Ekonomija
RAST UVOZA EKOLOŠKI ŠTETNE MEHANIZACIJE

Kupljeno je četiri puta više rabljenih od novih traktora
Objavljeno 11. svibnja, 2020.
Velik utjecaj na prodaju imale su potpore iz Programa ruralnog razvoja RH

U prvom je tromjesečju ove godine prodano, odnosno registrirano, 1220 traktora, od kojih samo 245 novih, a 975 rabljenih, izvijestili su iz Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Republici Hrvatskoj.

Usporedbom s istim razdobljem 2019. uočava se pad prodaje novoregistriranih traktora od 22 posto, konkretno, 69 manje nego u prva tri mjeseca lani, kada je registrirano 314 novih traktora. Prvi put je registriranih rabljenih traktora u prvom tromjesečju ove godine četiri puta više (3,98) nego prvi put registriranih novih traktora.

Narudžbe od lani
Prodaja rabljenih traktora više je nego udvostručena u prva tri mjeseca, u kojima su registrirana 503 rabljena traktora više nego lani, kada su evidentirana 472 takva traktora.

- Prodaja novih i rabljenih traktora u prvom tromjesečju rezultat je narudžbi iz prošle godine. Veliki utjecaj na prodaju imale su potpore iz Programa ruralnog razvoja RH. Posebno se to odnosi na uvoz (pra)starih traktora. Do kada i koliko će potpore utjecati na prodaju u preostalom dijelu godine, posljednje godine višegodišnjeg razdoblja, možemo nagađati. Kao i o udjelu prodaje traktora s EU potporom u odnosu prema ukupnoj prodaji u cijelom višegodišnjem razdoblju - komentirao je Franjo Dominković, potpredsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH, u kojoj smatraju da se treba napraviti detaljna analiza prodanih traktora, ali i sve druge poljoprivredne mehanizacije i opreme s EU potporama, jer će se jedino na tim podatcima moći temeljiti eventualna potpora nabavi poljoprivredne mehanizacije i opreme u predstojećem višegodišnjem razdoblju, od 2021. do 2027. Dok bilježimo pad broja novoregistriranih traktora i rapidan rast broja rabljenih traktora, smanjuje se nabava najsuvremenije tehnologije, a neograničeno se nabavljaju ekološki neprihvatljivi traktori, upozoravaju iz udruge.

Detaljno su analizirali sve mjere, podmjere i operacije iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., u kojima je trošak odnosno investiranje u nabavu i novih i rabljenih traktora te druge poljoprivredne mehanizacije i opreme prihvatljiv.

Ostali ispod crte
- Iz tih podataka, koji su izvađeni iz Izvještaja o odobrenim i isplaćenim sredstvima iz Programa ruralnog razvoja RH, može se razabrati kako su mjere koje podržavaju ulaganje u fizičku imovinu, tj. poljoprivrednu i šumarsku mehanizaciju, u ukupnim sredstvima (alociranim i raspisanim) zastupljene s više od 30 posto. Na natječaje za te podmjere i operacije prijavio se velik broj zainteresiranih, ali je i velik broj ostao ispod crte. Poglavito za operaciju 4.1.1. Iz neisplaćenih a ugovorenih potpora 44,69 posto, odnosno 2.141.318.168 kuna, možemo očekivati kao daljnju potporu nabavi poljomehanizacije za koju postoji interes, a potrebu potiče i aktualna koronakriza - istaknuo je Dominković, navevši kako je iz Izvještaja o odobrenim i isplaćenim sredstvima iz Programa 2014.-2020. sa stanjem na dan 31. ožujka vidljivo da je od ukupno alocirane 18.113.038.201,92 kune ugovoreno potpora u iznosu od 14.767.793.431,79 kuna, odnosno 81,46 posto, a do istog datuma isplaćeno 9.038.754.398,96 kuna. Iz toga proizlazi da je za tri operacije (4.1.1., 4.1.2. i 4.1.3.) iz mjere 4.1. kod kojih su traktor i druga poljoprivredna mehanizacija i oprema prihvatljiv trošak, osim kod posljednjih natječaja za operacije 4.1.2. i 4.1.3., gdje su mišljenjem Upravljačkog tijela MPŠ-a novi traktori proglašeni neprihvatljivim troškom, dodaje Dominković, ukupno raspisano natječaja u vrijednosti od 3.995.365.018,60 kuna. Na ta 24 natječaja prijavilo se 4415 aplikanata s namjerom investiranja u materijalnu imovinu u vrijednosti od 8.250.315.926,37 kuna, dvostruko više od raspoloživih sredstava. Od 4415 podnesenih prijava s 1618 aplikanata je zaključena odnosno ugovorena potpora od 3.155.199.545,56 kuna, a 2797 aplikanata, mahom OPG-ova, uglavnom s namjerom kupnje mehanizacije i opreme, upućeno je na buduće natječaje. - Od odobrenih sredstava isplaćeno je 1.707.936.370,76 kuna za 993 programa korisnika. Koliko ih se odnosi na nabavu poljoprivredne mehanizacije i opreme, teško je reći, kao i hoće li ostati neiskorištenih sredstava za nove natječaje, rekao je Dominković. Zahvaljujući neprekidnom radu servisnih službi članica spomenute udruge, koje su na pripremi strojeva i opreme za sjetvu radile i cijelo vrijeme sjetve, unatoč ograničenjima koja je nametnula koronakriza, sjetva je uspješno obavljena.

