Novosti
ČEKA SE ODLUKA O IZBORIMA, ANUŠIĆ POZIVA NA KONTINUITET

U protekle četiri godine Osječka županija dobila 4,7 milijardi kuna
Objavljeno 19. svibnja, 2020.
Ivan Anušić podsjeća da za nastavak odlične suradnje s državom treba osigurati i novi mandat HDZ-a

Državno izborno povjerenstvo još ne želi davati službene informacije o provedbi parlamentarnih izbora dok predsjednik Republike Zoran Milanović ne objavi njihov datum. Ipak, Hina neslužbeno u utorak doznaje da se konzultiraju s HZJZ-om kako bi mogli odgovoriti na izazove epidemije koronavirusa i poduzeti mjere zaštite za sudionike, birače i osobe koje će izbore provoditi.

Jedinstvo

Dok se čeka datum, HDZ ne gubi ni trena u animiranju birača te je potpredsjednik stranke i predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a Ivan Anušić samo dan poslije raspuštanja Sabora javnost svoje izborne jedinice odlučio podsjetiti što je sve Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem učinila za istok Hrvatske. Jedinstvo slavonskih birača i važnost kontinuiteta aktualne politike te sinergije županijske vlasti s onom na čelu države ono je što je nužno kako bi se završili svi projekti u Osječko-baranjskoj županiji, glavna je županova poruka. Da priče o odgovornom vladanju prema hrvatskom istoku nisu floskule potvrđuje, kako naglašava Anušić, činjenica da je Vlada na čelu s HDZ-om u protekle četiri godine Projektom Slavonija, Baranja i Srijem samo za Osječko-baranjsku županiju kroz izravna financiranja osigurala 4,7 milijardi kuna. Anušić je apostrofirao i koji su to točno projekti i kako ih građani osjete na svojoj koži.


"Prije četiri godine nastala je inicijativa za Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, i to kao poseban način pristupa problemu koji se gomila od Domovinskog rata, a bio je očigledan kao zastoj u gospodarskom razvoju Slavonije u odnosu prema ostatku Hrvatske. U razgovoru s tadašnjim predsjednikom stranke, a sadašnjim premijerom, došli smo do zaključka da nešto moramo napraviti i to je rezultiralo Projektom Slavonija, Baranja i Srijem. U okviru tog projekta završena je projektna dokumentacija za Regionalni distribucijski centar za voće i povrće. Ovih dana idemo u raspisivanje natječaja za izvođača radova, vrijednost projekta je 80 milijuna kuna za koje očekujemo financiranje Ministarstva poljoprivrede. Za proizvođače voća i povrća i OPG-ove to će biti temeljna infrastruktura kako bi mogli biti konkurentni na hrvatskom i europskom tržištu. Potom je tu 15 sustava navodnjavanja vrijednih 50 milijuna kuna od kojih je jedan dio završen, a drugi je u završnoj fazi gradnje. Sljedeći projekt je Regionalni centar za gospodarenje otpadom, koji se dugo najavljivao, a sada smo konačno započeli s izradom idejnog rješenja. Vrijednost projekta je 500 milijuna kuna i financirat će se iz državnog proračuna. Uskoro potpisujemo ugovor o početku radova na luci rasutih tereta, a projekt je vrijedan 270 milijuna kuna. To znači da potpuno obnavljamo kapacitete luke Tranzit na Dravi, a paralelno s tim radimo i čišćenje korita Drave da bi luka mogla biti u funkciji. Ovih dana otvorit ćemo i putničko pristanište za kruzere vrijedno 14 milijuna kuna. To je projekt vezan uz turizam u koji dosta ulažemo proteklih godina. Svi ste se osvjedočili i da je prije nekoliko tjedana nastavljena gradnja koridora 5C vrijedna 443 milijuna kuna kojim će se autocesta spojiti s Mađarskom. Treba podsjetiti i da je za vlade Zorana Milanovića taj dio bio preprojektiran na brzu cestu, a mi smo ga vratili na puni profil. Tu je i gradnja studentskog doma s 800 ležajeva, što je projekt od 180 milijuna kuna, energetska obnova domova zdravlja, domova za stare i nemoćne, županijske bolnice i škola. Točno 54 projekta vrijedna više od 178 milijuna kuna, kao program dostupnije primarne zaštite na području županije uz pomoć kojega je nabavljena najmodernija dijagnostička oprema u vrijednosti od 26 milijuna kuna. Gradnja srednje škole u Donjem Miholjcu vrijedna je 60 milijuna kuna, a sve je spremno i za gradnju Prve gimnazije, što je projekt od 80 milijuna kuna. Projektom ‘Zaželi‘ zaposleno je 6000 žena na području županije, a riješili smo zakon o statističkim regijama te ćemo od 2021. postati zasebna regija i nećemo više imati problema u apsorpciji sredstava iz fondova EU-a, što je bilo posljedica nepravde vlade Zorana Milanovića", nabrojio je Anušić.
Bez skupova

Potpredsjednik HDZ-a podsjetio je i kako je ova vlada zaslužna za poreznu reformu, koja je omogućila općinama i gradovima da mogu raditi bolje projekte, ali naglasio i kako se Vlada izborila s dvije velike krize. "To je kriza Agrokor koja je uspješno riješena, gdje je bilo i Belje koje danas uspješno funkcionira. Druga kriza je koronavirus s kojom smo postali primjer i u Europi i svijetu kako ju prebroditi. Sada krećemo u oporavak gospodarstva. Kao Županija još nismo predstavljali svoje projekte pomoći jer čekamo da Vlada proglasi sve mjere, a mi ćemo onda pokrpati ono što nije obuhvaćeno općim mjerama. Treba naglasiti da je u četiri godine svaki projekt i inicijativa naše županije usvojen i realiziran ili je u fazi realizacije. Slavoniji treba jedinstvo i sloga za nastavak politike koju imamo jer Slavonija je s ovom vladom uistinu uhvatila posljednji vlak za svoj oporavak", zaključio je Anušić.

Najavio je i kako bi ova kampanja zbog pandemije trebala proći bez velikih predizbornih skupova te će se voditi uglavnom preko društvenih mreža i medijskih platformi svih vrsta.


Nefreteta Z. Eberhard