalnog stožera na prijedlog održavanja nastave i ostalih nužnih mjera u Županiji

U posljednja 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obrađeno je ukupno 336 uzoraka na koronavirus, a od tog broja pozitivno je 166 osoba. Najveći broj novozaraženih je u Osijeku gdje je 101 novopozitivna osoba, u Đakovu ih je 12, Valpovu 11, Belišću devet te u Belom Manastiru četiri. Na bolničkom liječenju je 221 osoba, a od toga broja 31 osoba je na respiratoru. U KBC Osijek na liječenju je 178 osoba, a ostala 43 pacijenta nalaze se u našičkoj Općoj bolnici.

U posljednja 24 sata preminulo je šest osoba i to dvije 1940. godište, jedna 1947. godište, jedna 1932. godište, jedna 1943. godište i jedna 1939. godište. Preminulo je pet muškaraca i jedna žena.

U samoizolaciji je ukupno 1859 osoba, a policija je provela 31 provjeru samoizolacije i nije utvrđeno kršenje.

Županijski Stožer, podsjetimo, Nacionalnom je stožeru uputio nekoliko prijedloga i to o ograničenju na 50 osoba prilikom profesionalnih umjetničkih izvedbi, kino projekcija i sl. Također, zatraženo je da prilikom proslava svatova, krštenja i sl., budu osigurana četiri četvorna metra prostora, a upućen je i prijedlog za preporuku jedinicama lokalne samouprave s područja Županije da se obustave iznajmljivanja i drugo korištenje domova u svojem vlasništvu za sve vrste okupljanja. Ono najznačajnije odnosi se na organizaciju nastave i to na način da učenici od 1.do 4. razreda osnovne škole i nadalje pohađaju nastavu prema modelu A, a viši razredi u osnovnoj školi pema modelu B, odnosno dva tjedna u školi i dva tjedna online. Srednjoškolci bi, prema prijedlogu, trebali pohađati teorijsku nastavu online, a tek praktičnu u školi, odnosno prema modelu C.

- Mi još uvijek u ovom trenutku nemamo niti pozitivan, niti negativan odgovor Nacionalnog stožera. Kad dođe, možemo govoriti nešto konkretnije – rekao je Ivan Hampovčan, načelnik županijskog stožera civilne zaštite, pojasnivši da su se za model C kod srednjoškolaca, za razliku od učenika u osnovnoj školi odlučili velikim dijelom zbog korištenja javnoga gradskog prijevoza. Naime, osnovnoškolci su domicilno vezani uz kvartove, a srednjoškolci ne.

Kad su u pitanju antigenski testovi, epidemiolog Tomislav Dijanić naglasio je da se oni počinju provoditi od ponedjeljka, 23. studenoga i građani ih mogu dobiti od obiteljskoga liječnika na uputnicu, ali isključivo unutar pet dana od pojave simptoma. Nakon toga, rekao je, potrebe za takvom vrstom testa nema. Cijena testa na vlastiti zahtjev stoji stotinjak kuna.

Zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek doc. dr. sc. Krunoslav Šego naglasio je da se ustanova približava svome maksimumu i ukoliko broj oboljelih nastavi rasti, ne vidi načina kako bi se izbjeglo korištenje dvorane Gradski vrt za smještaj kovid bolesnika.

- Stanje je katastrofično i to treba shvatiti ozbiljno. Ključno je nekoliko sljedećih dana. Ukoliko to izdržimo, možda izdržimo i bez dvorane Gradski vrt – istaknuo je dr. Šego. M. Mihelić

Marija Mihelić,

U OBŽ nastava kao i do sada, ograničena neka okupljanja

Nakon prijedloga Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Nacionalnom stožeru za uvođenje nužnih epidemioloških mjera, tri od ukupno četiri prijedloga usvojena su. Tako se na vjerskim obredima u zatvorenim prostorima broj prisutnih ograničava s obzirom na veličinu prostora i to na način da za svaku prisutnu osobu mora biti osigurana 4 četvorna metra površine i to uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera. Također, preporuka je da na profesionalnim umjetničkim izvedbama i programima te kino-projekcijama bude prisutno najviše 50 osoba, a jedinicama lokalne samouprave Osječko-baranjske županije izdana je preporuka da se obustave iznajmljivanja i druga korištenja domova u svom vlasništvu za sve vrste okupljanja. Nužne epidemiološke mjere određuju se u trajanju do 24. prosinca.

Četvrti prijedlog županijskog Stožera, o uvođenju B i C modela nastave nije odobren. Podsjetimo, županijski je stožer zatražio da učenici nižih razreda osnovne škole idu u školu kao i do sad, prema A modelu, a viši prema B modelu, odnosno dva tjedna online, a dva tjedna u školi. Prijedlog za srednje škole odnosio se na C model, odnosno online teorijsku nastavu te praktičnu u školi. Načelnik županijskog Stožera Ivan Hampovčan to je obrazložio činjenicom da su osnovnoškolci domocilno vezani za školu u kvartu i ne koriste javni prijevoz, za razliku od srednjoškolaca koji uglavnom do svojih škola idu autobusima ili tramvajima. Međutim, Nacionalni stožer taj prijedlog nije uvažio.