Novosti
TOMO MEDVED, MINISTAR BRANITELJA:

Srbija se mora suočiti s prošlošću
Objavljeno 9. kolovoza, 2020.
Ministar branitelja Tomo Medved izjavio je u nedjelju u Sinju da se Srbija mora suočiti sa svojom prošlošću te poručio da se samo na istini može graditi buduća perspektiva u odnosima između Hrvatske i Srbije.


"Srbija se mora suočiti sa svojom poviješću, sa svojom ulogom u provedbi velikosrpske ideologije. Srbija se mora suočiti s istinom i na toj istini moramo graditi buduću perspektivu", poručio je Medved uoči 305. Sinjske alke, odgovarajući na pitanje kako gleda na retoriku srpskog predsjednika vezano uz ovogodišnju obljetnicu Oluje.


Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je nakon proslave 25. godišnjice Oluje izjavio kako je Oluja bila najveće etničko čišćenje nakon Drugoga svjetskog rata te je zamjerio vodstvu srpske manjine u Hrvatskoj što je svečanosti u Kninu nazočio i potpredsjednik hrvatske Vlade iz reda srpske nacionalne manjine Boris Milošević.


Medved je ocijenio da je takva retorika kontinuitet i da to slušamo već 25 godina. Upitan hoće li se u tu priču morati uključiti neki međunarodni faktori kako bi se ta situacija riješila, odgovorio je da tu za njih ne vidi neke uloge.


Ono što je važno, dodao je, to je da u Hrvatskoj znamo našu povijest te da tu povijest vrlo jasno svakodnevno komuniciramo. "Očekujemo od Srbije da se doista suoči s istinom, da prihvati činjenice - a oni ih itekako dobro znaju - i da na toj istini, na tom tragu, gradimo naše buduće odnose", poručio je Medved.
Podsjetio je da je Vlada u prošlom mandatu 2019. godine donijela Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu koji regulira nadležnosti svih tijela i službi u procesu prikupljanja i postupanja - od segmenta analitike, pa sve do probnih iskapanja, u konačnici i ekshumacija, identifikacija i predaja posmrtnih ostataka članovima obitelji. H
"Srbija se mora suočiti s istinom i na toj istini moramo graditi buduću perspektivu"
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike