Kultura
OD 21. DO 24. 10. NA EKONOMSKOM FAKULTETU

6. Kreativna riznica: Ovogodišnje je populariziranje kreativne industrije u Osijeku posvećeno snazi kreativnih djelatnika
Objavljeno 13. listopada, 2020.
Izvanserijski simpozij po svemu, osim po visokom zanimanju koje ne jenjava

Temom potvrđuju važnost kreativne radne snage posebice naglašene u doba pandemije. Stoga je ovogodišnje populariziranje kreativne industrije naslovljeno Kreativna sila i posvećeno je snazi kreativnih djelatnika - odlučni su i sigurni organizatori šeste Kreativne riznice - popularizacijskoga simpozija kreativne industrije, Ekonomski fakultet u Osijeku i Institut Andizet.


Na Ekonomskom su fakultetu priređena dva načina izvedbe programskih sadržaja: u zatvorenom prostoru i online te na otvorenom i online. U oba slučaja organizatori primjenjuju preporuke Stožera civilne zaštite kako u pripremi programskih sadržaja tako i u njihovoj prezentaciji zainteresiranim posjetiteljima.


Dekan EFOS-a Boris Crnković ovogodišnju Kreativnu riznicu ocjenjuje važnom i zbog istraživanja novih komunikacijskih strategija. Ekonomski fakultet od prošle akademske godine potiče učenje na daljinu, a popularizacijski simpozij Kreativna riznica svojim se inovativnim eksperimentima ove godine okreće kreativnoj radnoj snazi kao ključnoj sastavnici kreativnosti jednog društva.

Nagrade najboljima

Predsjednica Programskog odbora podsjetila je kako je Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije uspješno provedeno ovog proljeća te se na ovogodišnjoj gala Vodikovoj svečanosti najuspješnijim natjecateljima planira uručivanje osvojenih nagrada. Gala Vodikova svečanost održat će se u petak, 23. listopada, u 19 sati, a u prijenosu gala Vodikove svečanosti Nagrada Vodik planira se uručiti i najuspješnijem izlagaču, a njegovo ime javnost će doznati na Vodikovoj svečanosti.


Josipa je Mijoč naglasila kako se svih prethodnih godina Kreativna riznica nametnula po brojnosti izlagača i posjetitelja, a ovogodišnja je izvanserijska po svemu, osim po visokom zanimanju koje i nadalje ne jenjava. Na pitanje o načinu na koji će se nadomjestiti dojam ‘košnice‘ po kojemu je Kreativna riznica čuvena, Josipa je Mijoč odgovorila da su u pripremi simpozija izlagači pristali surađivati u manjim skupinama te svoja izlaganja i radionice prilagoditi podizanju na mrežu i objavljivanju za i nakon simpozija.

Rasprava o sektoru primijenjene umjetnosti prvo je događanje na Kreativnoj riznici, a najavljeno je za 21. listopada i dijelom je projekta Mladi u kulturi (MUK), koji na rasprave o sektorima kreativne industrije poziva pripadnike mlađih dobnih skupina, predstavnike pojedinačnih sektora i lokalne samouprave. Raspravu vode Sanja Vuković-Čović i Irena Mikulić iz Proni centra za socijalno podučavanje, Danijela Klobučar i Ana Rimac-Ciković iz Grada Osijeka te Ana Zrnić i Josipa Mijoč iz Instituta Andizet.


Posjetitelji mrežnih stranica Kreativne riznice u izravnom će prijenosu moći pratiti Marija Mikića Vučka i Darka Bilandžića (Culex) s predstavljanjem novih medija u promoviranju kulturne baštine, kreativne radionice Verice Kovač (HUKA Zagreb), radionice kojima se nadvladava strah voditeljice Dunje Degmečić i suradnica s Medicinskog fakulteta u Osijeku, Vlatke Lemić i Tamare Štefanac s prezentacijama CREARCH projekata Kreativne Europe i radionice primijenjene umjetnosti autorica Antonije Tomasović i Jelene Grgić.
Ograničenjima unatoč

U trajnom postavu Kreativne riznice na mrežnim stranicama simpozija posjetitelji će moći pogledati Kamishibai tehniku za kreativce - radionicu Dubravke Pađen Farkaš i Dražena Jerabeka, Snagu zemlje - retrospektivnu izložbu keramike Biserke Orešković, Autorski ogled - izložbu scenskog postava Davora Molnara.

Unatoč ograničenjima zbog koronavirusa, Kreativna je riznica ostvarila vrlo uspješnu suradnju s dvije lokalne medijske kuće čiji će novinari prikazati kako nastaju prilozi proistekli iz programskih sadržaja Kreativne riznice.
Partneri simpozija i ove su godine Filozofski fakultet Osijek i Akademija za umjetnost i kulturu, a među pokroviteljima ističu se Osječko-baranjska županija, Grad Osijek, Ministarstvo kulture i medija te Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Narcisa Vekić
Josipa Mijoč

Institut Andizet

U pripremi su simpozija izlagači pristali surađivati u manjim skupinama te izlaganja i radionice prilagoditi podizanju na mrežu i objavljivanju za i nakon simpozija.
KROVNO DOGAĐANJE - VODIKOVA SVEČANOST
Krovno događanje Kreativne riznice, gala Vodikova svečanost, uživo će se prenositi na društvenim mrežama i na drugim komunikacijskim platformama. Uz uručivanje nagrada najuspješnijem prošlogodišnjem izlagaču i pobjednicima Milenijskoga natjecanja, pratitelji Kreativne riznice online će moći pratiti scensku izvedbu uglazbljene poeme Ars Meandrum (tekst - Jasna Horvat, glazba - Luka Gotovac, Dravus - Filip Sever, Tihe - Meri Andraković, redatelj - Robert Raponja). Uz scensku izvedbu zainteresiranim pratiteljima priprema se i najavni film u produkciji Instituta Andizet, a u izradi brojnih suradnika (kamera i montaža - Mario Miloloža, režija - Mirjam Milas, Dravus - Filip Sever, Tihe - Martina Terzić, produkcija - Josipa Mijoč i Ivana Jobst, scenarij - Jasna Horvat).
Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike