Novosti
NIKADA SPECIFIČNIJI IZBORI U ĐAKOVU

Čak 360 birača u samoizolaciji želi glasati, Samostan i Nadbiskupija glasaju u svojim dvorištima
Objavljeno 5. srpnja, 2020.

ĐAKOVO –Zbog koronavirusa i više od 1.200 sugrađana u samoizolaciji nikad specifičniji izbori u Đakovu u kojem su u 7,00 sati otvorena sva biračka mjesta. S obzirom da se podaci o odazivu šalju ŽIP-u, ilustracije radi, u 11 sati odaziv na biračkom mjestu broj 6, a riječ je o Centru za kulturu, od 600-njak birača do tog je vremena glasovao je 91 birač. Inače, to je i glasačko mjesto za Samostan milosrdnih sestara sv. Križa, koje je jedno od korona-žarišta u gradu, pa je za redovnice na ovim izborima, doznajemo od predsjednice Gradskog izbornog povjerenstva Melite Tomaković, priređeno glasovanje u njihovom dvorištu.

– Tako smo postupili i za glasovanje u Nadbiskupiji i Sjemeništu, župnom dvoru, dodaje Tomaković.

Na području Đakova čak je oko 360 osoba u samoizolaciji izrazilo želju za glasovanjem, pa ih po 2 člana biračkih odbora obilaze i pod vrlo striktnim mjerama omogućuju glasovanje pred ulaznim vratima njihovog stana ili kuće.

– Ovo je novo iskustvo; nikada nisam glasovala kod kuće. Svoju prijavu za glasovanje pred kućom poslala sam mailom. Vjerujem da sam to učinila među prvima. Puno je ljudi u samoizolaciji i velik broj i u toj situaciji želi ispuniti svoju građansku dužnost i glasovati te tako izraziti svoju volju, kaže Sanja Rogoz Šola čija se samoizoalcija primiče kraju. Dodaje, velik je to posao na biračke odbore te je za to da im se poveća naknada.

Velik je to posao za biračke odbore, potvrđuje i Tomaković, a poseban izazov bio je, zbog korone i brojnih u samoizolaciji, kao i onih koji su odustajali zbog bojazni od virusa, popuniti biračke odbore. Na području grada Đakova 36 je redovnih biračkih mjesta i 2 posebna – za korisnike Doma za starije i jedno za privremeno upisane birače.

Na biračkom mjestu 23., u Šumariji, birači su u prijepodnevnim satima stalni pristizali, no bez gužve i redova, s maskom, rukavicama, vlastitom 'kemijskom', prskajući ruke dezinficijensom i dr.  Na ovom biračkom mjestu, kažu u tamošnjem biračkom odboru, 13 građana u samoizolaciji izrazilo je želju za glasovanjem. – Ne bi trebalo biti problema s tim, niti zbog takvog, manjeg broja njih, kao ni zbog činjenice da samo na jednoj adresi imamo petero glasača, a svi su članovi jedne obitelji, kažu u oboru. Na teren, za glasovanje birača u samoizolaciji, izlaze dva člana odbora, a tri moraju ostati na glasačkom mjestu.

Inače, u Đakovu je danas trebao biti udarni dan Đakovačkih vezova. Osim na birališta, građani su išli i na mise. U katedrali je misno slavlje s početkom u 10,30 sati, služio mons. Luka Strgar. Građani su i s oltara pozvani da izađu na izbore.

S.ŽUPAN

Možda ste propustili...