Novosti
DOGOVOR HDZ-A I MANJINACA

Nacionalnim manjinama potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti
Objavljeno 9. srpnja, 2020.
Zamjenik predsjednik HDZ-a Tomo Medved izjavio je u četvrtak kako je dogovoren smjer suradnje s predstavnicima nacionalnih manjina koje su podržale novu vladu te kako će im predložiti jednu osobu za potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava.


"Održali smo koordinacijski sastanak u Vladi s nacionalnim manjinama i dogovorili smjer suradnje na način da bi nacionalne manjine predložile jednu osobu koja bi bila član Vlade u poziciji potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava", rekao je novinarima Medved nakon sastanka s predstavnicima manjina. Dodao je kako o konkretnim imenima nisu govorili, nego o programu rada Vlade i o našim budućim odnosima. "Nastavljamo naše razgovore", kazao je Medved.


Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek izvijestio je da su prijedlog programa nacionalnih manjina prenijeli Andreju Plenkoviću te kako su usuglasili zajedničko djelovanje u programskom dijelu. "Već smo imali takvu situaciju da je potpredsjednik Vlade bio iz redova klubova nacionalnih manjina, pa će se tako nastaviti i ovaj put i sada. Nismo govorili o imenima, dopustite da zajedno s partnerima usuglasimo imena", rekao je Bilek i dodao da ga to osobno ne zanima, a da ni Milorad Pupovac neće biti potpredsjednik Vlade. "Iako je bio pitan za to, izrazio je želju da ostane djelovati kroz Sabor", kazao je Bilek. Napomenuo je da još moraju raspraviti ostvarivanje operativnih programa nacionalnih manjina koje moraju zajednički usuglasiti i tražili su, dodao je, da se jedan dio programa Vlade odnosi i na nacionalne manjine.


Na novinarsko pitanje je li bilo razgovora ili inzistiranja manjina na zabrani ustaškog pozdrava, Bilek je odgovorio da o tome danas nisu raspravljali. Komentirao je medijske navode da je Klub zastupnika nacionalnih manjina, odnosno predstavnik Roma Veljko Kajzati od Vlade zatražio tri ministarstva. "Vjerujem da je malo krivo prenesena izjava gospodina Kajtazija, koji je tražio u biti koordinatore po ministarstvima za provedbu operativnih programa. Naslovi su bili da Klub zastupnika nacionalnih manjina traži tri ministarstva, što nije istina", istaknuo je Bilek.


Veljko Kajtazi ranije je rekao da Klub zastupnika nacionalnih manjina očekuje bar tri ministarstva u novoj vladi, a kao manjincima "najzanimljivija" je izdvojio ministarstva znanosti i obrazovanja, uprave te Ministarstvo regionalnog razvoja.
Andrej Plenković već je u ponedjeljak, dan nakon parlamentarnih izbora na kojima je HDZ osvojio 66 mandata, izjavio kako ima potrebnih 76 potpisa za formiranje vladajuće većine. Osim zastupnika nacionalnih manjina, njegovu će vladu podržati i saborski zastupnik i predsjednik HNS-a Predrag Štromar te čelnik Reformista Radimir Čačić. H/I.B.
SABOR BEZ STANKE
Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak kako bi zbog okolnosti u zemlji bilo dobro da što prije parlamentarne izbore ostavimo iza sebe i prionemo na posao, zbog čega će Hrvatski sabor raditi i za vrijeme ljetne pauze. U kratkom osvrtu na parlamentarne izbore premijer je zahvalio građanima koji su izišli na izbore i dali povjerenje strankama i zastupnicima za koje su smatrali da će najbolje predstavljati njihove stavove u Hrvatskom saboru. Čekaju se ponovljeni izbori u Raši, a nakon toga će biti objavljeni službeni rezultati te će se pristupiti što skorijem sazivanju budućega saziva Hrvatskoga sabora, a potom i povjerenju budućoj vladi.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZVJEŠĆE STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Čak je 12 novooboljelih od koronavirusa, desetero iz Osijeka

2

POPIS POLJOPRIVREDE USRED EPIDEMIJE

Počinje velika inventura sela

3

TRENUTNO 811 AKTIVNIH SLUČAJEVA

Stožer: Rekordnih 180 novih
slučaja zaraze koronavirusom