Ekonomija
STRATEŠKO PARTNERSTVO

Potpisan je prvi 5G ugovor dviju hrvatskih tvrtki
Objavljeno 26. lipnja, 2020.
Hrvatski Telekom i Ericsson Nikola Tesla potpisali su ugovor o suradnji na temelju kojeg će ENT do 2024. godine biti ekskluzivni isporučitelj radijskog dijela mobilne mreže Hrvatskog Telekoma. U zajedničkom priopćenju navode kako je riječ o prvom 5G ugovoru dviju hrvatskih kompanija u Hrvatskoj, čime Ericsson Nikola Tesla i Hrvatski Telekom nastavljaju kvalitetnu dugogodišnju suradnju s ciljem omogućavanja tehnološkog, gospodarskog i društvenog napretka.
Uspješna suradnja počela je s modernizacijom radijskog dijela mreže prije dvije godine, i usmjerena je na uvođenje 5G standarda u mobilnu mrežu.
Cilj Hrvatskog Telekoma je 5G mrežom svojim korisnicima osigurati veće brzine i 5G pokrivenost te hrvatskom gospodarstvu i društvu približiti prilike koje dolaze s digitalizacijom i 4.0 industrijom.
"Suradnja s Ericssonom Nikolom Teslom najnoviji je primjer naše podrške gospodarstvu i društvu, gdje nastavljajući s ulaganjima u mrežu i povezujući sve u Hrvatskoj s mogućnostima digitalizacije Hrvatski Telekom kao vodeća mreža omogućuje tvrtkama da postanu inovativnije i produktivnije, a gospodarstvu da bude konkurentnije i otpornije na izazove. Implementacija 5G tehnologije široko je primjenjiva i komplementarna s potrebama hrvatskog gospodarstva kroz, primjerice omogućavanje veće energetske učinkovitosti s pametnim mjerenjima i dinamičkim upravljanjem opskrbom električnom energijom, zatim većom učinkovitošću u poljoprivredi putem povezanih i automatiziranih uređaja i strojeva, ili optimizacijom procesa sustava navodnjavanja, kao i u raznim drugim industrijama", izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.
Gordana Kovačević istaknula je svoje zadovoljstvo ovim važnim ugovorom sa strateškim partnerom. "Nastavljamo aktivnosti osuvremenjivanja mobilne mreže HT-a koje smo počeli 2018. godine, a navedeni ugovor omogućit će najmodernija rješenja iz portfelja Ericssonovog radijskog sustava te petu generaciju mobilne komunikacije u idućem razdoblju", istaknula je Kovačević.
Diljem svijeta stručnjaci Ericssona Nikole Tesle među prvima rade na implementaciji 5G mreža. Do sada je korporacija Ericsson pustila u komercijalni rad 40 5G mreža na četiri kontinenta. Iz tvrtke kažu kako čak 1500 od 3200 njihovih zaposlenika radi u najvećem hrvatskom razvojno-istraživačkom centru koji daje značajan doprinos razvoju novih funkcionalnosti 5G mreža u okviru globalne Ericssonove R&D zajednice. D.Kuštro
Možda ste propustili...