Novosti
POPUSTI U TURIZMU

Cro-karticu zasad želi 1675 građana
Objavljeno 13. srpnja, 2020.

Hrvatsku turističku Cro-karticu do 10. srpnja zatražilo je 1675 građana, izdano ih je 1325, a u idućim ih se danima očekuje i više jer se očekuje i porast broja uključenih pružatelja usluga s popustima, ističu iz Ministarstva turizma.
Sve dosadašnje zahtjeve i izdavanje Cro-kartica obrađuje Hrvatska poštanska banka (HPB), za sada jedina aktivno uključena od tri banke koje su do sada potpisale sporazum (HPB, Agram banka i POBA), odnosno od sedam koje su se za to prijavile MINT-u na javni poziv. Ostale će se banke, kako kažu iz MINT-a za Hinu, priključivati sukladno svojim mogućnostima i poslovnim odlukama, a poslodavci, obrtnici, samozaposleni, slobodna zanimanja i poljoprivrednici mogu se uključiti uplatom do 2500 kuna na tu karticu za svoje radnike, ali i sami sebi, što im je i neoporezivo.
S obzirom na to da se kartice ne izdaju tvrtkama, nego građanima, bilo da zahtjev predaju u dogovoru s poslodavcima koji su odlučili isplatiti taj neoporezivi dio primitka ili samostalno, iz MINT-a ne mogu govoriti o tome koje su se tvrtke odlučile isplatiti takvu naknadu svojim zaposlenicima. Navode da kod gotovo svih dosad izdanih kartica uplaćuju poslodavci. Iznose i da je najviše kartica dosad zatraženo i izdano u Zagrebu, pri čemu važnim napominju da građani mogu slobodno otvoriti račun u banci i zatražiti Cro-karticu, kojom mogu plaćati u cijeloj Hrvatskoj i cijele godine. H

RASTE I BROJ MJESTA S POPUSTIMA
Hrvatskom turističkom karticom mogu se ostvariti popusti u ugostiteljstvu i turizmu, koji se očekuju od pružatelja usluga, čiji se broj polako povećava, što pokazuju zasebne web-stranice te kartice, na kojima se u posljednjih dan-dva s jednog zadarskog restorana ukupan broj pružatelja usluga s popustima od 10 do 20 posto povećao na osam. Od toga je sedam u regiji Dalmacija - do 12. srpnja to su dva restorana i kamena kuća za smještaj u Zadru te četiri hotela u Podstrani, Makarskoj, Dubrovniku i Vrane/Pakoštane, a novost je i jedna ponuda u regiji Kontinentalna Hrvatska, hotela u Orahovici.