Novosti
KONSTITUIRAN DESETI SAZIV SABORA

Za razboritost i ozbiljnost
Objavljeno 22. srpnja, 2020.
U radnom dijelu svoje sjednice Sabor je otvorio i raspravu o zakonu koji će omogućiti da Hrvatska ima manju vladu, umjesto dosadašnjih 20, imat će 16 ministarstava

Novi, 10. saziv Hrvatskog sabora konstituiran je u srijedu, a za njegova predsjednika drugi je put izabran Gordan Jandroković (HDZ). Jandroković je dobio veliku potporu zastupnika, od njih 144, koliko ih je glasovalo, samo je jedan bio suzdržan, nitko protiv.

Rad bez prekida


Poručio je zastupnicima kako je izbor na dužnost predsjednika Sabora drugi put za njega velika čast i da će odgovorno obavljati svoju dužnost. "To je potvrda izbornih rezultata koji su pokazali da građani podržavaju smjer kojim su dosadašnja vlada i parlamentarna većina vodile državu. Kao i priznanje za sva postignuća ostvarena u prethodne četiri godine", kazao je Jandroković. Dodao je da će se u skladu s Ustavom i Poslovnikom Hrvatskoga sabora zalagati za promicanje i osnaživanje najviših vrednota ustavnog poretka, kao i za snaženje i poštovanje institucija, te da će nastojati biti objektivan, pažljivo slušati te savjesno i odgovorno obavljati svoju dužnost. "Današnji trenutak od svih nas zahtijeva razboritost, smirenost i ozbiljnost. I iznad svega, predano služenje općem interesu i hrvatskim građanima", istaknuo je. Podsjetio je na 30. godišnjicu konstituiranja prvog saziva Hrvatskoga sabora koja je obilježena ove godine te naglasio da je Sabor uvijek čuvao hrvatsku državnost i štitio interese hrvatskoga naroda. Prisjetio se prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je, kako je kazao, imao ključnu ulogu u stvaranju moderne, demokratske države, ali i hrvatskih branitelja i njihovih obitelji koji su podnijeli veliku žrtvu u obrani državnosti. "Tu zahvalnost smo i mi zastupnici danas izrazili. A to ćemo činiti i na početku svake sjednice", kazao je Jandroković dodavši da je Domovinski rat najčvršći temelj današnje Hrvatske u kojoj živimo u miru i slobodi.


Predsjednik Sabora istaknuo je da se Hrvatska, kao i cijeli svijet, nalazi u vremenu punom izazova, suočena s pandemijom i gospodarskom krizom, no da je hrvatska Vlada brzo i kvalitetno reagirala kako bi očuvala zdravlje i živote građana te radna mjesta. "U tim složenim okolnostima Hrvatski sabor je – kao jedan od rijetkih europskih parlamenata – bez prekida radio donoseći zakone bitne za Hrvatsku", naglasio je. Jandroković je čestitao predsjedniku Vlade na izvrsnim vijestima iz Bruxellesa i iznosu od 22 milijarde eura koje će pripasti Hrvatskoj u sljedećih sedam godina, te pozvao zastupnike na odgovornost za izgradnju hrvatskoga društva. "Svi mi zajedno svojim darom, znanjem, vizijom, odlučnošću, promišljenošću, ali prije svega radom, moramo usmjeriti napore prema ispravnom putu i trajnim rješenjima", kazao je. Pritom, dodao je, ne očekuje političku solidarnost već stvaralačku i principijelnu kritiku. "Jer samo kritičkim i pozitivnim intelektualnim stvaralaštvom svi zajedno možemo pridonijeti općem boljitku društva u kojemu živimo i djelujemo", kazao je izgovarajući riječi prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana na konstituirajućoj sjednici prvog saziva Hrvatskoga sabora. Pozvao je također zastupnike na odgovorno i razborito ponašanje, uz uzajamno poštovanje te prihvaćanje načela rada za opće dobro i interese domovine, a na temeljima istine, slobode, pravednosti i jednakosti. "Da bi uvjerili suprotnu stranu u ispravnost argumenata, rasprave mogu biti oštre. Ali one se trebaju zasnivati na otvorenosti, toleranciji, razumijevanju izrečenog te uvažavanju kolega i njihovih suprotnih stavova i mišljenja. Svi mi koji smo ovdje u Hrvatskom saboru nismo neprijatelji. Razlikujemo se u idejama, ali vjerujem da se svi zalažemo za boljitak Hrvatske", poručio je Jandroković.


Sabor je izabrao pet svojih potpredsjednika. Iz redova većine, sa po jednim suzdržanim glasom, izabrani su HDZ-ovi Željko Reiner i Ante Sanader, te Furio Radin koji je dobio jednoglasnu potporu, za njega je glasovalo 135 zastupnika.


