Novosti
SUBVENCIONIRANI KREDITI

Stigao rekordan broj
zahtjeva za subvencije
Objavljeno 21. listopada, 2020.
Pristigao 4651 zahtjev * Nakon Zagreba najviše odobrenih subvencija bilo je za građane s područja Osječko-baranjske županije

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, graditeljstvo i državnu imovinu izvijestili su kako je završen peti krug prijava za subvencionirane stambene kredite. Ovaj put zaprimljeno je najviše zahtjeva dosad, njih 4651.

Podsjetimo, subvencioniranje stambenih kredita je program stambenog zbrinjavanja u sklopu kojeg država preko Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama pomaže pri otplati dijela stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno otplati kredita za gradnju kuće u trajanju od pet godina. Program se provodi od 2017. godine, i to jednom godišnje, a iznimno su ove godine objavljena dva poziva, jedan u travnju, a drugi je trajao od 28. rujna do 19. listopada.

Na poziv su se mogli prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po četvornom metru, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Do sada je uz subvencije više od 13.000 mladih obitelji osiguralo sebi dom, a u tim je obiteljima rođeno više od 2000 djece.

"Ovo je još jedan pokazatelj da postoji i dalje velik interes mladih obitelji za tom mjerom, te ćemo zbog toga nastojati osigurati potrebna sredstva kako bismo s njom mogli nastaviti i u 2021. godini", poručio je ministar Darko Horvat.

Koliko je u ovom krugu stiglo prijava mladih iz slavonskih županija za sada u ministarstvu ne mogu precizirati jer se vodi evidencija odobrenih. No ako je suditi prema prijašnjem odazivu - broj je poveći. Naime, od 2017. godine dosad je, nakon Zagreba (4096), najviše odobrenih zahtjeva bilo upravo iz Osječko-baranjske županije (1402), oni čine nepunih deset posto odobrenih zahtjeva. Tim kreditima na području županije kupljeno je 658 kuća i 580 stanova, dok su se u 164 slučaja mladi odlučili za gradnju kuće. Ukupna državna subvencija tih kredita iznosi 95 milijuna kuna.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta u kojemu se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Najveće subvencije dobivaju oni koji kupuju stan ili kuću ili grade kuću na najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili graditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba. Za Osijek, primjerice, taj je iznos 33 posto, Slavonski Brod 36 posto, Vukovar 42, a, primjerice, za turistički sve zanimljiviju Baranju u rasponu od 42 do maksimalnih 51 posto.

Prema podatcima koje je objavilo ministarstvo za cijelu Hrvatsku, prosjek godina onih koji dobivaju subvencije je 33, a prosječna mjesečna rata ili anuitet 385 eura od koje mjesečna subvencija iznosi oko 130 eura. Prosječni iznos subvencioniranog kredita je 69.500 eura ili 521.250 kuna koji će korisnici otplaćivati u prosjeku 21 godinu. Država je za subvencije dosad uplatila više od 244 milijuna kuna.

Dario Kuštro
DODATNO PRODUŽENJE ZA DJECU
Subvencioniranje kredita može se produžiti za dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a produžuje se godinu dana i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova kućanstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 % tjelesnog oštećenja. Posljednjim izmjenama zakona koje su donesene u lipnju 2019. godine omogućeno je produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana