Novosti
PRIPREMA ZA SJEDNICU 2. LISTOPADA U NAŠICAMA

U Slavoniji, Baranji i Srijemu će se financirati gradnja škola i bolnica
Objavljeno 16. rujna, 2020.

Ministri i župani u utorak su u zgradi NSK-a u Zagrebu održali pripremni sastanak za sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koja će se održati 2. listopada u Našicama, a ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak najavila je mogućnost financiranja gradnje škola i bolnica.


Ministrica Tramišak rekla je da su na pripremnoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem željeli doznati koje su još potrebe i otvorena pitanja na koja moraju odgovoriti na području pet slavonskih županija kako bi mogli dati rješenja 2. listopada u Našicama. "Prema novim smjernicama Europske komisije za novo programsko razdoblje od 2021. do 2027. imamo otvoreni put da komuniciramo i da pokušamo unaprijediti sustav znanosti i obrazovanja. Tu govorimo i o gradnji osnovnih i srednjih škola, ali isto tako i jačanju kapaciteta zdravstvenog sustava, znači i gradnji bolnica - općih županijskih bolnica i ambulanti, ali i novih kliničkih bolničkih centara", najavila je ministrica Tramišak.


Što se tiče Fonda za oporavak, rekla je da su upravo u procesu izrade nacrta plana oporavka koji mora pratiti nacionalni program reformi. "Tu ćemo prvenstveno imati velike strateške projekte, ali naravno da ćemo pogledati i mogućnosti financiranja strateških projekata regionalne razine", istaknula je ministrica.


Osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je kako očekuju nastavak Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, ali i njegovo ojačavanje. "Trebamo ga ojačati, trebamo ga osnažiti, trebamo ga definirati jer dolazi novo financijsko razdoblje. To novo financijsko razdoblje svakako predviđa i nove mogućnosti, nove projekte, nov način funkcioniranja i rada i prestaje važiti ono što je bilo veliki problem, zbog čega je u biti Projekt Slavonija, Baranja i Srijem i donesen - a to su dosadašnje važeće statističke regije u kojima smo bili zajedno s Gradom Zagrebom, s najrazvijenijim dijelovima Hrvatske", istaknuo je Anušić. Dodao je da su tema sastanka upravo i bile nove statističke regije i nova financijska perspektiva za projekte koje žele vidjeti u bližoj budućnosti.


"Projekti o kojima govorimo, prvo i osnovno, ovise o nama. Znači, nema projekata, nema realizacija ako mi kao župani, gradonačelnici i načelnici ne budemo imali znanje, viziju i pripremljene projekte. To je prvo i osnovno. A ako to sve imamo, onda to usuglašavamo između sebe, s našim ministarstvom i s Vladom", rekao je Anušić. Poručio je i da projekata ima dovoljno i da je faza pripremljenosti projekata relativno vrlo dobra.
Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem dosad je održao devet sjednica, a posljednji je sastanak održan u rujnu prošle godine u Orahovici. H/D.Pav.
ANDROVIĆ ZADOVOLJAN UČINJENIM
Virovitičko-podravski župan Igor Andrović istaknuo je kako je vrlo zadovoljan onim što je učinjeno do sada. "Sve one bitne projekte za koje smo imali građevinsku dozvolu smo i uspjeli isfinancirati kroz projekt razvoja Slavonije, Baranje i Srijema ili kroz neke druge fondove Europske unije i očekujem da to tako bude i ubuduće", istaknuo je Andrović. Rekao je kako mu se sviđa što ovaj put za novo financijsko razdoblje idu s pristupom "odozdola prema gore", što znači da su oni iz svih slavonskih županija poslali projekte i očekuju da budu u novoj financijskoj perspektivi, za realizaciju i izgradnju. "U ovoj financijskoj perspektivi nismo bili u mogućnosti financirati škole, a evo i radi se na tome jer su sve županije i osnivači srednjih i osnovnih škola. Isto tako, možda i izgradnja i jačanje zdravstvenih institucija koje su bile i pogođene ovom koronakrizom", rekao je župan Igor Andrović.
Možda ste propustili...

MUP O NAVODNOM NASILJU

Optužuje nas se bez ikakvih dokaza

VELEDROGERIJE NISU ZADOVOLJNE RJEŠENJEM KOJE IM NUDI VLADA

Dug za lijekove dosegnuo pet milijardi kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana