Novosti
NABAVA BORBENIH ZRAKOPLOVA

SAD u Zagrebu predstavlja F-16
Objavljeno 28. rujna, 2020.
Veleposlanstvo SAD-a i američka tvrtka Lockheed Martin organiziraju za hrvatske dužnosnike i stručnjake predstavljanje simulatora vojnog zrakoplova F-16 od 29. rujna do 1. listopada na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Predstavnici Lockheed Martina razgovarat će dalje o značajkama zrakoplova F-16 i mogućnostima partnerstva s hrvatskom obrambenom industrijom, stoji u pozivu upućenom iz veleposlanstva SAD-a.

Lockheed Martin, vodeća američka tvrtka za zrakoplovstvo, obranu, sigurnost i napredne tehnologije, proizvodi niz oružanih sustava i obrambenih alata, uključujući borbene zrakoplove F-16 i F-35, helikoptere Black Hawk, najsuvremenije rakete, radare, ratne brodove, rješenja za kibernetsku sigurnost, lasere i bespilotna vozila koja se koriste umjetnom inteligencijom. "Američka vlada i američka zrakoplovna industrija i dalje su spremne za daljnje partnerstvo s hrvatskom Vladom dok Hrvatska nastoji nabaviti nove borbene zrakoplove. Hrvatska je nepokolebljivi obrambeni partner i pouzdani saveznik Sjedinjenih Država u NATO-u koji radi na unaprjeđivanju mira i stabilnosti na globalnom planu i u jugoistočnoj Europi. Sjedinjene Države cijene snažnu suradnju hrvatske i američke vojske, a američka vlada nastavlja pružati vojnu pomoć Hrvatskoj u obliku obuke, opreme, zajmova za opremu i specijalnog obrazovanja u vrhunskim američkim vojnim školama. Ti programi jačaju američko-hrvatsku sigurnosnu suradnju, regionalno partnerstvo i međusobno povjerenje", stoji u pozivu.

Hrvatska je od Sjedinjenih Država primila gotovo pola milijarde dolara kao potporu naporima hrvatske vojne modernizacije kroz programe američke vlade za vanjsko vojno financiranje i izgradnju partnerskih kapaciteta. To je financiranje olakšalo nabavu niza napredne opreme, uključujući helikoptere Blackhawk i Kiowa, vozila zaštićena od mina u zasjedi, sustave za pročišćivanje vode, uređaje za noćni vid i komunikacijsku tehnologiju, navodi se u pozivu. SAD je očito odlučio zauzeti proatkivan stav kada je u pitanju nabava zrakoplova za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. "Kao američki veleposlanik, radujem se što ću vidjeti američke tvrtke uključene u ovaj pothvat kad god je to moguće. To će pružiti snažnu osnovu za kontinuirani razvoj naših bilateralnih odnosa", rekao je veleposlanik Robert Kohorst.
V. Tešija
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIOPĆENJE STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE

I danas 36 pozitivnih nalaza na području Osječko-baranjske županije

2

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Na koronavirus 87 novopozitivnih osoba

3

OKUPLJANJA U VRIJEME EPIDEMIJE

Na oglas za četiri koronaredara javilo im se 20 osoba