Kultura
MENTORICE LIVANČIĆ I TERZIĆ PONOSNE NA SVOJE UČENICE

16 mladih osječkih plesačica jedine na rezidenciji “Kamenjak”
Objavljeno 3. kolovoza, 2020.
Najstarije su polaznice Plesnog studija Nikoola ovo ljeto dobile priliku sudjelovati u realizaciji plesne rezidencije Kamenjak. Plesna rezidencija oblik je rada na plesnom umjetničkom procesu radi ostvarivanja plesne izvedbe, odnosno predstave.

- Poziv za sudjelovanje uputio nam je Rajko Pavlić, umjetnički direktor Plesne mreže Hrvatske i osnivač Umjetničke organizacije Liberdance pod kojim vodi ogranak - Ljetna pozornica Kamenjak, s kojim smo uspješno ostvarile suradnju za Noć kazališta 2019. u sklopu projekta Razvoj publike - Plesna mreža Hrvatske. Za Noć kazališta naše su djevojke izvele plesnu predstavu Resonance autorskoga tima moje malenkosti i kolegice Martine Terzić, te na temelju upravo te izvedbe Rajko je primijetio sposobnost naših učenica za viši stupanj rada i ponudio rezidenciju isključivo za naše djevojke. Moramo napomenuti da smo iznimno ponosne zbog ove potvrde kvalitete i što je prepoznat trud i rad kako naših polaznica tako i nas dviju kao mentorica - rekla nam je Nikoola Livančić, mag. cult.

Plesna rezidencija započela je u srijedu, 29. srpnja, završit će u srijedu, 5. kolovoza, i rezultati plesnog procesa koji će proizaći na rezidenciji bit će izvedeni u obliku plesne predstave u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, ponovno u sklopu manifestacije Noć kazališta 2020., kojoj se iznimno vesele i plesačice i mentorice.

- Nadamo se da će epidemiološka situacija to i dopustiti. Voditeljica rezidencije je plesna umjetnica Aleksandra Mišić koja djeluje kao plesna pedagoginja educirajući amatere i profesionalce u Hrvatskoj i inozemstvu; suvremeni ples, partnering i improvizaciju - dodaje Martina Terzić, univ. bacc. educ. art.

Kao plesačica Aleksandra Mišić ima dugogodišnje bogato iskustvo u brojnim predstavama Zagrebačkog plesnog ansambla te u suradnjama s domaćim umjetnicima i institucijama (INK, HNK Ivan pl. Zajc, Zagrebački plesni centar, Tjedan suvremenog plesa, Plesni centar Tala, Žak Valenta, Liliana Rezsnik, Marjana Krajač i mnogi drugi). Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta 2014. za najbolje plesno ostvarenje u predstavi Hermafroditi duše autora Žaka Valente, a kao koreografkinja dobitnica je brojnih prestižnih domaćih i inozemnih nagrada i priznanja. Zajedno s Ognjenom Vučinićem dobitnica je Nagrade kritike na Festivalu koreografskih minijatura 2011. te Grand prix nagrade na 6. međunarodnom festivalu suvremenog plesa u Alžiru za predstavu TI u produkciji Masa dance company. Surađivala je s raznim umjetnicima, kazalištima, redateljima, piscima, estradnim umjetnicima, glazbenicima i glumcima. Svoju akademsku edukaciju nastavlja na ADU te završava studij za nastavnicu suvremenoga plesa. Predaje predmet Scenske prakse u srednjoj školi za suvremeni ples pri Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici. Živi i radi u Zagrebu.

- S obzirom na to da je rt Kamenjak rezervat, u ovim novonastalim uvjetima pokazao se kao idealan prostor za rad, kreativnost i izolaciju. Naših 16 polaznica smješteno je u Banjolama. Rezidencijalni pristup umjetničkim praksama, kao što je suvremeni ples, potiče mlade plesače na profesionalni pristup radu i uvid u umjetnički proces stvaranja plesne predstave - složno zaključuju mentorice Nikoola i Martina.
Narcisa Vekić

Rajko Pavlić primijetio je njihovu sposobnost za viši stupanj rada i ponudio rezidenciju isključivo za njih
Možda ste propustili...

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike