Novosti
NABAVA BORBENIH ZRAKOPLOVA

SAD u Zagrebu predstavlja F-16
Objavljeno 28. rujna, 2020.
Veleposlanstvo SAD-a i američka tvrtka Lockheed Martin organiziraju za hrvatske dužnosnike i stručnjake predstavljanje simulatora vojnog zrakoplova F-16 od 29. rujna do 1. listopada na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Predstavnici Lockheed Martina razgovarat će dalje o značajkama zrakoplova F-16 i mogućnostima partnerstva s hrvatskom obrambenom industrijom, stoji u pozivu upućenom iz veleposlanstva SAD-a.

Lockheed Martin, vodeća američka tvrtka za zrakoplovstvo, obranu, sigurnost i napredne tehnologije, proizvodi niz oružanih sustava i obrambenih alata, uključujući borbene zrakoplove F-16 i F-35, helikoptere Black Hawk, najsuvremenije rakete, radare, ratne brodove, rješenja za kibernetsku sigurnost, lasere i bespilotna vozila koja se koriste umjetnom inteligencijom. "Američka vlada i američka zrakoplovna industrija i dalje su spremne za daljnje partnerstvo s hrvatskom Vladom dok Hrvatska nastoji nabaviti nove borbene zrakoplove. Hrvatska je nepokolebljivi obrambeni partner i pouzdani saveznik Sjedinjenih Država u NATO-u koji radi na unaprjeđivanju mira i stabilnosti na globalnom planu i u jugoistočnoj Europi. Sjedinjene Države cijene snažnu suradnju hrvatske i američke vojske, a američka vlada nastavlja pružati vojnu pomoć Hrvatskoj u obliku obuke, opreme, zajmova za opremu i specijalnog obrazovanja u vrhunskim američkim vojnim školama. Ti programi jačaju američko-hrvatsku sigurnosnu suradnju, regionalno partnerstvo i međusobno povjerenje", stoji u pozivu.

Hrvatska je od Sjedinjenih Država primila gotovo pola milijarde dolara kao potporu naporima hrvatske vojne modernizacije kroz programe američke vlade za vanjsko vojno financiranje i izgradnju partnerskih kapaciteta. To je financiranje olakšalo nabavu niza napredne opreme, uključujući helikoptere Blackhawk i Kiowa, vozila zaštićena od mina u zasjedi, sustave za pročišćivanje vode, uređaje za noćni vid i komunikacijsku tehnologiju, navodi se u pozivu. SAD je očito odlučio zauzeti proatkivan stav kada je u pitanju nabava zrakoplova za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. "Kao američki veleposlanik, radujem se što ću vidjeti američke tvrtke uključene u ovaj pothvat kad god je to moguće. To će pružiti snažnu osnovu za kontinuirani razvoj naših bilateralnih odnosa", rekao je veleposlanik Robert Kohorst.
V. Tešija