Novosti
PORUKE NISU DOŠLE DO BIRAČA

Ostojić: SDP treba promijeniti politiku i vratiti se radništvu
Objavljeno 7. srpnja, 2020.

ZAGREB - Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić u utorak je ocijenio da su na izborima loše prošli jer njihove poruke nisu došle do birača te da trebaju promijeniti politiku, vratiti se radništvu i vratiti dug umirovljenicima kojima su također okrenuli leđa.

"Naše poruke očito nisu došle do naših birača. Za razliku od ostalih stranaka, SDP ima najstarije birače te da moraju razmišljati o tome da njihove poruke nisu došle do njihovih birača", komentirao je izborni fijasko na konferenciji za novinare.

Činjenica je da što je manje birača, to je više mandata za HDZ, rekao je dodavši da je u pet godina izlaznost građana pala 14 posto i da je to odgovornost SDP-a što se tiče njihovih birača.

Moramo promijeniti poruke našim biračima, moramo biti jasniji, agresivniji, točniji i na tome će novi predsjednik ili predsjednica raditi, rekao je Ostojić.

Kazao je da se moraju vratiti korijenima, radništvu 21. stoljeća,.

Moramo se boriti protiv prekarijata, ali i posvetiti populaciji koja je žrtva privatizacije, a to su umirovljenici kojima smo naprosto okrenuli leđa, i to ne prvi put. To je naša publika i njima napokon netko treba vratiti dug njihove žrtve jer svi znamo koliko iznosi prosječna mirovina, kazao je Ostojić.

Najavio da su za 18. srpnja sazvali sjednicu Glavnog odbora stranke koji bi trebao raspisati unutarstranačke izbore, najvjerojatnije za 26. ili 27. rujna. Idući tjedan će se održati i Predsjedništvo stranke kada će se analizirati rezultati izbora, a na kojemu će sudjelovati i četvorica suspendiranih članova – Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović i Vedran Babić, kojim ovih dana istječe dvogodišnja suspenzija zbog javnog oponiranja predsjedniku stranke Davoru Bernardiću.

Važnim smatra da se unutarstranački izbori održe što prije kako bi se što kvalitetnije pripremili za lokalne izbore u svibnju iduće godine, a odbacio je teze da je stranka u rasulu.

Ocijenio je i da je poruka to što su upravo suspendirani članovi Predsjedništva dobili najviše preferencijskih glasova. Dodao je i da se povijest ponavlja jer je na europarlamentarnim izborima 2014. godine najbolje prošao Tonino Picula s osvojenih 150 tisuća glasova kojega je tadašnji predsjednik Zoran Milanović stavio na začelje liste.

Izvijestio je da su na sjednici Predsjedništva u ponedjeljak otvoreno razgovarali i da su svi članovi kazali da se osjećaju odgovornima, ali su odlučili da neće svi članovi Predsjedništva podnijeti ostavku jer organi stranke moraju funkcionirati i voditi izborni proces.

"Naši izborni rezultati su loši u svim izbornim jedinicama, izgubili smo 220 tisuća birača. U svim jedinicama smo pali, a najbolji nam je rezultat u trećoj izbornoj jedinici gdje smo osvojili šest mandata. Analizirat ćemo rezultate i organizirati izbor novog čelništva. Svi članovi Predsjedništva i svi članovi Glavnog odbora se biraju načelom jedan član i jedan glas, poštujući rodnu ravnopravnost", kazao je.

Dodao je da se on sigurno neće kandidirati za predsjednika stranke, a tek će vidjeti hoće li se natjecati za neku drugu funkciju u stranci. Istaknuo je i da nije zažalio što je podupirao Davora Bernardića.

Bernardić je od jučer na odmoru, kazao je, dodavši da on nije formalno podnio ostavku nego se povukao i prenio sve ovlasti predsjednika na potpredsjednika Zlatka Komadinu.

Bernardić de iure, na papiru još uvijek jest predsjednik SDP-a, ali de facto nije, jer sada sve odluke donosi Komadina kao vršitelj dužnosti predsjednika SDP-a, pojasnio je. Bernardić se više neće kandidirati, kako bi se mogao kandidirati nakon ovakvih rezultata, odgovorio je na novinarsko pitanje.

Za imena koja se u medijima spominju kao budući čelnik stranke kazao je da imaju svoj dignitet, ime, uspjeh te izrazio nadu da će unutarstranački izbori proći bez teških riječi i s argumentima.

Novi predsjednik mora biti osoba koja nije kontaminirana nikakvim aferama i koja je već pobjeđivala na nekim izborima ili dobivala veliki broj preferencijalnih glasova, smatra Ostojić. Biljana Borzan, Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Mišel Jakšić i Zvonimir Mršić zadovoljavaju sve kriterije, rekao je.

(Hina)