Novosti
MODERNIZACIJA SUSTAVA

Novi je televizijski signal aktiviran u istočnoj Hrvatskoj
Objavljeno 26. listopada, 2020.
Za gledanje televizijskog programa je potrebno imati novu opremu, prvoga dana moguće su i smetnje u prijenosu

Od 27. listopada počeo je potpuni prelazak na DVB-T2/h.256 HEVC televizijski sustav u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj te dijelovima Karlovačke i Ličko-senjske županije. Proces će do 12. studenoga biti zaključen na području cijele Hrvatske. Građani koji prate televizijske programe putem zemaljskih odašiljača moraju imati televizore, ili samostalne prijamnike koji podržavaju novi sustav.

Iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) poručuju kako se ova izmjena sustava, prema podacima koje prikupljaju na tromjesečnoj osnovi, odnosi na približno 650 tisuća kućanstava.

"Gašenjem pojedinačnih DVB-T odašiljača u ponoć (26./27. listopada), u digitalnim regijama u radu će ostati samo novi DVB-T2 odašiljači za koje korisnici moraju imati odgovarajuću prijamničku opremu. Oprema se odnosi samo na televizor, ili samostalni prijamnik takozvani Set Top Box koji mora moći podržati DVB-T2/h.265 HEVC sustav. Antene koje su se dosad koristile za prijam signala s odašiljača, bile krovne ili sobne, nije potrebno mijenjati. Treba napomenuti da će nakon gašenja DVB-T odašiljača biti potrebno ponovno pretražiti televizijske programe na prijamniku kako bi ih mogli gledati u DVB-T2/h.265 HEVC sustavu. To će biti potrebno napraviti i ako već gledamo HD programe u novom sustavu, jer će trenutačni televizijski kanali (frekvencije) za odašiljanje biti zamijenjeni konačnim po završetku istovremenog rada DVB-T i DVB-T2 sustava na pojedinom odašiljaču", poručuju iz HAKOM-a.

"Ako korisnici nisu sigurni podržava li njihova oprema novi DVB-T2 sustav, odnosno ako to na uređajima nije jasno naznačeno, predlaže se ponovno pretražiti kanale i provjeriti imaju li nađeni kanali hrvatskih nacionalnih televizija oznaku "HD" u kutu. Oznaka "HD" govori da je slika u visokoj rezoluciji i da primamo novi DVB-T2 signal, a ne stari DVB-T. Cijena jeftinijih samostalnih prijamnika danas se kreće između 150 i 200 kuna, ali ako korisnici imaju stare televizore koji mogu prikazati sliku samo u standardnoj razlučivosti (kvaliteti), umjesto nabave samostalnog prijamnika mogu razmisliti i o nabavi novog televizora sposobnog prikazati sliku visoke razlučivosti (kvalitete) s već ugrađenim DVB-T2/h.265 HEVC prijamnikom. U suprotnom će slika na njihovom starom televizoru i dalje biti prikazana u dosadašnjoj kvaliteti, unatoč novom samostalnom prijamniku", objašnjavaju iz HAKOM-a.

Promjenu sustava provodi tvrtka Odašiljači i veze d.o.o. iz koje upozoravaju da bi u utorak, 27. listopada, građani mogli iskusiti smetnje u emitiranju televizijskog programa.

“Prilikom prelaska u pojedinoj digitalnoj regiji obavit će se sva potrebna preugađanja odašiljačke opreme i promjene kanala na svim mrežama digitalne zemaljske televizije zato da gledatelji ne bi trebali više puta pretraživati kanale na svojoj prijamničkoj opremi. Zbog opsežnih radnji, na sam dan prelaska moguće su poteškoće u prijmu programa s glavnih odašiljača u noćnim i ranim jutarnjim satima, a prijam programa sa svih ostalih odašiljača na području regije bit će omogućen do kraja istog dana. Naglašavamo kako će signal biti jači i njime će se kvalitetnije pokriti više stanovništva, a nova DVB-T2 mreža također će biti otpornija na smetnje. Gledatelji koji sada imaju mogućnost praćenja samo HRT1, HRT2, RTL-a i programa Nove TV, nakon prelaska imat će mogućnost praćenja i HRT3, HRT4, RTL2 i Doma TV programa”, objašnjavaju iz Odašiljača i veza.

Ivana Solar
Za digitalnu zemaljsku televiziju
“Ovaj prelazak odnosi se samo na one građane koji gledaju digitalnu zemaljsku televiziju. Svi koji prate televiziju putem drugih platformi (IPTV-a, kabelske televizije, satelitske televizije), neće morati mijenjati svoju prijamničku opremu, niti će prelazak na bilo koji način na njih utjecati”, poručuju iz HAKOM-a. Dodaju kako svi oni koji imaju televizore starije od tri godine, ili za gledanje zemaljske televizije koriste samostalne prijamnike nabavljene za gledanje starog DVB-T sustava, gotovo sigurno će trebati imati novu prijamničku opremu.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

REKORDAN BROJ

Čak 326 novopozitivnih na području Osječko-baranjske županije

2

BOŽIĆNA PRIČA SALAJEVIH “ŽRTVA” COVID-A

Pet milijuna lampica ipak neće zasjati ovog adventa

3

COVID-19 U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

U mjesec dana umrlo je sto ljudi