Novosti
VODIČ ZA BIRAČE ZA 5. SRPNJA

U bolnicama bez glasanja,
u domovima 83 biračka mjesta
Objavljeno 3. srpnja, 2020.
Osobe s invaliditetom o nemogućnosti pristupa biralištu mogu obavijestiti DIP

Dok će većina glasača 5. srpnja neometano izići na birališta i glasati na parlamentarnim izborima, ima onih kojima je pravo glasanja otežano ili onemogućeno. Kako je već poznato, na birališta neće smjeti birači kojim je dijagnosticiran koronavirus, no postoje i druge kategorije građana kojima glasanje neće biti dostupno.

Slijepi uz pratnju
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom zatražila je da birališta budu pristupačna osobama u invalidskim kolicima, odnosno onima koji imaju kakvo tjelesno oštećenje, zbog čega im je, zbog eventualnih arhitektonskih barijera, onemogućeno glasanje. Pravobraniteljici Anki Slonjšak stigao je odgovor Državnog izbornog povjerenstva, koje upućuje na upute kojima je propisalo način glasanja birača s invaliditetom, nepismenih birača, slijepih birača te onih koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu. "Zakonom je propisano da se pri određivanju biračkih mjesta mora voditi računa o broju birača koji će na njima glasati te dostupnosti i prostornoj udaljenosti biračkog mjesta. Na navedenu odredbu upozoreni su predstavnici izbornih povjerenstava izbornih jedinica na sastanku koji je DIP s njima održao 25. svibnja 2020. Međutim, i unatoč nastojanju nadležnih izbornih tijela da sva biračka mjesta budu dostupna biračima s invaliditetom, postoje situacije kad to u praksi, zbog određenih tehničkih, odnosno prostornih, razloga nije provedivo", ističe potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić u odgovoru pravobraniteljici.

DIP godinama, kaže nadalje, surađuje s Hrvatskim savezom slijepih pa se glasanje slijepim osobama omogućuje s pomoću tehničkog pomagala – matrice te dostavom glasačkog listića na Brailleovu pismu na biračko mjesto, ali na izborima za predsjednika RH. Na izborima za zastupnike u Hrvatskom saboru, zbog niza okolnosti, to je nemoguće učiniti pa je propisano glasanje uz pomoć druge osobe. Prema ovlasti birača ta će osoba zaokružiti redni broj na glasačkom listiću.

Kad su u pitanju osobe koje zbog teže bolesti, nemoći ili s obzirom na invaliditet ne mogu pristupiti biračkom mjestu, a žele glasati, o tome mogu obavijestiti nadležno izborno povjerenstvo, najranije tri dana prije dana održavanja izbora. Tako su svi oni koji su u toj situaciji to, u slučaju nedjeljnih parlamentarnih izbora, već trebali učiniti. Dodajmo tomu da Obvezne upute Z VI propisuju još niz situacija. DIP ističe da poduzima sve kako bi olakšao ostvarenje biračkog prava osoba s invaliditetom.

No osobe koje su na dan izbora u bolnicama na liječenju glasati neće moći. Kako stoji u odgovoru Slavena Hojskog, člana i glasnogovornika DIP-a Glasu Slavonije, zakon ne propisuje posebna biračka mjesta u bolnicama. Ondje, tvrdi Hojski, ni na prijašnjim izborima nisu bila određena biračka mjesta.

Zanimljivo je i na koji će način glasati osobe koje su u radnom odnosu i na dan izbora imaju, primjerice, radno vrijeme od 7 do 19 sati. Prema odgovoru iz DIP-a, pozivaju se svi poslodavci da svojim radnicima osiguraju smjenski rad kako bi mogli glasati na svom redovitom biračkome mjestu.

