Kultura
26. DANI MILKA KELEMENA U SLATINI

Chorus Angelicus iz Varaždina održao sjajan koncert crkvene glazbe
Objavljeno 12. listopada, 2020.
Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena nastavljen je sjajnim koncertom koji je u župnoj crkvi bl. Ivana Merza održao Katedralni mješoviti zbor Chorus Angelicus iz Varaždina pod ravnanjem osnivača i voditelja Anđelka Igreca.


Na programu su bile skladbe Ubi caritas (norveški skladatelj Ola Gjeilo), O magnum mysterium (američki skladatelj Morten Lauridsen), Christus factus est (austrijski skladatelj Anton Bruckner), Abendlied (njemački skladatelj Josef Gabriel Rheinberger) i Ubi caritas (francuski skladatelj Maurice Durufle). Varaždinski zbor u Slatini je izveo i desetak skladbi svoga voditelja Anđelka Igreca iz ciklusa Pjesme štovanja i hvale.

Zbor Chorus Angelicus djeluje od 1999. i posvećen je izvođenju koncertnih i liturgijskih skladbi hrvatskih i svjetskih skladatelja na misnim slavljima i koncertima u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo i drugim varaždinskim sakralnim objektima, a gostovao je u Austriji, Sloveniji, Italiji i Izraelu. Surađivao je s brojnim hrvatskim i inozemnim dirigentima, ansamblima i solistima, a posebnu pozornost poklanja solistima iz svojih redova. Tako su i u Slatini kao solisti uspješno nastupili i bili toplo pozdravljeni sopranistica Dorotea Ilčić i bas Luka Šopar. Igrecova pjesma Upravi korake moje, skladana na tekst Psalma 17, 5-8, izvedena je i kao dodatak, jer je u toj zahtjevnoj skladbi slatinska publika prepoznala izuzetno doživljenu interpretaciju sjajne Doroteje Ilčić, profesorice pjevanja u varaždinskoj Glazbenoj školi.


Zbor Chorus Angelicus snimio je nekoliko nosača zvuka, a među brojnim nagradama ističu se nagrada "Ivan Lukačić" za najviši izvođački domet na Varaždinskim baroknim večerima 2016. i diploma "Milka Trnina" Hrvatskog društva glazbenih umjetnika iz 2018. za dva monumentalna koncerta izvedene prethodne godine.


Sjajne varaždinske pjevače, izuzetno uvježbane i usklađene, u njihovim slatinskim izvedbama pratio je glazbeni ansambl u sastavu Anđelko Ilčić (violina), Ana Horvat Štula (klarinet), Marko Novak (rog), Filip Igrec (violončelo) i Danijel Oto (klavir).
I ovaj je koncert održan uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.


Petar Žarković
PRIJENOS NA FACEBOOKU I YOUTUBEU

U okviru Dana Milka Kelemena, 13. listopada u dvorani Hrvatskoga doma u Slatini s početkom u 20:00 sati koncert pod nazivom „Kelemen i jazz“ održat će Matija Dedić, Zvjezdan Ružić i Goran Končar, uz prijenos uživo na Facebooku i Youtubeu. Poveznica na prijenos je https://www.facebook.com/events/682274252666093/ Prijenos uživo omogućila je Turistička zajednica Grada Slatine.

Najčitanije iz rubrike