Kultura
MIRIS TISKARE ILI NAGOMILANE PRAŠINE

Grgur Marko Ivanković: Uz uzglavlje uvijek mi je i Béla Hamvas
Objavljeno 9. travnja, 2020.
U kućnoj biblioteci imam, a, vjerujem, i mnogi od vas, pošlihtane knjige koje su već predugo na čekanju

Ovih dana, otkako smo na neki način prikovani za kuću, promijenio mi se kompletan bioritam. Ustajem znatno kasnije nego što sam naviknuo, šetnje sa psima su rjeđe i kraće, a hrpa kućnih zaostataka, od generalki u špajzu i drugim nusprostorijama do realizacije planiranih poslovnih obveza, dovoljna je motivacija za ustajanje i poletno rješavanje nabrojenoga. Bar onoga što se može realizirati u ovim, ipak znatno ograničenim, uvjetima rada. Sugrađanima bih poručio da pronađu mir u sebi i da ovo vrijeme karantene iskoriste za osobni rast i ostvare sve ono što su godinama željeli napraviti, ali zbog nedostatka slobodnog vremena nisu mogli realizirati - zarazno optimističan i vedar je Grgur Marko Ivanković, viši kustos Muzeja Slavonije. Priznaje da je i njemu ova sveopća karantena pružila izvanrednu mogućnost da se neplanirano u miru suoči sam sa sobom, da se preispita.

Memento mori
- Na pameti su mi često, u ovim nesvakidašnjim kataklizmičkim trenutcima, tri uokvirena gesla iz Zbirke slobodnozidarskih predmeta MSO-a: ISPITUJ SAM SEBE!, LJUBI SVOG BLIŽNJEGA! i MEMENTO MORI! Ovo je vrijeme upravo idealno za promišljanje i djelovanje prema tim drevnim parametrima - upozorava Grgur Marko Ivanković.

Kao i većina njegovih kolega, ne samo djelatnika MSO-a nego i kulturnjaka uopće, ovo vrijeme koristi za promišljanje o započetim projektima, smišljanje novih. U glavi mu se, kaže, neprestano vrte brojne, razne, ostvarive i neostvarive, ideje.

- Rijetko koja, zbog različitih okolnosti, preraste u pravi projekt, u obliku nekakvog stručnog rada ili muzejske izložbe. Trenutačno kao suradnik na velikom muzejskom izložbenom projektu o osječkom odvjetniku, dr. Hermanu Weissmannu dovršavam segment vezan uz njegove predmete koji se nalaze u Grafičkoj zbirci MSO-a, o kojoj vodim brigu. Riječ je o nevelikom, ali vrlo vrijednom segmentu u sklopu kojega će javnost imati priliku vidjeti rijedak primjer grafičke mape Teatro della Guerra Contro il Turco, koja je tiskana u Rimu 1687., a koju je dr. Weismann darovao našem muzeju još 1932. Usporedo dovršavam dokumentaciju za nekoliko muzejskih zbirki, čiji bi katalozi mogli biti tiskani u sljedećih nekoliko godina - najavljuje Ivanković.

Kako je povjesničar umjetnosti, pitali smo ga za preporuku neke virtualne šetnje, što brojni svjestki muzeji ovih dana nude besplatno.

- Obasuti smo mogućnostima virtualnih obilazaka muzejskih izložbi i stalnih postava, kazališnih predstava i koncerata, omogućen nam je besplatan pristup mnogim knjigama, no nekako sam, možda staromodno, navikao čitati knjigu koju mogu držati u ruci, koja ima ljepotu korica, skladne proporcije, miris tiskare ili nagomilane prašine. U kućnoj biblioteci imam, a, vjerujem, i mnogi od vas, pošlihtane knjige koje su već predugo na čekanju. Ovo vrijeme upravo je idealno za taj užitak čitanja u kontinuitetu, bez učestalih prekidanja zbog kojekakvih bitnih i nebitni obveza - smješka se Ivanković, kojemu je trenutačno u fokusu, a upala je preko reda zbog planirane promocije, knjiga Milovana Tatarina Zvijezda baruna Beckersa Sentimentalna povijest Nutarnjega grada.

U druge orbite
- Prepuna je povijesnih podataka o brojnim osobama iz davne osječke prošlosti, kojima je autor podario osobnost, stavio ih u međusobne odnose utemeljene na pomno proučavanom arhivskom gradivu, koje se mnogima čini suhoparno i bezvrijedno, te nam vjerno kontekstualizirao život današnje Tvrđe u drevnim vremenima. Uz uzglavlje mi je uvijek i Béla Hamvas sa svojim knjigama Sciencia Sacra, u prekrasnom prijevodu moje profesorice Jadranke Damjanov, u kojima me neki segment uvijek lansira u druge orbite. Znatan dio vremena odvajam i za proučavanje literature vezane uz različite projekte, a trenutačno mi je u užem izboru i niz knjiga o židovskoj kulturi, što zbog izložbe o odvjetniku Weissmannu što zbog sudjelovanja u međunarodnom projektu o ponovnom otkrivanju židovske baštine - najavljuje.

Narcisa Vekić
STRES NESTAO NAKON NEKOLIKO DANA
- Nakon nekoliko dana prilagodbe novonastalim uvjetima polako je nestao stres. Odjednom shvatiš kako se planovi za koje si oduvijek mislio da su čvrsto zadani, datumi zacementirani, i da se ne mogu mijenjati, zapravo vrlo fleksibilni, i da svijet neće propasti ako se neki pomno planirani projekt ne održi u zamišljeno vrijeme, nego nekoliko mjeseci, a možda i nekoliko godina, kasnije - odgovorio nam je suradnik Glasa Slavonije na pitanje kako se sam pokreće ovih dana kada je sve stalo.
Najčitanije iz rubrike