Novosti
TURIZAM MEĐU NAJPOGOĐENIJIM GRANAMA U SVIJETU

Većina odredišta još nije ukinula restrikcije za turiste
Objavljeno 1. lipnja, 2020.

Svjetska odredišta oprezno poduzimaju korake za ublažavanje ograničenja putovanja i dolazaka stranih turista uvedenih kao odgovor na COVID-19. Svjetska turistička organizacija (UNWTO), očekujući kako će se u idućim tjednima u svijetu povećavati broj odredišta koja će se otvarati i time potaknuti turistička kretanja, podsjeća da je nedavno objavila globalne smjernice za otvaranje turizma, signalizirajući prelazak u pripremu za jači i bolji oporavak. "Od početka pandemije pratimo, razmatramo stanje i mjere u 217 svjetskih odredišta, od kojih je u posljednja dva tjedna do desetak njih ublažilo ograničenja putovanja za strane turiste, no još uvijek gotova sva u svijetu i dalje imaju neku vrstu ograničenja. Novo istraživanje UNWTO-a pokazuje i da je 75 posto destinacija u svijetu i dalje potpuno zatvoreno za strane turiste", navode iz te organizacije.


"Otvaranje turizma pridonijet će preživljavanju milijuna ljudi diljem svijeta, jer je mnogima sektor pokretač održivog razvoja i stup ekonomije. Zato naglašavamo potrebu za budnošću, odgovornošću i međunarodnom suradnjom, jer se svijet polako iznova otvara", poručio je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikašvilis. Napominjući da je turizam žilav i spreman vratiti se na put rasta, iako je među najpogođenijim granama u svjetskom gospodarstvu, UNWTO naglašava da se suradnjom vlada i privatnog sektora mogu poduzeti mjere za ubrzanje oporavka.

Hrvatska turistička zajednica u ponedjeljak je, pak, izvijestila da je pokrenula veliku promotivnu kampanju na sedam europskih tržišta koju će u lipnju i srpnju provoditi na svim online i offline kanalima oglašavanja, što prati i novi promotivni video. Ta se kampanja odvija pod sloganom "The Vacation You Deserve Is Closer Than You Think/Odmor koji zaslužujete bliže je nego što mislite", a HTZ ju provodi u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj. Prve reakcije na kampanju na tim tržištima su pozitivne, ocjenjuje direktor HTZ-a Kristjan Staničić, koji vjeruje da će to potaknuti tradicionalno vjerne turiste s tih tržišta da odmor provedu u Hrvatskoj. Uz kampanju, kaže Staničić, svakodnevno komuniciraju i s brojnim partnerima (touroperatorima, agentima) te samim turistima preko predstavništava HTZ-a u Europi o mogućnostima prelaska hrvatske granice, spremnosti smještajnih objekata, epidemiološkim uputama za plaže, bazene, ugostiteljstvo i drugom. "Sa svakim se danom polako budi optimizam i vjerujemo da bi turistički promet tijekom lipnja, srpnja i kolovoza mogao biti puno bolji nego što smo se nadali prije mjesec dana", naglašava Staničić. Poručuje da će istu kampanju pokrenuti i na tržištima Italije, Francuske i Nizozemske, kada se stvore epidemiološki uvjeti i pozitivno ozračje za putovanje i u tim zemljama. H/D.Pav.
RIGOROZNI UVJETI
Udruga hrvatskih putničkih agencija izvijestila je kako je zadovoljna što su mjere za očuvanje radnih mjesta za turističke agencije produžene za lipanj, no i dalje očekuju podršku, s obzirom na velike gubitke i nemogućnost cjelovitog rada. "Unatoč dobroj epidemiološkoj situaciji, agencije i dalje imaju propisane najrigoroznije uvjete za poslovanje, što otežava ionako tešku situaciju", kaže predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.