Pravila za izolirane
U Slavoniji i Baranji određen je broj socijalnih ustanova u kojima će moći glasati osobe koje se ondje nalaze. Riječ je o domovima za starije, čiji korisnici, podsjetimo, već neko vrijeme žive u izolaciji i ne smiju izlaziti iz ustanove, a posjeti su omogućeni. Posebna biračka mjesta u ustanovama toga tipa bit će određena u sva tri županijska doma za starije i nemoćne osobe - u Osijeku, Belom Manastiru i Đakovu. U Osijeku će također biračko mjesto biti otvoreno u Centru "JA kao i TI" u Divaltovoj ulici. U ostalim gradovima Slavonije i Baranje biračka mjesta bit će otvorena u domovima za starije u Vukovaru, Slavonskom Brodu, Nuštru, Vinkovcima, Požegi, Velikoj i u Iloku. Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković rekla je u četvrtak da su u Hrvatskoj u ukupno 83 doma za starije i nemoćne osobe osigurana posebna biračka mjesta.

Za glasanje osoba u samoizolaciji vrijede pravila kakva vrijede i za glasanje

nepismenih, nepokretnih, slijepih ili osoba s invaliditetom, žele li glasati, morale su o tome obavijestiti nadležno izborno povjerenstvo najranije tri dana prije izborne nedjelje.

Izbore će 5. srpnja nadzirati i oko 7500 promatrača, a biračkih mjesta ukupno je 6999. Izbore za Sabor u rujnu 2016. nadziralo je nešto više od 12 tisuća promatrača.

Marija Mihelić
VRIJEDE I OSOBNE ISTEKLE OD 11. OŽUJKA
S obzirom na stanje prouzročeno epidemijom COVID-19 i potrebu daljnjeg odgovornog ponašanja i pridržavanja epidemioloških mjera, iz policije podsjećaju građane da im je, dopunama pojedinih zakona, omogućeno daljnje korištenje isprava kao što su osobna iskaznica, putovnica ili vozačka dozvola ako im je rok istekao, tijekom trajanja epidemije koronavirusa, počevši od 11. ožujka ove godine. Navedene osobne dokumente građani će moći koristiti najduže 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije. “Podsjećamo građane kojima je nužna nova putovnica radi putovanja u pojedinu državu da putovnicu mogu ishoditi na mjestima obavljanja upravnih poslova bez obzira na mjesto svojeg prebivališta. Građani koji moraju ishoditi putovnicu u žurnom postupku zahtjev mogu podnijeti u Policijskoj upravi zagrebačkoj, gdje će im se putovnica izdati u roku od 48 sati od podnošenja zahtjeva, ali mogu zahtjev za žurnu putovnicu podnijeti i u bilo kojoj drugoj policijskoj upravi, gdje će im se putovnica izdati u roku od tri radna dana od dana podnošenja zahtjeva”, kažu iz policije. S.Lacić
KAKVA SU PRAVILA ZA PROMATRAČE
Izbore će nadzirati i oko 7500 promatrača, za koje će također vrijediti mjere zaštite od zaraze koronavirusom. Promatrat će rad izbornih povjerenstava i biračkih odbora u Hrvatskoj i u inozemstvu te rad Državnog izbornog povjerenstva. Kad je riječ o epidemiološkim mjerama kojih će se morati pridržavati, one uključuju dezinfekciju ruku prije ulaska u prostoriju gdje je birački odbor. Predsjednik ili zamjenik predsjednika biračkog odbora vodi brigu da je razmak između promatrača međusobno i ostalih osoba najmanje metar i pol. Promatrači obvezno nose maske, rukavice i nazuvke, osiguravaju ih sami ili njihovi predlagatelji. Ako ne nose zaštitnu opremu, predsjednik ili zamjenik predsjednika biračkog odbora može ih udaljiti s biračkog mjesta. Njihovo promatranje mora biti organizirano tako da ne napuštaju ustanovu sve dok ne završe promatranje rada biračkog odbora. Zato predlagatelji mogu odrediti najviše jednog promatrača za promatranje rada svakog pojedinog biračkog odbora, a ne izmjenjivati promatrače tijekom izbornog dana.
7500

promatrača nadzirat će izbore 5. srpnja