Ekonomija
DRŽAVA POMOGLA TOVLJAČIMA

Mjerom zbrinuli nedavne viškove, no gomilaju nove
Objavljeno 2. srpnja, 2020.
Izvanrednom privremenom mjerom pomoći tovljačima junadi, svinja i janjadi u klaonicama je zbrinuto 18.000 grla

Privremena izvanredna mjera pomoći za proizvođače tovne junadi, svinja i janjadi za klanje s problemima u poslovanju zbog epidemije COVID-19 te za subjekte što posluju u objektima odobrenima za klanje papkara, donesena prema odluci Vlade 21. svibnja, uspješno je provedena, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede. Odnosi se na grla zaklana od 22. svibnja do 21. lipnja 2020., a u kalonicama su zbrinuta 4064 grla tovnih goveda, 10.680 tovnih svinja i 2273 janjaca.Omotnica od devet milijuna kuna u cijelosti je iskorištena, a isplate tovljačima i klaoničarima očekuju se krajem tjedna.- Na gospodarstvima domaćih uzgajivača stoke nalazio se određen broj grla optimalne dobi i težine za klanje, ili su ju već prerasli, a čiji su vlasnici zbog smanjene potražnje imali problema s njihovim plasiranjem na tržište. Sa svakim daljnjim protokom vremena i odgađanjem klanja grla su gubila na kvaliteti i cijeni, a produženjem tova proizvođači su trošili sve više stočne hrane te su neisporučena grla postajala sve veći trošak. Da bi se smanjila neravnoteža ponude i potražnje, koja rezultira snižavanjem cijena mesa, dodijeljena je potpora uzgajivačima za sva grla koja su zbog gubitka tržišta ostala u tovu na farmama, kako bi se olakšao njihov plasman na tržište - navode u Ministarstvu.
Tovljači su zadovoljni mjerom. Predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske Goran Jančo kaže da su svinjogojci sufinancirani s 200 kuna po tovljeniku.
– Na našu inicijativu bili su sastanci s premijerom i ministricom, kada smo upozorili da je zbog koronakrize problem s težim svinjama, koje se nisu mogle tržiti, i donesena je odluka o sufinanciranju tog dijela otkupa. Mjera je privremena, obuhvatila je ono što je zaklano od 22. svibnja do 21. lipnja i tu se sklonio taj dio viškova svinja, no posljednjih sedam dana u ovom dijelu Slavonije, pogotovo u Đakovu, zbog korone, imamo novu stagnaciju, nema javnih okupljanja i proslava, što naša ponuda itekako osjeti - kaže Jančo. Dodaje, i klaoničari su se tu sufinancirali sa 100 kuna po tovljeniku, a polutke zaklanih svinja nisu smjele biti lakše od 105 kg.
Tovljači junadi, kaže predsjednik Baby Beefa Darko Celovec, zadovoljni su mjerom u onom dijelu gdje je riješen problem s junadi u prekomjernoj težini s 1000 kuna po grlu, no upozoravaju da je ostalo još 1000 grla veće težine, koju mesoprerađivači nisu htjeli. Upozorava da su mesoprerađivači odmah na mjeru reagirali spuštanjem cijena pa tovljači junadi upozoravaju na nove viškove.
- Uz koronu mi smo imali i problem Libanona, kada se ondje tržište zatvorilo, i tu se nagomilala stoka o kojoj govorimo.
Pravi tržni viškovi tek će nastati, do kraja godine 80.000 grla tovne junadi treba ići van, a potražnje nema. Libanon se zatvorio, a Hrvatska je puna uvoznog mesa, Italija se pokrenula, no ne može apsorbirati sve, pa od jeseni stižu novi viškovi, upozorava Celovec. Suzana Župan

Baby Beef za preventivni model
U Baby Beefu zbog očekivanja novih viškova pozivaju na preventivu, da država i prije nastanka problema sufinancira tovljače junadi sa po 100 eura po grlu, kao što su to učinile Slovenija i Francuska i sada, kaže predsjednik Darko Celovec, nemaju problema s viškovima stoke. U Ministarstvu poljoprivrede, pak, navode da ono "nastavlja pratiti stanje u tovnom stočarstvu te će na sve nastale poremećaje utjecati donošenjem novih mjera i osiguravanjem potrebnih sredstava za ublažavanje posljedica problema u poslovanju prouzročenih epidemijom".
Najčitanije iz rubrike