Novosti
PAD BROJA ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM

Većina hrvatskih županija više nije na slovenskom “crvenom” rizičnom popisu
Objavljeno 28. rujna, 2020.

Prema ažuriranoj listi država, a s obzirom na njihovu epidemiološku sigurnost, režim ulaska u Sloveniju iz Hrvatske prilagođen je regionalnoj situaciji, pa se većina županija našla na "narančastoj", sigurnijoj epidemiološkoj listi, i nisu više na rizičnom "crvenom" popisu. To znači da će se slovenski državljani te oni koji u Sloveniji imaju stalno boravište moći vraćati bez testa na bolest COVID-19, ili obvezujuće karantene iz većine hrvatskih županija koje su uvrštene na novu tzv. narančastu listu. Riječ je o županijama koje graniče sa Slovenijom te većini ostalih, osim županija u srednjoj i južnoj Dalmaciji te tri županije u zapadnoj Slavoniji koje ostaju u tzv. crvenoj zoni.

Nove su liste epidemiološke sigurnosti prilagođene europskim preporukama da se za "zelene" - epidemiološki sigurne - smatraju države ili regije koje imaju najviše do 25 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na 100.000 stanovnika, dok je slovenski kriterij do sada bio stroži - deset aktivnih slučajeva zaraze.

U Hrvatskoj je zabilježeno 48 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nije bilo umrlih osoba, a broj aktivnih slučajeva iznosi 1180, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite. Među njima je 291 pacijent na bolničkom liječenju, od kojih su na respiratoru 24 pacijenta. U posljednja 24 sata testirano je 3029 uzoraka, a oporavile su se 184 osobe. U samoizolaciji je trenutačno 9057 osoba.

Prema priopćenju Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ-a analizirano je ukupno 276 uzoraka, od kojih je šest bilo pozitivno. "Tri novopozitivne osobe su iz Đakova te po jedna iz Valpova, Strizivojne i Čepina", navodi županijski stožer. Na liječenju u KBC-u Osijek nalaze se 23 pacijenta, od kojih su četiri na respiratoru. Od 23 hospitaliziranih, 14 je s područja Osječko-baranjske županije, dok su ostale hospitalizirane osobe s područja ostale četiri slavonske županije. Od početka pandemije koronavirusa na području Osječko-baranjske županije zabilježeno je 910 izliječenih osoba, 26 osoba je preminulo, a trenutačno je aktivno 68 oboljelih od koronavirusa. Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 27 novih kontakata ranije oboljelih osoba, pa se trenutačno na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalaze 652 osobe. Inspektori Civilne zaštite su u 41 obilasku tijekom vikenda utvrdili samo četiri nepravilnosti koje su nakon usmenog upozorenja otklonjene. N.Z.E./H
Na liječenju u KBC-u Osijek su 23 pacijenta zaražena korovavirusom, od kojih su četiri na respiratoru