Reiner je dobio glasove 136 zastupnika, Sanader njih 134, a u oba slučaja jedini suzdržani glas bio je onaj Katarine Peović (RF). Jednoglasno je, sa 143 glasa, za potpredsjednika izabran SDP-ov Rajko Ostojić. Miroslav Škoro (DP MŠ) dobio je 110 glasova zastupnika, uz dva suzdržana glasa i jedan protiv, onaj Katarine Peović. Nekoliko zastupnika SDP-a glasalo je za Škoru, dok ih se većina nije uključila u glasovanje.


U radnom dijelu svoje sjednice Sabor je otvorio i raspravu o zakonu koji će omogućiti da Hrvatska ima manju vladu, umjesto dosadašnjih 20, imat će 16 ministarstava.

Bez predsjednika

Osim što su bile obvezne, maske su u srijedu u parlamentu poslužile i za političku promociju i kao modni dodatak. Većina zastupnika, pa i HDZ-ovih, nosila je obične, plave maske, no potpredsjednik Sabora iz redova HDZ-a, akademik i liječnik Željko Reiner, odabrao je bijelu. Mostov Miro Bulj odlučio se za crnu, a svoju sinjsku pripadnost naglasio je srebrnom alkom koju je zakvačio na masku. Modni izričaj zaokužio je crvenom kapom alkarskog momka. HNS-ov Predrag Štromar posegnuo je za stranačkom narančastom, u tonovima te boje bila je i njegova kravata, njome je bila obrubljena bijela maska koju je nosio. Zastupnici Hrvatskih suverenista nosili su bijele maske s imenom stranke i crveno-plavim stranačkim logom. Dio zastupnica odlučio je boju maske uskladiti s odjećom, pa je Marijana Petir nosila zelenu, uskladivši je s bojom svoje haljine. Katarina Peović nosila je crvenu haljinu i crvenu masku. Epidemiološke mjere suzile su i broj uzvanika za saborsku svečanost, pozvani su bili predsjednici države i Vlade te Vrhovnog i Ustavnog suda. Predsjednik Zoran Milanović nije došao, došli su premijer Andrej Plenković i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, a u ime Ustavnog suda zamjenica predsjednika Snježana Bagić.

Dijana Pavlović

Bačić: Novi saziv Sabora suočava se s povijesnom odgovornošću

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić poručio je u srijedu kako se novi, 10. saziv Hrvatskog sabora suočava sa povijesnom odgovornošću te kako takvu odgovornost u svakodnevnom radu treba imati svaki od 151 zastupnika.

„Izbori su potvrdili da građani žele političku zrelost, odgovornost i sigurnost, da žele narodne zastupnike koji će se rukovoditi interesom države i glasom naroda, koji će u demokratskoj raspravi voditi računa da uvijek pobijedi demokratski interes i najbolji argument“, istaknuo je Bačić, predlažući Saboru da po drugi put za svog predsjednika izabere Gordana Jandrokovića.

Bačić je, u ime HDZ-a, biranim riječima argumentirao prijedlog o ponovnom izboru Jandrokovića.

 "Njegovo političko djelovanje je doista reprezentativno, naš je kolega s dugogodišnjim iskustvom“, kazao je, podsjećajući da je Jandroković poslovnu karijeru počeo u privatnom sektoru, a da je njegov politički život obilježen različitim visokim dužnostima u hrvatskoj politici.

Danas počinje obnašati  šesti saborski mandat, bio je potpredsjednik Vlade, ministar vanjskih poslova u vrijeme kad je Hrvatska postala članica NATO-a i završavala pregovore za ulazak u punopravno članstvo EU, naveo je.

Današnjim izborom, postat će prvi predsjednik Sabora koji je u proteklih 30 godina izabran i u drugom mandatu.

Uvjeren sam da će dužnost predsjednika i nadalje obnašati časno, dostojanstveno i odgovorno, poručio je Bačić.(Hina)

Sabor izabrao svoje potpredsjednike

Hrvatski sabor izabrao je u srijedu pet svojih potpredsjednika, trojica su iz redova saborske većine, dvojica iz redova manjine.

Iz redova većine, s po jednim suzdržanim glasom,  izabrani su HDZ-ovi Željko Reiner i Ante Sanader, te Furio Radin koji je dobio jednoglasnu potporu, za njega je glasovalo 135 zastupnika. 

Reiner je dobio glasove 136 zastupnika, Sanader njih 134, a u oba slučaja jedini suzdržani glas bio je onaj Katarine Peović (RF).

Jednoglasno je, sa 143 glasa, za potpredsjednika izabran SDP-ov Rajko Ostojić.

Miroslav Škoro (DP MŠ) dobio je 110 glasova zastupnika, uz dva suzdržana glasa i jedan protiv, onaj Katarine Peović  (RF).  Nekoliko zastupnika SDP-a glasalo je za Škoru dok ih se većina nije uključila u glasovanje.

Prije glasovanja o njemu, Klub SDP-a zatražio je i dobio stanku. (Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike