Novosti
POPUŠTANJE EPIDEMIOLOŠKIH MJERA

Povećan broj osoba koje mogu biti na vjenčanju
Objavljeno 4. svibnja, 2020.
U 24 sata u Hrvatskoj je detektirano pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, jedna je osoba umrla, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite, a počela je i druga faza popuštanja epidemioloških mjera. Ukupno je dosad 2101 zaraženi. Još je jedna osoba umrla, a riječ je o bolesnici u KBC-u Split rođenoj 1960. koja je bolovala od kroničnih bolesti. Ukupan broj umrlih od koronavirusa sada je 80.


Hrvatska je u ponedjeljak ušla u drugu fazu popuštanja epidemioloških mjera, kojom je predviđeno postupno reaktiviranje javnog i privatnog zdravstvenog sustava i početak rada djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt, poput frizera, brijača i pedikera. Prvoga dana reaktiviranja zdravstvenog sustava nije nastupila gužva kakvu je ministar zdravstva Vili Beroš očekivao. Stručne službe Ministarstva zdravstva kontaktirale su dobar dio ravnatelja bolnica, koji su im rekli kako im je dojam da je odaziv bolesnika nešto manji, očito se dio snašao na drugi način.


Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je da su pripremljene četiri odluke o epidemiološkim mjerama pri sklapanju braka i životnog partnerstva, za pogrebe, korištenje dječjih i sportskih igrališta i zadržavanje na javnim mjestima. "Na pogrebima će moći biti šira obitelj, bez konkretnog ograničenja broja, ali uz pridržavanje epidemioloških uputa. Ukida se zabrana dostave cvijeća i glazbenih usluga", rekao je Božinović. Krug osoba koje mogu biti na vjenčanjima širi se s najuže obitelji na obitelj i svjedoke, a zabrana održavanja svadbenih svečanosti vrijedi i dalje.
Načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović izvijestio je u ponedjeljak da je broj do sada zaraženih osoba koronavirusom na tom području porastao na 129, nakon što su testiranjem ukupno 83 uzroka potvrđena četiri nova slučaja zaraze. Zaražene osobe, dvije iz Gata i dvije iz Marjančaca, kontakti su već oboljelih osoba i već su bile u samoizolaciji. H/I.Alilović
Možda ste propustili...

KUĆANSTVA U PLUSU 6,2 MILIJARDE EURA U GODINU DANA

Veća financijska imovina, a i obveze

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine