Novosti
SRBIJA O OLUJI

Nužno je suočavanje s prošlošću
Objavljeno 5. kolovoza, 2020.
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u utorak, na državnoj komemoraciji Srbima stradalima u akciji Oluja, da je Srbija za pomirenje, ali da neće trpjeti poniženje. "Nećemo slaviti tragediju srpskog naroda, ubijanje srpskih civila, ubijanje srpske djece, ne pristajemo na poniženje. Pomirenje - da, ali poniženje - ne", rekao je Vučić na mostu u Sremskoj Rači.

Mediji u Srbiji o proslavi Oluje pišu prema starom obrascu kako su "ustaše protjerali 250.000 Srba sa svojih ognjišta". Rijetki neovisni mediji objavili su i tekstove kako se od 1991. do 1995. i u Oluji na području tzv. SAO Krajine događalo još nešto osim "progona Srba". "Razumijevanje konteksta u kojem se događa svaki pojedinačni događaj nužan je uvjet za bilo kakvo dubinsko i suštinsko suočavanje s našom nasilnom prošlošću. Licemjerno je šutjeti o svemu tome što se događalo u Hrvatskoj, o zločinima koje su Srbi počinili na području Hrvatske, ali i drugih država, šutjeti o Vukovaru, Škabrnji, Baćinu, Joševici, Kostrićima i brojnim drugim zločinima i onda izdvojiti samo Oluju kao veliko stradanje Srba. Nitko ne može osporiti što je Oluja napravila srpskoj zajednici u Hrvatskoj, to je čin od kojeg se ta zajednica više nikad neće oporaviti, ali ne možemo o tome raspravljati ne uzimajući u obzir srpsku politiku iz tog vremena i djela koja su u velikoj mjeri dovela do toga da je rat u Hrvatskoj za hrvatske Srbe završio kako je završio. Srpski državni vrh morao bi se ozbiljnije pozabaviti svojom odgovornosti za sve što se događalo", izjavio je za dnevnik Danas Slaven Rašković, projektni menadžer u tvrtki Forum ZFD. M.F.
VUČIĆEVA PORUKA
“Nemojte nas tjerati da slavimo zajedno s vama ubijanje Srba, govoreći nam kako su ovo veliki koraci naprijed. Slavite vi što god hoćete, radujte se, a mi ćemo tugovati za našim Krajišnicima, Dalmatincima, Kordunašima, Banijcima... za svima onima koje ste s radošću protjerali s njihovih stoljetnih ognjišta”, rekao je Vučić.