Novosti
U ČETVRTAK SASTANAK S PREDSJEDNIKOM REPUBLIKE

Plenković: U novoj će
vladi biti članova koji
dosad nisu bili ministri
Objavljeno 15. srpnja, 2020.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu nije želio iznositi imena novih ministara niti reći koliko će nova vlada imati ministarstava, poručio je tek kako će biti članova vlade koji do sada nisu bili ministri.

Plenković se u srijedu sastao s partnerima koji mu daju potporu za sastav vlade u zagrebačkom restoranu Baltazar. Najavio je kako će u četvrtak, kada budu objavljeni službeni rezultati izbora, imati sastanak s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem. Nakon što dobije mandat za sastavljanje nove vlade Milanović i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković dogovorit će se o konstituirajućoj sjednici novog saborskog saziva koja je predviđena za srijedu, 22. srpnja. Nakon toga Hrvatski sabor će usvojiti potrebne zakone o novoj arhitekturi vlade, a idućeg tjedna će i predstaviti i program vlade za razdoblje od 2020. do 2024. godine te će, kako je rekao Plenković, dobiti povjerenje Hrvatskog sabora za nastavak rada za boljitak svih hrvatskih građana.

Premijer novinarima nije želio otkriti imena novih-starih ministara ni broj ministarstava poručivši kako će za četvrtak ostaviti dio arhitekture vlade, a u ponedjeljak će ih, nakon što tijelima HDZ-a prezentira sastav nove vlade, i javno predstaviti. Pojasnio je i da se program vlade temelji na HDZ-ovu programu "Sigurna Hrvatska", a na konzultacijama s partnerima vidjet će koji su to projekti važni za njih. Stoga će, na temelju zajedničkih dogovora, to ugraditi u program vlade.

Plenković nije želio preciznije reći kolika će biti vlada, poručivši tek da će "biti manja nego danas", a pojasnio je i da će nova vlada biti potvrđena na saborskoj sjednici, ali ne odmah u srijedu.

Na pitanje je li dosadašnji ministar državne uprave Mario Banožić, za kojega se nagađa da bi mogao biti novi ministar obrane, sposoban voditi taj resor Plenković je odgovorio: "Svi koji će biti članovi vlade sposobni su voditi sve resore za koje će dobiti moje povjerenje, a onda i povjerenje parlamentarne većine."

Dodao je i kako će novi paket poreznih rasterećenja, koji će pripremiti na jesen, na snagu stupiti 1. siječnja 2021. Tako će smanjiti porez na dohodak, porez na dobit te će ići na smanjivanje neporeznih davanja i parafiskalnih nameta.

Vezano uz odbijanje čelnika oporbe za sastanak s njim, Plenković je pojasnio kako ih je u dobroj namjeri želio upoznati s onim što kane napraviti, objasniti im trenutne izazove koji postoje u hrvatskom društvu te im približiti što će biti na dnevnom redu Europskog vijeća, a važno je i za njih. "Oni su zbog nekih, po meni bizarnih razloga i sasvim konfabuliranih objašnjenja, odbili doći na sastanke. To više govori o njima, a ne o nama", istaknuo je. Naveo je i kako su i dalje za dijalog iako oporba ovaj put nije prihvatila njihovu ponudu. H
POJEDNOSTAVITI PROCEDURE
Predsjednik Reformista Radimir Čačić izjavio je uoči sastanka s premijerom kako vjeruje da će najavljeno spajanje ministarstava dovesti do pojednostavljenja procedura i upravljanja, naglasivši kako ozbiljne europske zemlje imaju manji broj ministarstava. Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak poručio je i kako je njihova većina čvrsta. “Očekuje nas burna jesen, određeni izazovi i stvari s kojima ćemo se morati suočiti. Mislim da je dobro da se nalazimo uoči konstituiranja sjednice Sabora i da doista razgovaramo o svim onim problemima s kojima ćemo se suočiti, ali isto tako i o nekim tehničkim detaljima vezanim uza samo konstituiranje”, izjavio je Hrebak novinarima. Dodao je da će 76 ruku u Saboru biti čvrsta većina te, da bi takva i ostala, moraju napraviti određene preduvjete - upoznati se i početi komunicirati. “Mislim da je ovo pravi način da se počnemo dogovarati oko nekih stvari jer će biti izazov održavati većinu, ali uvjeren sam i optimističan da će to biti puno lakše nego da imamo primjerice 86 ruku”, ocijenio je Hrebak.
Možda ste propustili...