Renata Prusina
Prof. dr. sc. Dubravko Filipović

Agronomski fakultet Zagreb

DA NIJE KORONAKRIZE, U OŽUJKU BISMO SIGURNO BILJEŽILI NOVE REKORDE

“Iz prodajnih podataka i zaprimljenih zahtjeva za izdavanje tehničkih specifikacija kod nas na Agronomskom fakultetu vidljivo je da uvoz rabljenih traktora ove godine ne samo što se nije smanjio nego su i oboreni svi rekordi. Razlog tomu su potpore za kupnju rabljenih traktora i odbijanje poreza na dobit”, ocijenio je prof. dr. sc. Dubravko Filipović s Agronomskog fakulteta potkrepljujući to pregledom broja zaprimljenih zahtjeva za izdavanje tehničkih specifikacija za rabljene traktore, kojih je u siječnju bilo 245, što je rekord za siječanj uopće (od 2002.), u veljači 310, što je mjesečni rekord uopće, a u ožujku 230. “Da nije bilo koronavirusa, u ožujku bi sigurno bio premašen rekord iz prethodnog mjeseca”, kaže prof. Filipović, ističući kako su za travanj, unatoč zatvorenim granicama, zaprimljena 122 zahtjeva. “Do pojave korone znatno je premašen broj zaprimljenih zahtjeva za rabljene traktore u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, koja je bila rekordna s više od 2500 zaprimljenih zahtjeva”, kaže prof. dr. sc. Dubravko Filipović.
Očekuje se pad prodaje traktora
U prvom tromjesečju ove godine u prodaji novoregistriranih traktora najveći pad zabilježen je u ožujku, kada je novoregistrirano samo 98 traktora, što u udruzi pripisuju utjecaju koronavirusa, zbog kojega u nadolazećim mjesecima očekuju daljnji, čak i veći, pad prodaje traktora u odnosu prema istom razdoblju prošle godine. To više, kažu, što je i dio proizvođača traktora i složenije mehanizacije obustavio montažu i isporuku zbog manjka nekih dijelova nužnih za finalizaciju. Detaljnije analize podataka o novoregistriranim traktorima pokazuju kako su u prva tri mjeseca ove godine i dalje prodane najveće količine onih s oznakama John Deere, New Holland, Deutz, Case i Class većih snaga, uglavnom u slavonskim županijama, a traktora oznaka Same, Lamborghini i Carraro više je u sjeverozapadnim županijama. U tim je županijama više i rabljenih traktora manjih snaga.
245

prodano je novih traktora u prvom kvartalu ove godine
Možda ste propustili...

EP USVOJIO POJEDNOSTAVLJENJE NACIONALNIH PROVEDBENIH PRAVILA

HPK podržao mjere olakšanja administrativnog opterećenja poljoprivrednika

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike