Kultura
POČEO 1. KONCERTNI CIKLUS PRANDAU FESTIVALA

Miholjčani uživali u izvedbi Krešimira Bedeka
Objavljeno 23. lipnja, 2020.
Vrsni gitarist, višestruko nagrađivan Bedek predstavio se zanimljivim programom

Subotnji koncert vrhunskog umjetnika, Krešimira Bedeka na gitari, oduševio je i ispunio sva očekivanja publike, koja se, željna klasičnog zvuka, okupila u dvorani dvorca Mailath u Donjem Miholjcu.


Nastup proslavljenog virtuoza na gitari održao se u sklopu prvog izdanja Prandau festivala orguljaške i komorne glazbe, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a u organizaciji Grada Donjeg Miholjca, Turističke zajednice Grada Donjeg Miholjca, Povijesne udruge Mailath, Župe sv. Mihaela arkanđela i Glazbene škole pri OŠ Augusta Harambašića.

U pozdravnom govoru zamjenika gradonačelnika Tomislava Brusača, ujedno i idejnog začetnika Prandau festivala, naglašeno je kako je riječ o novom kulturnom događaju temeljenom na tradiciji i glazbenoj baštini vlastelinske obitelji Hilleprand von Prandau te da je ponosan na imena koja nastupaju na ovogodišnjem prvom Prandau festivalu, koji je jedinstvena promidžba grada Donjeg Miholjca te manifestacija koja obogaćuje kulturni život grada.


Na programu su se našla djela Ivana Padovca (Varijacije na Schubertov Trauerwalzer op. 4 te Briljantne ovacije op. 2), Međimurska suita, djelo domaćeg skladatelja Miroslava Miletića, a koncert je donio i izdvedbu djela Gordana Tudora. Uz izbor ponajboljih skladbi, publika je prvi put, čak i prije praizvedbe imala priliku čuti nekoliko stavaka djela Supertramp‘s journal Ivane Kiš.

Publika je prepoznala virtuoznost i iznimnu umjetničku vrijednost Krešimira Bedeka, koji je kroz svoju bogatu karijeru nastupao na priznatim svjetskim pozornicama, svirajući solistički, uz orkestre i u različitim komornim sastavima. A jednako predano svirao je i Miholjčanima, za što je nagrađen aplauzom i ovacijama. Njegova bravura baratanja prstima po gitarističkim žicama nikoga nije ostavila ravnodušnim. A kako i ne bi kad je mladi virtuoz, inače rođen 1981. godine već nakon završetka srednje naobrazbe ubrzo diplomirao u klasi Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Postdiplomski studij potom u Nizozemskoj u klasi Zorana Dukića na Kraljevskom konzervatoriju Den Haaga, nakon čega postaje docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Nastupao je u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Portugalu, Izraelu, Estoniji i Rusiji, svirajući solistički, uz orkestre i u različitim komornim sastavima. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i u inozemstvu. Na 42. tribini mladih umjetnika ‘’Darko Lukić’’ osvojio je glavnu nagradu te nagradu Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, a zaposlen kao asistent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu primio je Godišnju nagradu Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika za 2010. godinu.
Dvostruki je laureat prestižnog međunarodnog natjecanja Printemps de la guitarre Charleroi, Belgije 2006. i 2008. godine i pobjednik međunarodnih gitarističkih natjecanja Guitar and Chamber Music Festival Zwolle i Scharpach gitaar concurs u Nizozemskoj.


Snježana Fridl
Respektabilni umjetnici
Za prvi Prandau festival odabrana su četiri koncerta. Nakon otvaranja ovog značajnog Festivala orguljaške i komorne glazbe koje je pripalo gitaristu Krešimiru Bedeku, u subotu, 27. lipnja u perivoju parka Prandau-Mailath predstavit će se Gudački kvartet Rucner, a 8. srpnja u dvorani dvorca Mailath nastupit će barokni Ansambl Camareta Garestin. Koncertnu sezonu Prandau festivala zaključit će Edmund Andler-Borić na orguljama i Goran Končar na violini. Ove izuzetne umjetnike publika će imati priliku poslušati na koncertu koji će se održati 20. rujna, u crkvi sv. Mihaela arkanđela. Organizatori se nadaju da će izvrsni glazbeni umjetnici i njihov odabir programa izazvati veliko zanimanje publike te da će im svojim dolaskom na koncerte koji su besplatni, dati podršku.
Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike