Novosti
USPON OSJEČKE TVRTKE SOPHY

Proizvodnja medicinskih maski nastala iz revolta
Objavljeno 14. rujna, 2020.
Saša Martinović je cijelom proizvodnjom obuhvatio domaće proizvođače

Jedna je situacija, više iz protesta, Sašu Martinovića, osječkog poduzetnika, navela na posao kojim je u nepunih šest mjeseci od nepoznanice došao do potvrđenog proizvoda.

Naime, njegova tvrtka Sophy bavi se proizvodnjom medicinskih potrepština za jednokratnu uporabu, pretežito je riječ o medicinskim maskama. A u proizvodnju su krenuli upravo u jeku širenja pandemije.

Hrvatski proizvod
"Imao sam potrebu otići u osječki KBC, za što mi je bila potrebna maska, koju sam potom platio 50 kuna. To je u meni stvorilo revolt i odlučio sam krenuti u njihovu proizvodnju kako bismo tržištu ponudili jeftiniji ali i puno kvalitetniji proizvod", kaže Martinović, koji nas je uz Mihaela Šilca, voditelja prodaje i marketinga, dočekao na ulazu njihove nove poslovne zgrade, u Ulici Leopolda Bogdana Mandića. I nije Martinoviću trebalo dugo - kupljen je stroj za proizvodnju jednokratnih medicinskih maski, 14. travnja proizvedena je tranša od prvih 20 tisuća. Nekoliko mjeseci poslije imaju kapacitet proizvodnje šest milijuna maski, proizvodnju šire i na ostalu jednokratnu opremu.

"U ovom trenutku proizvodimo osam različitih vrsta maski, neću pogriješiti ako istaknem kako smo jedinstveni u Europi jer proizvodimo četveroslojnu masku, i to je u ovom trenutku naš top-proizvod, ali i dalje po najprihvatljivoj cijeni koja se nudi na tržištu", pohvalio se naš domaćin.

Ono što svakako vrijedi istaknuti nakon razgovora s ovim poslovnim čovjekom, koji u poduzetništvu nije od jučer, ali je svježe ušao u posve novi i njemu nepoznati sektor, jest što je cijelom proizvodnjom obuhvatio domaće proizvođače. Naime, s koprivničkom tvrtkom dogovorena je opskrba netkanim tekstilom - materijal za samu masku, s varaždinskom tvrtkom dogovorena je proizvodnja gumica za maske, a potom još lokalnije - kutije u koje se, što pojedinačno što po 50 komada, pakiraju maske proizvode se u Osijeku. Naljepnice, a i tisak za personalizirane maske također radi osječka tvrtka.

"Mi smo hrvatski proizvođač i kupnjom naših proizvoda kupujete hrvatski proizvod. No ono što u ovom našem predstavljanju ne smijemo zaboraviti ili zanemariti jest da su svi naši proizvodi prijavljeni u bazu Halmeda, domaće agencija za lijekove i medicinske proizvode", ističe naš domaćin.

Proboj na tržište je, čini se, došao sam od sebe - preko web-stranice ponudili su maloprodaju, uz ograničenje - svatko za vlastite potrebe može kupiti dvije kutije, koje su se nakon narudžbe dostavljale na kućne adrese. "Kupci su prepoznali kvalitetu i cijenu", ističe Mihael Šilac. I tako je krenulo. Nije trebalo dugo da uz maloprodaju zaživi i veleprodaja, kupci njihovih proizvoda su farmaceutske tvrtke, bolnice, zdravstvene ustanove, tvrtke...

Rastom potražnje rasla je i tvrtka, Sophy je od dva narasla na današnjih 15 djelatnika, proizvodnja je organizirana u dvije smjene. Štoviše, Sophy, kažu naši domaćini, sada ima i vlastiti odjel za razvoj.

Maraton, a ne sprint
"Maske se stalno mijenjaju, nastojimo svaki put proizvesti što kvalitetniji proizvod. Takva je, primjerice, naša četveroslojna zaštitna maska. U ovom smo trenutku u završnoj fazi, u suradnji s još jednom hrvatskom tvrtkom, realiziranja modela maske koju ćemo patentirati i koje kao takve nema na svijetu. Bit će to svojevrsna revolucija među zaštitnim maskama", otkriva Martinović.

Prvi su koji su na domaće tržište plasirali i maskomat - samoposlužni automat s maskama. "Jedan takav postavljen je u trgovačkom centru u Osijeku, za one koji zaborave masku a krenuli su u kupnju, na maskomatu mogu kupiti pojedinačno pakiranje jednokratne maske", kaže Šilac.

Naposljetku, za njih u Sophyju maska nije samo zaštitni element, shvatili su da maske mogu dobiti i dodanu vrijednost - tržištu tako nude i personalizirane maske, koje otiskom pokazuju pripadnost nekoj tvrtki ili instituciji. "Mi smo se u startu opredijelili da nećemo trčati sprint, nego smo se odlučili za maraton", naglašava Martinović svoju poslovnu filozofiju.

I zato su se nedavno preselili u veći poslovno-proizvodni prostor, onaj u kojemu uz postrojenje za proizvodnju maski ima mjesta i za strojeve koji dolaze, za proizvodnju ostalih jednokratnih zaštitnih sredstava, poput rukavica za njegu bolesnika, medicinskih kapa te zaštitnih navlaka za obuću. I svu proizvodnju primarno žele plasirati na domaće tržište.

Dario Kuštro
6

milijuna maski jednokratne namjene, u osam modela, trenutni je kapacitet proizvodnje u ovoj tvrtki
POSEBNI UVJETI
Kako je riječ o opremi koja se koristi u medicinske i zdravstvene svrhe, tako je i proizvodnja u Sophyju organizirana prema posebnom režimu. “Ne može svatko i kad mu se prohtije ulaziti u proizvodni pogon”, kažu naši domaćini. No naša je reporterska ekipa, prikladno odjevena, dobila privilegij doći do proizvodne linije. I sama linija se svako malo čisti kako bi se održali potrebni uvjeti za proizvodnju medicinskih maski za jednokratnu uporabu.
Možda ste propustili...

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković