Novosti
HŽ PUTNIČKI PRIJEVOZ S OSJEČKO-BARANJSKIM ŽUPANOM

Noćni vlak za Zagreb se ne ukida, dodatna linija vikendom
Objavljeno 10. rujna, 2020.

Željeznički prijevoz u Osječko-baranjskoj županiji u četvrtak je bio glavna tema sastanka župana Ivana Anušića i pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo Ivane Katavić Milardović sa Željkom Ukićem, predsjednikom Uprave HŽ Putničkog prijevoza, te načelnikom Sektora inspekcije sigurnosti cestovnog prometa i cesta Francom Hajdinjakom. Razgovaralo se o modernizaciji putničke infrastrukture na području Osječko-baranjske županije i novim projektima koji će unaprijediti željeznički prijevoz u nadolazećem razdoblju, ali i o tvrdnjama prema kojima je najavljeno ukidanje noćnog vlaka na relaciji Osijek - Zagreb. Predstavnici Hrvatskih željeznica istaknuli su kako tvrdnja o ukidanju vlaka nije točna.


"Ako mogu birati između održavanja konferencije za medije na temelju neprovjerenih informacija o ukidanju željezničke linije prema Slavoniji i sastanka s čelnim ljudima HŽ-a, uvijek radije biram konstruktivan razgovor", rekao je župan Anušić i dodao kako ne samo da se ne ukida noćni vlak iz Osijeka prema Zagrebu, nego se uvodi i dodatna linija vikendom, takozvani vlak za studente koji će petkom dolaziti iz Zagreba preko Požege prema Osijeku i nedjeljom natrag prema Zagrebu.


Kako je istaknuto u priopćenju sa sastanka, HŽ Putnički prijevoz priprema nove projekte kojima će unaprijediti putničku infrastrukturu i željeznički prijevoz na području Osječko-baranjske županije, a riječ je o projektu koji će do kraja rujna biti predstavljen javnosti.


Navode o ukidanju željezničkih linija u srijedu je opovrgnuo i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. "Ne znam odakle to, budući da takvu odluku donosi ministar prometa. Nismo ni pokrenuli bilo kakvu raspravu na razini ministarstva da bi do toga došlo. Tako da oštro to demantiram. Nema nikakvih ukidanja", poručio je tada Butković. Međutim, rekao je kako je potrebno revidirati isplativost pojedinih željezničkih i inih linija, jer HŽ Putnički prijevoz ima poteškoća s poslovanjem zbog koronakrize. "Postoji potreba da se to revidira, da se pogleda ima li prostora, jer ima situacija gdje vlakovi voze tri, četiri puta dnevno s jednim ili dvoje putnika. Dakle, takvih potreba ima, ali nikakve odluke, nikakve rasprave još nije bilo na razini ministarstva", rekao je ministar.
Najavio je i potpisivanje ugovora o nabavi nova 22 vlaka, što je projekt vrijedan milijardu kuna, a posao na natječaju dobio je Končar. Odgovarajući na upit gdje će prometovati ti novi vlakovi, hoće li i na liniji Osijek - Zagreb, ministar prometa poručio je kako će prometovati tamo gdje je to najpotrebnije.


Marija Mihelić
SUBVENCIJE
"S početkom nove akademske godine Osječko-baranjska županija nastavlja subvencioniranje troškova javnog prijevoza putnika te poziva studente da se jave u Upravni odjel za gospodarstvo Osječko-baranjske županije na broj telefona 031/221-881 kako bi ostvarili pravo na subvencioniranu kartu", ističe se u priopćenju sa sastanka u Osječko-baranjskoj županiji.